【被大媽吃垮】最豪華郵輪撤出中國市場

mamami
|
轉自蘋果日報

「諾唯真喜悅號」(左)明年撤出中國,網民指是被中國大媽吃垮。

強國大媽又發功了!號稱「為中國人量身打造」、世上最大最豪華郵輪之一的「諾唯真喜悅號」(Norwegian Joy),宣佈將在明年4月撤出中國市場。郵輪所屬的挪威郵輪指這是配合整體戰略規劃,不過內地網民卻認為,是強國大媽在郵輪上「只浪費、不消費」,自助餐的整盤大蝦、雞腿、牛扒等拿了不吃,船上80%食物被扔掉,令郵輪不堪負荷,決定撤走。

排水量16.7萬噸、最大載客量4,930人、設有1,925間客房的「諾唯真喜悅號」,去年6月28日在上海首航,船上設計完全貼近「中國風」:船身上有鳳凰和祥雲圖案,船艙所有設施名稱、指示牌、菜單等也以中文為主,船上活動主持與廣播,都是採用標準普通話。而且,船上的精緻美食、飲料、雪糕等,都是24小時任吃任飲。

可是,內地微信公眾號「郵輪達人妙妙」近日發文,指不少網民都指中國遊客登上郵輪後,都是糟吃糟喝、狼吞虎嚥、浪費驚人。即使餐廳門口已放置「勤拿小取、節約食物、文明用餐、禮貌相讓」的告示,但似乎完全控制不到遊客,自助餐廳的每張餐桌,都有大量遺棄的食物,整盤大蝦、雞腿、牛扒等被扔在桌上。

郵輪的早餐時間由7時開始,但強國大媽未到6時已經在餐廳門口排隊,有人更不停的拍門,抗議早餐太遲了;落船前的最後一餐,餐廳裏幾乎所有的餅乾、麵包、雞蛋、水果都會被人塞進包裏帶走。

有船上工作人員透露,在一次5日的航程中,郵輪消耗約60噸肉類及禽類、20.5噸魚類、7噸西瓜、1噸香蕉、11噸薯仔、5.2萬隻雞蛋...可是,在中國大媽毫無節制的拿取之下,80%的食物是被浪費扔掉。

在浪費的同時,中國遊客卻不會在船上消費。船上的工作人員稱,在公司旗下的另外23艘郵輪上,每星期銷售的啤酒最少有5萬瓶,可是在「諾唯真喜悅號」上,銷量只有其他郵輪的百分之一,「就更別提紅酒了」,這與號稱消費能力強大的中國遊客,現有巨大反差。

外國人實在太不了解蝗蟲特性

caryfox
|
五日消耗超過百噸食物⋯⋯
Gmama
|
他們知醜嗎?且很浪費珍貴的食物,點解要咁核突呢?
peonica
|
大陸文化係咁,最鐘意叫到一大枱都係,一定食唔完,以顯示豪氣有錢,折墜浪費食物。
09daisydaisy
|
peonica 發表於 18-10-15 22:24
大陸文化係咁,最鐘意叫到一大枱都係,一定食唔完,以顯示豪氣有錢,折墜浪費食物。 ...

只是東北人文化
homommy
|
睇到中國人仲未走出戰亂的陰霾。成日驚冇得食荒死蝕底。好慘。
國內個個都係咁。氛圍好差。
wcpcelia    發表於 18-10-17 16:14
peonica
|
09daisydaisy 發表於 18-10-15 22:27
只是東北人文化
唔係,廣東人一樣係咁,要面子。
係上海人節儉點,會打包返屋企。
happyty
|

|
我都話啦,恐龍未絕種都會比大陸人玩死!!
rayrayus
|
好多大陸人都係咁,貪心,我識既大陸女人都係,食唔哂又攞好多,samples 唔駛錢又係有幾多拎幾多,佢哋本性都係咁
jasmine0527
|
好浪費
happyb_happyb
|
一個字「貪」

flyinsky
|
其實最唔環境同浪費資源係大陸人,有錢無錢都好晒嘢
flyinsky
|
rayrayus 發表於 18-10-15 23:06
好多大陸人都係咁,貪心,我識既大陸女人都係,食唔哂又攞好多,samples 唔駛錢又係有幾多拎幾多,佢哋本性 ...

我識或見果d都有錢有學識,但一樣鍾意叫嘢食唔理食唔食得晒,係深圳大陸見過果d女人食2啖影張相就走,好折墜
natjosejim
|
真是很浪費
Poyau
|
浪費80%食物
99dogdog
|
如意算盤打唔響,賠了夫人又折兵!唉,做佢地生意你估易㗎!

sushiroll
|
caryfox 發表於 18-10-15 21:53
五日消耗超過百噸食物⋯⋯

sjnl43
|
peonica 發表於 18-10-15 22:35
唔係,廣東人一樣係咁,要面子。
係上海人節儉點,會打包返屋企。

抵人上海發, 有衣食夠環保

我近來揾緊摺個款食物盒, 全天侯放袋買蛋買豆腐一流, 有咩事又可以打包

wcpcelia    發表於 18-10-17 16:14
asa2012
|
幾時可以文明一點點?