新界鄉事委員反對填海, 建議收農地!

frombetter
|
shareholder 發表於 18-10-16 15:51
邊有咁易收地,收到一早做左啦,一收成村百幾人話要賠償呀

到時個個都話要耕田,除非補錢兼賠地,諗起個場景都好笑。不過諗起係香港人嘅錢,我又笑唔出!
woodpecker
|
藍田譚C奶 發表於 18-10-16 16:55
買手袋要成棟買果個?每隻顏色.每隻尺碼都要買晒

係呀!
ayi1
|
mmk 發表於 18-10-16 16:55
林鄭諗過填多填少都係填,要反對都係照反,一於做大佢,唔使比班鄉下佬夾硬搶
...

hiragana
|
要收新界地, 難過起島
saikungyan
|
hiragana 發表於 18-10-16 18:24
要收新界地, 難過起島

X2
lambxx
|
馬爾太 發表於 18-10-16 11:50
關咩事。係董生落order。淨係運沙嚟香港起島都賺死佢啦。

點解你唔講賣沙個果會發,講運沙個位。。咩邏輯??難道董氏家族改行運沙??? update下你。。董伯間船公司比人收購左架喇。。
momo06
|
唔支持填海,但見呢篇報導好心凉。新界好多農地就系俾呢D吸血鬼生霸死霸攪到變棕地,今時今日1幅地租金先系1千蚊1年,但到政府收地就開1千幾百萬。
pumpumpurin
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 10:34
特首林鄭月娥於《施政報告》提出的「明日大嶼」1,700公頃填海計劃,有傳需要耗資至少4,000至5,000億元,被 ...

吹水就叻,信佢都傻。

有錢益大財團都唔益呢啲土豪...

palmchristy
|
hiragana 發表於 18-10-16 18:24
要收新界地, 難過起島

收地要處理眾多持份者, 有求於人實畀人獅子開大口, 到頭來即係用大眾公帑去益人.

見得比較多的網上評論, 都用時事評論員口吻話: "點解政府唔用土地收回條例?", "政府有心做點會唔得?"...

好似唔駛評估勝算如何, 無須理會司法覆核, 無須考慮處理每單(其實係N單)個案需要幾多時間同資源. 講得呢啲言論, 好似好正義, 其實被人利用去為持份者發聲都唔知.

如果能簡單到打機咁按個必殺技組合就攪掂, 你話幾好. 可惜現實並非如此簡單.

LokYauYau
|
thankyou201020 發表於 18-10-16 10:39
應加收空置才真。

空置時冇人認,收地時就大把人申請丁地啦。
wksin
|
我記得,好多年前,收菜園村,4公頃地,用左20億,如果收1700公頃,條數
Mimi_Ma
|
wksin 發表於 18-10-16 20:52
我記得,好多年前,收菜園村,4公頃地,用左20億,如果收1700公頃,條數
...

一定超過萬億元, 菜園村廿億个價約係十年前, 仲未計每戶賠償, 搬遷費。
iamlazy
|
班人獅子開大口收親要幾百萬,好囉,而家一拍兩散,冇人收,留返自己用啦!

我唔係讚成填海,但開價開到咁,又要玩幾年,真係玩得黎都填左海
RelaxHippo
|
Mimi_Ma 發表於 18-10-16 21:06
一定超過萬億元, 菜園村廿億个價約係十年前, 仲未計每戶賠償, 搬遷費。
...
咁人工島造地分分鐘平過收新界地 (菜園村, 4公頃, 20億, 十年前價格, 仲要逐棵樹去計錢)
wing~
|
RelaxHippo 發表於 18-10-16 21:16
咁人工島造地分分鐘平過收新界地 (菜園村, 4公頃, 20億, 十年前價格, 仲要逐棵樹去計錢)
...

人工島好似快過收地 ,本來都唔讚成填島,見到遊行後就覺得填海好
|
lambxx 發表於 18-10-16 19:16
點解你唔講賣沙個果會發,講運沙個位。。咩邏輯??難道董氏家族改行運沙??? update下你。。董伯間船公 ...

佢老細真係out 晒,勸佢下次出招前應該努力做吓功課先!
fsforth
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 10:34
特首林鄭月娥於《施政報告》提出的「明日大嶼」1,700公頃填海計劃,有傳需要耗資至少4,000至5,000億元,被 ...

過千億填海,兩害取其輕,我寧願半價益新界佬。
bobomia
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 15:26
我依家支持填海!

我支持先移山、後填海,或者同時進行
B301
|
kiki818hei 發表於 18-10-16 16:05
抵死,甘大貪得個吉,我寧願填海都吾想政府俾錢尼班甘貪心又冇生產力的人
...

係呀
Pooh529
|
fsforth 發表於 18-10-17 09:44
過千億填海,兩害取其輕,我寧願半價益新界佬。

你肯定真係用半價?以收十年前嘅菜園村價錢黎計,每公頃5億,當其他人知道收地價時又無止境地枱高價錢,最後可能同起一個人工島價錢唔爭得幾遠,仲未計時間+司法覆核,條數計都計唔掂