自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

由於出現信號故障,港鐵荃灣線、觀塘線及港島線列車服務嚴重受阻。港鐵車務總監劉天成今早(16日)會見傳媒時表示,對列車服務受阻深表歉意。他指約清晨5時半列車服務開始前,發現荃灣線、觀塘線及港島線列車出現信號故障,無法向列車提供車速指令,為安全起見遂改為人手操作及慢速服務,故目前3線只能提供有限度服務,維持12至15分鐘一班車,只有平日繁忙時間運載量的10%至20%,情況不理想。

他續指,已調配人手到受影響的3線維持秩序,工程人員正盡力搶修,期望可盡快解決問題,列車服務回復正常,呼籲乘客改搭其他交通工具。

他又指,3條列車線同時出現故障是首次出現,原因尚待調查,他又透露荃灣線昨晚曾進行信號更新,但因另外兩條線亦同時故障,故信號更新是否與事件有關,需要調查。

https://hk.news.yahoo.com/%E3%80 ... B%96-012024024.html

大宅

bibi2013 發表於 18-10-16 09:37
根本上次叫人請假個班係唔駛返工,講風涼話

男爵府

bibi2013 發表於 18-10-16 10:27
如果因為冇公共交通工具返工而要請假係被逼,咁樣嘅勞工法係好悲哀。

部份人冇公共交通工具唔代表所有人.
若香港政府好似新加坡咁咩都插手叫人呢樣個樣,
我覺得仲悲哀.
我喜歡自由經濟體系,
由市場自行調整.

男爵府

tester5 發表於 18-10-16 09:24
香港人係打不死,好多人都努力咁搵方法返工中~

利申:東隊口,未能前進
總有辦法笑騎騎放毒蛇

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

-Johnnywalker- 發表於 18-10-16 11:42
我覺得仲悲哀.

我諗用公共交通工具嘅係佔大部份人,睇新聞都知嚴重性。少數冇受影響嘅人係針唔拮到肉唔知痛。上次打風係少有嘅嚴重性破壞,人性化嘅處理比起制度性更重要。因為全球暖化,難保將來會越來越多呢類事件需要有機制處理,唔係單靠個人請假解決。雖然我唔駛返工,但屋企人都要返,只係將心比己罷。

男爵府

yui1625 發表於 18-10-16 09:42
落雨,冇的士,冇地鐵
三個COMBO炒埋一齊真係無得輸
D巴士站成百人係度等 ...

老細永遠覺得你可以有其他方法返工

男爵府

mlcbb 發表於 18-10-16 10:30
香港地鐵其實已經好好...

每日運載400萬人, 出事機率其實好低.. 因為太多人搭, 一出事影響好大.. 但機械 ...

但外國最低工資都高香港好多

男爵府

隔離鋪話港鐵做緊嘢尋晚系統更新喎,講到今日故障係理所當然咁 下次再系統更新應該叫港鐡預早公布;好等全香港人做好凖備。

珍珠宮

回覆樓主:

其實咁唔想返工不如索性辭左份工佢?如果有本事唔做使做既話。

侯爵府

回覆樓主:

其實, 有乜咁大件事呢?
香港人真係覺得咁叫災難?
我記得90年代尾出來社會工作時, 曾遇過連日大雨, 成條馬路水浸, 講緊係ssp茘枝角道。大家間住水咁返工, 咪又係咁。之後政府整番好啲渠就無再發生了。
不似預期嘅事件成日發生, 唔明做乜下下要怪叫鬧爆。話新一代無抗逆力唔正向自殺, 咪又係俾啲大人嘅負面思想影響嘅。

禁止訪問

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁樣要立法,多餘!

珍珠宮

ivyko 發表於 18-10-16 10:27
個老闆咁賤,出門前一定要睇新聞架,痴線。我都係去到地鐵站先知壞咗,打俾老細話唔知幾點番到
...

出門前睇新聞係常識

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-10-16 10:30
香港地鐵其實已經好好...

每日運載400萬人, 出事機率其實好低.. 因為太多人搭, 一出事影響好大.. 但機械 ...

港鐵係越來越差,香港地容不下出事,因為佢係大部份人既指望,港鐵唔運作,香港基本不能運作,國外對鐵路既倚賴無咁強。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我公司個個都係至多遲15分鐘左右。
有一兩個直接請假唔知係咪諗住反正都趕唔到。
利申我都遲左15分鐘。

珍珠宮

-Johnnywalker- 發表於 18-10-16 11:42
我覺得仲悲哀.

有些人係自由經濟、資本主義下既下家,因為無競爭力,所以好喜歡強權介入去保障自己可以舒適地苟活。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 18-10-16 09:45
見人話叮叮都排到咁

JD930    發表於 18-10-16 14:25

公爵府

港人係奴隸,奴隸有咩權講野,生存權都無啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

JD930 發表於 18-10-16 09:45
見人話叮叮都排到咁

我仔今朝喺後面街考琴。無地鐵,上唔到巴士,無的士,唔敢揸車,明知英皇道實塞到嵌,個心急到跳起。好彩都 last min 趕到,但 6 歲人仔急步行完坐都無得坐下就要入去考。同學去另一 centre 根本考官都遲大到

JD930    發表於 18-10-16 14:27
JD930    發表於 18-10-16 14:02

子爵府

今日差唔多全公司遲到,除左住得近可以行路返工的同事。
不過冇野,老闆都知咩事。

首頁

尾頁

跳至