夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MAXLAU2002 發表於 18-10-17 17:51
皇后。。。我喺老公心目中係佢嘅皇后

有皇后即係有妃嬪,最大方得體的做皇后

子爵府

yan12 發表於 18-10-17 18:31
回覆 anyuser18 的帖子

都係既,但夫妻版真係負面比正面多喎,點解反而冇呢啲聲音 ...

好的未必想講出來,而且令不好遭遇的人雪上加霜,未必有正面的作用。

子爵府

littlefunpig 發表於 18-10-17 18:44
其實我諗自己有d家底/搵到唔少錢,嫁過黎有唔少嫁妝,例如一層樓/首期,老公對你差極有限

唔好講現實,女 ...

你都講得啱,家境係有影響。假设女方家人係社团老大,賤男怎敢打人家個女。。

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-17 20:50
有皇后即係有妃嬪,最大方得體的做皇后

你諗多咗 佢唔係皇帝,佢話我係佢嘅主子

琥珀宮

回覆樓主:

咁可能佢哋本身有好條件,例如靚,例如娘家有錢,例如賢良淑得(忍得),例如前世救國救民。。。等等

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

PTMCYS 發表於 18-10-17 20:59
你都講得啱,家境係有影響。假设女方家人係社团老大,殘男怎敢打人家個女。。

就算唔係有家竟, 經濟同精神獨立,就算離婚都無咩影響,無左個男人仲生活到,仲大抱market 搵到男人,屋企果件都忌你3分。

而家女人唔好諗住結婚旨意曬男人,當自己係個男人,娶個「女人」返黎算,個女人幫下手養家都還神

男爵府

回覆 PTMCYS 的帖子

咁樣比喻又幾岩喎

男爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

咁有左小朋友冇支援真係好切實既,未必係睇到個男人咁重
如果女人唔係女皇,何止要幫手養家仲要周身刀張張利冇糧出仲要被覺得應份呢

子爵府

MAXLAU2002 發表於 18-10-17 22:15
你諗多咗 佢唔係皇帝,佢話我係佢嘅主子
哦! 主子, 恭喜恭喜~

男爵府

回覆 Tyasnm 的帖子

👍🏻我老公都係,知道我辛苦,仔女考試前佢都會幫手同佢地溫習,教功課等等,雖然主力都係我做,但佢放咗工返嚟都肯幫下手,我已經覺得好好,有時睇吓周圍嘅人,覺得自己暫時都算係咁

子爵府

littlefunpig 發表於 18-10-18 01:19
就算唔係有家竟, 經濟同精神獨立,就算離婚都無咩影響,無左個男人仲生活到,仲大抱market 搵到男人,屋企 ...

其實女人最好有工作, 因為財政可以獨立, 而且不會脫節. 如果真的要做全職主婦, 要有財政的掌握大權.

雖然我對太太算好, 但始終有吵架和起伏的時候, 當時結婚買樓只寫太太個名, 有時吵架都會就住和會先想想, 不要吵得太大, 都可以把自己的脾氣改善, 哈哈真係犯賤. 所以女方掌握財政權對自己的保障係重要的, 起碼有一半吧.

我不是提議大家要做女皇/公主, 只是為自己做一點保障. 極權的女性會令男方有走老的思想, 太寵對方更年期磨擦可能會更多......

子爵府

beebee67890 發表於 18-10-18 09:27
回覆 Tyasnm 的帖子

👍🏻我老公都係,知道我辛苦,返嚟會幫手做少少家務,同仔女考試前佢都 ...

兩夫婦可以互動, 雖然辛苦, 但會是一個可以回味的過程.

珍珠宮

yan12 發表於 18-10-16 10:01
琴晚臨訓係公海見到一個自己有咩令人羨慕既post,雖然在有條件jm裡都係正能量post,但在夫妻版有難處既見到佢 ...

係夫妻版呢邊你地係公主定係妹仔呢
我兩個角色都同時係。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

yan12 發表於 18-10-16 10:01
琴晚臨訓係公海見到一個自己有咩令人羨慕既post,雖然在有條件jm裡都係正能量post,但在夫妻版有難處既見到佢 ...

我又要養家又要睇小朋友,係工人幫輕最多,老公唔會主動幫手,但都會被動地幫輕下。老公屋企窮過我外家,但奶奶都會有少少架子,覺得自己係長背,要我尊重佢,唔知係唔係自卑。老公都好鍚我,都理解我感受,但就錢唔會過我手。我諗我唔算公主,但似似地女皇,因為屋企使費和小朋友工人全部我話事。有時我都會下放權力俾老公同奶奶湊小朋友,比d意見。所以係一個開明的女皇。所以我覺得有時女人的幸福,都需要自己爭取的!

大宅

回覆 yan12 的帖子

我沒有期望在婚姻裡自己能夠成為老公心目中的"公主"或者"皇后",因為婚姻從來需要雙方一同付出,沒有任何一方能永遠的"尊貴"到底。那是一種失衡又不對等的關係。
我反而會希望跟老公能成為彼此生命裡最重要、最不離不棄的戰友。不管在家事上、工作上、帶孩子上都能互相扶持到底。

大宅

yan12 發表於 18-10-16 12:30
回覆 PTMCYS 的帖子

唔係婚後有小朋友先見到一個男人係咪真係好男人咩?

變心呢家野好難講

首頁

尾頁

跳至