夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

琴晚臨訓係公海見到一個自己有咩令人羨慕既post,雖然在有條件jm裡都係正能量post,但在夫妻版有難處既見到佢地羨慕之處就不勝唏噓。。不外乎
老公錫,不用煮飯,有樓揸手(都絕大部份係老公錫附屬條件),

同62,99關係不錯(都係老公處理得好附屬條件),仔仔囡聽話不出衆但算係咁(我個人覺得小朋友要在有愛有溝通既成長環境下先令到小朋友健康拙壯咁成長)

等等等,真係幾令人羨慕的,重點是嫁個愛錫自己愛家庭而不是豬隊友令人激心既老公,就乜都幸福都值得。

當然唔好既一面冇講出黎。。但已覺得女人嫁,就等同第2次生命,係夫妻版呢邊你地係公主定係妹仔呢

翡翠宮

從來唔會將婚姻男人睇到天咁大
我由頭到死o個日, 都係自己既公主

子爵府

yan12 發表於 18-10-16 10:01
琴晚臨訓係公海見到一個自己有咩令人羨慕既post,雖然在有條件jm裡都係正能量post,但在夫妻版有難處既見到佢 ...

其實我經常有個疑問, 如果老公不負責任, 不是妳想像中的, 是否自己在挑選/觀察/考驗/時間上,出了一些問題呢? 又或自己在無得選擇時, 明知唔好都要去馬, 那些決定就真係好有問題了.

我只是想帶出, 出了錯不要緊, 但要知自己失敗在那裡, 才能進步和避免, 要面對問題, 不要閃縮, 不然就會無限loop 等運到.

如果自己都士士旦旦, 後果亦可以好士旦....

我明白人要變都會變, 亦有仲伏的機會, 但起碼把機會減到最底, 差距減到最少, 而且自己小心試過都有漏網, 都叫自己已盡了力.

男爵府

回覆 PTMCYS 的帖子

唔係婚後有小朋友先見到一個男人係咪真係好男人咩?
拍拖果陣咩都唔洗理當然快活啦,軟硬兼施都唔變,又冇任何支援只能改變自己心態嗎?

男爵府

回覆 mini1204 的帖子

講就容易呢,當自己冇任何支援就唯有自己睇開啲

男爵府

回覆 yan12 的帖子

我先生是結婚後好,生育後更好,做FTM後更更好!結婚後是自己人,生仔後感受到你的負出,做家庭主婦後怕你沒安全感!

翡翠宮

yan12 發表於 18-10-16 12:30

經濟同精神都獨立
其他野都係錦上添花

應該 focus 係自我完善上面
而吾應該向外求,自己既快樂要倚賴他人給予,確實可悲,亦不切實際。

禁止訪問

翡翠宮

buybuybuy 發表於 18-10-16 13:30
如果每個人都做得到你所講嘅境界,其實唔需要婚姻,自己一個生活已經好滿足,婚姻亦只係可有可無。會選擇 ...

無必要咁 extreme
我只係表達,人既快樂來自自身既 inner self
我有愉快既感情生活,
不過一旦有變,我亦可以活得好好的
無論幾時,人生都係自己既,將快樂依賴他人給予,對自己及對方都吾公平。需知感情事常變,就算有一紙婚書,亦全無保証。

男爵府

buybuybuy 發表於 18-10-16 13:30
如果每個人都做得到你所講嘅境界,其實唔需要婚姻,自己一個生活已經好滿足,婚姻亦只係可有可無。會選擇 ...

對對方唔夠信任,亦冇諗住有committment和互相扶持,其實真係冇必要走進婚姻。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

yan12 發表於 18-10-16 10:01
琴晚臨訓係公海見到一個自己有咩令人羨慕既post,雖然在有條件jm裡都係正能量post,但在夫妻版有難處既見到佢 ...

子爵府

啱一半啦, 因為之後的道路, 有機會面對失業/退休/健康/沒有性的問題, 要看一個人, 真的到死才可以有定案.

我就與太太對小朋友的學習方式和習慣的教導有極大磨擦, 不過最後都渡過了一個階段, 最緊要問自己目標係咩, 清析後找出解決方法, 再傾怎樣合作, 沒有其他的方法, 以退為進的方式未嘗不可, 少了磨擦, 愛自然增多, 小朋友亦會感受到, 將來對他的婚姻的看法亦有得著.

拍拖當然可以觀察, 考驗多點, 例如吵架對方的處理方法是否理智? 拒絕性時對方的表現? 愛自己多些還是妳? 對孝順和愚考的睇法? 是否以妳為先? 對妳的尊重和意見接受. 願意分享他的東西和承擔嗎? 承諾是否對現? 有沒有神神秘秘, 請野兜圈當有趣, 對家庭和家務的睇法....等....

男爵府

咁都要男方肯配合先得既

男爵府

其實拍拖時好多野睇到,佢對父母長輩親友同細路嘅態度,講天南地北嘅野去了解佢思維,睇佢用錢習慣,去異地旅行嘅處事方式等,如無比愛情衝昏頭腦的話,係應該同好男人先結婚生仔。

子爵府

回覆樓主:

公主有乜好,咪又係靠人?
我覺得理想係
經濟可獨立,有智慧有能力又有自己社交圈子,性格獨立,仲有同級數的伴侶,仔女又生性又有主見,呢啲先令人羡慕

RAA    發表於 18-10-22 13:33

子爵府

回覆樓主:

嗰啲想做公主但變咗妹仔嘅
我覺得衰啲講句
男人係自己揀,又唔係盲婚啞婚
只係說自己眼光唔夠好
或睇婚姻太簡單囉

不過又唔好咁灰,人生繼續時隨時可再揀過
去諗清楚自己為乜留在個家
係咪真係要做到妹仔咁委屈?

大宅

回覆樓主:

皇后。。。我喺老公心目中係佢嘅皇后

男爵府

回覆 anyuser18 的帖子

都係既,但夫妻版真係負面比正面多喎,點解反而冇呢啲聲音

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實我諗自己有d家底/搵到唔少錢,嫁過黎有唔少嫁妝,例如一層樓/首期,老公對你差極有限

唔好講現實,女既睇男人搵幾錢,有無樓,男人都會。公屋出身錢又唔搵多d, 嫁入去就靠曬男人,食既住既結婚都要男人出或者大部分,自然無咁受專重,係好殘酷既事實。女既會嫌男人窮,男人都可以睇唔起個女人

子爵府

yan12 發表於 18-10-17 18:31
回覆 anyuser18 的帖子

都係既,但夫妻版真係負面比正面多喎,點解反而冇呢啲聲音 ...

開心就好少上夫婦版出po
咁多出軌,好少人去特登哂嘅

首頁

尾頁

跳至