淘寶買野退貨回大陸

babyhoishan
|
買了兩口帳篷,防水布質,摺完之後都有2個A4紙箱size,有點重,想經香港退回大陸。

會很貴嗎?邊間公司好?會唔會好麻煩?
上網睇到又話要報關又話要打稅,真的嗎?

定係拉上深圳快靚正?
ivy7596
|
babyhoishan 發表於 18-10-16 09:45
買了兩口帳篷,防水布質,摺完之後都有2個A4紙箱size,有點重,想經香港退回大陸。

會很貴嗎?邊間公司好 ...

睇有布朋友上深圳, 又平又好
333s
|
babyhoishan 發表於 18-10-16 09:45

買前, 預左東西有意外, 都要入深圳。 對不?
step
1. 申請退貨, 退款, 取賣方地址后。
2. 東西也打包好, 拉上深圳, 發快递退回去。
3. 回家在淘宝打退貨單号。 賣方收貨后, 打款比你了。

外省首kgs 12, 至后只几块。

上深圳當學野, 值得。
babyhoishan
|
333s 發表於 18-10-16 12:43
step

知唔知邊度最近?
丸媽媽
|
babyhoishan 發表於 18-10-16 12:45
知唔知邊度最近?

羅湖或落馬洲口岸有好多間
kcpak
|

我會過落馬洲,福田口岸一出,對面好多選擇,我上星期上去退水龍頭16蚊人仔,(圓通)
saiwanho
|
333s 發表於 18-10-16 12:43
step

我心急d,通常一发完快递已经连门口都未出就去网站入退货的快递单号,之后菜鸟和快递100都一起入定单号,便于追踪。

333s    發表於 5 天前
ilovecafe
|
kcpak 發表於 18-10-16 13:49
我會過落馬洲,福田口岸一出,對面好多選擇,我上星期上去退水龍頭16蚊人仔,(圓通)
...

但係坐車返大陸都要錢,咁咪隨時貴過件貨?
kcpak
|
ilovecafe 發表於 18-11-3 19:18
你又講得岩,不過我都經常返去按摩食辣野,所以順便先過去,唔係都唔退,掉左去算啦~
tammy_my
|
saiwanho 發表於 18-11-3 03:25
我心急d,通常一发完快递已经连门口都未出就去网站入退货的快递单号,之后菜鸟和快递100都一起入定单号, ...

菜鳥是否淘寶的客服,小蜜没有覆問題
333s
|
babyhoishan 發表於 18-10-16 12:45
知唔知邊度最近?

你住那一区, 近那个关口?

lowu 出关口過了長長的走朗就見.... 一路向前走, 也會見。

futian 出关口過馬路就見好多......一路走就會見。

shenzhen bay 出关口, 右方梯上就見 SF, 向前右就見圓通。
直走.... 至 taxi 站, 就有一排快递檔口, 任君選擇

是不是差不多?。

路在口邊。

333s
|
ilovecafe 發表於 18-11-3 19:18

你學野也要交學費。

車費, 怎都平過學野。

任何事都要去學。 退貨當學習。

有机會學, 怎不去馬?

333s
|
saiwanho 發表於 18-11-3 03:25
我心急d,通常一发完快递已经连门口都未出就去网站入退货的快递单号,之后菜鸟和快递100都一起入定单号, ...

即時檢查? 就退? 不用和賣方打交道???
你比我更利害。

我是先帶回港,.... 試了不行, 和賣家 deal
N日后, 帶去深圳退貨。

退貨 順去一>按腳/ 按身 + 食野 + 入超市飲野, 購物才回港。
省錢加埋一夠車錢了。

單去退貨, 自然貴。

saiwanho
|
333s 發表於 18-11-14 23:29
即時檢查? 就退? 不用和賣方打交道???
你比我更利害。
哈,当然不是即时。我通常同店家沟通好才退货的。

是呀,去一趟深圳当然完成好多任务才返来,这样才会令深圳一役变得有意义,哈哈。

333s    發表於 5 天前
saiwanho
|
333s 發表於 18-11-14 23:21
你住那一区, 近那个关口?

路在口边第一次听,我通常是口在路边,现在连问都不需要啦,自己找高德地图,不怕迷路了。不过有时高德地图未必100%准确,有些店铺无做,改名。。。。我通常都通知返高德。

333s
|
saiwanho 發表於 18-11-14 23:43
路在口边第一次听,我通常是口在路边,现在连问都不需要啦,自己找高德地图,不怕迷路了。不过有时高德地 ...

我真的好 out, 沒學識.... 用地图。

不過深圳都很煩, 問路好多人都唔識。
問巴士司机, 不理你。 (公車, 公家, 員工不禮貌)

jje
|

我下星期也會去福田走一轉退貨,好彩賣家有包運險!國內運費連貨價可以退回。當然上落深圳交通費和時間便自行負責。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jje
|
jje 發表於 18-11-16 23:50
我下星期也會去福田走一轉退貨,好彩賣家有包運險!國內運費連貨價可以退回。當然上落深圳交通費和時間便自 ...

現在一般也有送的,所以國內的人買衣服等,收貨不合穿便立即退,亦聽人說過,穿了一晚出席完宴會才退!