新界鄉事委員反對填海, 建議收農地!

yucl_hk
|
特首林鄭月娥於《施政報告》提出的「明日大嶼」1,700公頃填海計劃,有傳需要耗資至少4,000至5,000億元,被市民質疑何不先向棕地農地「埋手」。上水鄉事委員會主席侯志強接受《壹週刊》訪問時直言,徵收幾千公頃新界土地只需1,000至2,000億元,揚言「唔難呀」。他舉例指,與深圳一河之隔的河套區已有逾2,000公頃土地,但現時列為保育區,質疑「唔通呢啲地就要做深圳後花園咩?可唔可以改吓規劃呢?」

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
小飛越
|
有個朋友住村屋, 前面有塊空地有人收晒丁權要起村屋, 但附近有間車房走出來話塊空地用來放車(其實無用過), 就立即封起放左死車同貨櫃仔, 要求賠償百幾萬, 雙方去晒法庭出晒信玩左幾年, 最後賠左幾十萬先放手!!!

有機會大家去所謂空地、棕地、農地, 望下上面有幾多死車、爛櫃什物等就知咩事!? 平時無人清理, 一到收地就牛鬼蛇神走出來要求賠償... 正苦多多錢都唔夠呢班吸血鬼...

呢班飲奶水大既反對人, 根本唔知呢世界點運轉! 簡單到以為有錢肯俾錢就行得通. 其實一塊爛地分分鐘搞到你都晤知咩事! 就算肯賠, 都唔知要俾邊個? 搞你十年八年好平常, 只會越賠越多錢...仲要越來越多人伸隻手出來... 真係無知!!!

除非....叫班反對人仕去新界收地....又或者...叫阿爺派軍隊城管去收地.....
thankyou201020
|
應加收空置才真。
李斯特    發表於 18-10-16 13:53
wlhbee
|
候生應該好多地
yucl_hk
|

今次林鄭出手, 其實係中央意思

擺明玩班新界佬(農地)/地產商(棕地)

政府填海都唔收地, 過2047後先收回
TinyTomato
|
同意,除非出動解放軍去解放,否則海填完新界都未收完地。

發展新界東北講左起過10年,結果係點大家知。

小飛越 發表於 18-10-16 10:35
除非....叫班反對人仕去新界收地....又或者...叫阿爺派軍隊城管去收地.....

babyco
|
叫佢地自己搞掂d地先同政府攞啦! 錢係小左 ,但同佢地班人玩 ,無十幾廿年都收唔晒d地返黎
究竟我是誰
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 10:34
特首林鄭月娥於《施政報告》提出的「明日大嶼」1,700公頃填海計劃,有傳需要耗資至少4,000至5,000億元,被 ...

人心不足蛇吞象,依家見財化水,活該。
WaLeiMaMa
|
我認同呢編文章作者:
http://w22.property.hk/article_content.php?author=PHK_TOPGUN&id=60771&fbclid=IwAR2x43YaYD9EwRb2YYbgtG7DOpX6i6IQs5lZ7yTbjCUgWUU-yvZbCxdFFvI
話俾呢班人知,牛屎唔會變黃金,你手頭上只有牛屎,休想政府俾幾千億你袋袋平安,發夢啦你!
yucl_hk
|
「我喺新界有大把地,有幾十個冧把,使乜霸人啲地」、「新界係咁㗎啦,各有前因莫羨人」。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
WChan
|
千幾二千億, 佢地梗係想你收地啦, 即刻成條村變土豪
dragon813
|
小飛越 發表於 18-10-16 10:35
有個朋友住村屋, 前面有塊空地有人收晒丁權要起村屋, 但附近有間車房走出來話塊空地用來放車(其實無用過), ...

唔評論填海人工島之事!
你形容得好好,嗰班吸血鬼

馬爾太
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 10:42

關咩事。係董生落order。淨係運沙嚟香港起島都賺死佢啦。
palmchristy    發表於 18-10-16 16:13
wcpcelia    發表於 18-10-16 15:01
Poyau
|
心田先袓種 福地後人耕 復耕有望
agnesbee
|
馬爾太 發表於 18-10-16 11:50
關咩事。係董生落order。淨係運沙嚟香港起島都賺死佢啦。

妳真係好想像力
SIRIABABY    發表於 18-10-16 14:09
amazing
|
agnesbee 發表於 18-10-16 12:58
妳真係好想像力

有些人只會道聽塗說,沒有思考!
choc_choc
|
林鄭擺明倒1萬億落海都唔用1千億益班鄉下佬,吹呀?
991129    發表於 18-10-16 15:25
粒粒芝士
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 10:42

講得岩,到期就收
李斯特
|
agnesbee 發表於 18-10-16 12:58
妳真係好想像力
咪係,有証先講啦。
sjnl43
|
究竟我是誰 發表於 18-10-16 10:58
人心不足蛇吞象,依家見財化水,活該。

敬禮! 夠胆講心果句