新界鄉事委員反對填海, 建議收農地!

DoReMi媽媽
|
palmchristy 發表於 18-10-16 19:33
收地要處理眾多持份者, 有求於人實畀人獅子開大口, 到頭來即係用大眾公帑去益人.

見得比較多的網上評論, ...
簡單化成件事,先可以煽動不知就裏的大部份人去支持

成日話棕地,要收棕地談何容易,講賠償,傾價錢,分分鈡仲要另覓地去安置本身喺棕地營業嘅人,一加一減,收棕地真係會多咗地出嚟用? 仲未計時間的損耗。
Pooh529
|
RelaxHippo 發表於 18-10-16 21:16
咁人工島造地分分鐘平過收新界地 (菜園村, 4公頃, 20億, 十年前價格, 仲要逐棵樹去計錢)
...

政府收地價半年加10%

此外,自○九年來農地市場亦成為「炒家樂園」。主因政府在遷拆石崗菜園村的土地補償慷慨,農地每平方呎賠償達526.8元,促使更多投資者買入農地博發展商併購或政府收地,及作拆售套利。實際上,政府收地具有一套標準地價,並會定期修訂、刊憲公布。根據地政總署最新公告,自四月起農地的特惠補償率為每平方呎790元,較半年前的地價增幅逾一成。

所以話$1000呎都已經好委屈囉 或者訪問返當時在菜園村長大嘅鄧小姐
DoReMi媽媽
|
Mimi_Ma 發表於 18-10-16 21:06
一定超過萬億元, 菜園村廿億个價約係十年前, 仲未計每戶賠償, 搬遷費。
...
既得利益者當然想政府收地,而家起人工島,不單止佢哋嘅賠償夢落空,變相政府要地未必需向佢哋求,將佢哋擁有嘅地降值。

DoReMi媽媽
|
wing~ 發表於 18-10-17 09:05
人工島好似快過收地 ,本來都唔讚成填島,見到遊行後就覺得填海好
...

時間同成本嚟計,真係有機會平過收地

DoReMi媽媽
|
Pooh529 發表於 18-10-17 10:28
你肯定真係用半價?以收十年前嘅菜園村價錢黎計,每公頃5億,當其他人知道收地價時又無止境地枱高價錢,最後可能同起一個人工島價錢唔爭得幾遠,仲未計時間+司法覆核,條數計都計唔掂

冇錯,時間+司法覆核,係政府不能掌握同控制,與其受制於不能預計貪婪的人心,不如專注喺人工島上,再講,荃灣當年都係填出嚟,問題喺邊?

Wonderlady
|
mmk 發表於 18-10-16 16:55
林鄭諗過填多填少都係填,要反對都係照反,一於做大佢,唔使比班鄉下佬夾硬搶
...

今次欣賞林鄭尼招。

老實說講,好多人睇唔順眼尼班不事生產的人。

coolman008
|
班新界佬咁多年淨係識抬高價,靠佢地死得,填海可能仲快,林鄭都費事哂時間,夠膽好嘢
wantaima
|
DoReMi媽媽 發表於 18-10-17 10:47
冇錯,時間+司法覆核,係政府不能掌握同控制,與其受制於不能預計貪婪的人心,不如專注喺人工島上,再講 ...

何止荃灣?幾乎成個將軍澳(除左康盛花園&翠林村係山地)其實由寶林直落去日出康城等幾十個屋苑都係填海地。
重有大埔、屯門等

DoReMi媽媽
|
wantaima 發表於 18-10-17 11:42
何止荃灣?幾乎成個將軍澳(除左康盛花園&翠林村係山地)其實由寶林直落去日出康城等幾十個屋苑都係填海地 ...

係囉,而家好多人都住緊喺填返嚟嘅地上,咁~人工島嘅問題喺邊?除咗影響既得利益者嘅直接利益上,仲有咩問題?

咁多年,政府都虛耗時間金錢喺同人傾攞地嘅問題上,如果解決到,早就解決咗啦!郊野公園唔俾郁,棕地又俾人獅子開大口,唔做島搞地出嚟,點解決?

wantaima
|
DoReMi媽媽 發表於 18-10-17 11:47
係囉,而家好多人都住緊喺填返嚟嘅地上,咁~人工島嘅問題喺邊?除咗影響既得利益者嘅直接利益上,仲有咩 ...

理解唔到!
就算自己有屋住,個改策其實某程度上都會帶動香港未來經濟發展,對自己下一代都或多或少有利吖!
DoReMi媽媽
|
wantaima 發表於 18-10-17 11:53
理解唔到!
就算自己有屋住,個改策其實某程度上都會帶動香港未來經濟發展,對自己下一代都或多或少有利吖 ...

唔明白反對嘅理據

hk1
|
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

侯生係真小人,先會畀你哋睇得穿, 大把環保L, 偽君子, 係背後幫地產商做嘢,煽動民情。好彩有侯生企出嚟,講個實況畀大家知, 如果唔係仲有大把人為反而反。
hk1
|
回覆 hk1 的帖子

其實有幾份報紙都係地產商喉舌, 專幫地產佬做嘢
DoReMi媽媽
|
hk1 發表於 18-10-17 12:11
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

侯生係真小人,先會畀你哋睇得穿, 大把環保L, 偽君子, 係背後幫地產商做嘢,煽 ...

環保人士譚凱邦都認咗有收地產商錢,成班人阻止香港政府收地,根本就置香港人利益於不顧。

圓圓2017
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 10:42
今次林鄭出手, 其實係中央意思

擺明玩班新界佬(農地)/地產商(棕地)

不收地,勁收空置費囉
WWT1234
|
馬爾太 發表於 18-10-16 11:50
關咩事。係董生落order。淨係運沙嚟香港起島都賺死佢啦。

你咁講,令我想起:
1. 較早時政府吹風話公私營合作發展新界農地
2. 跟住就黃遠輝做公眾資詢,
3. 做到一半就殺出個”團結X金”提議起島,
4. 最後連”私政報告”都540轉軑又話起島

事實上,冇董生嘅吩附,今次份私政報告就會係公私營合作發展農地。

DoReMi媽媽
|
馬爾太 發表於 18-10-16 11:50
關咩事。係董生落order。淨係運沙嚟香港起島都賺死佢啦。

你真風趣

wksin
|
仲有最大的關鍵係,1997年起的50年租借期, 2047年就到期,到時政府可以不租借比佢地,收回農地發展,真係一毫子都可以吾比,所以,佢地越hold 得耐,地價越不值錢,政府係迫佢地主動同政府傾個合理價,有左填海計劃,現在是地主急,政府吾急,所以政府吾會比佢地開天殺價到。
cathy-tse
|
wksin 發表於 18-10-17 12:42
仲有最大的關鍵係,1997年起的50年租借期, 2047年就到期,到時政府可以不租借比佢地,收回農地發展,真係 ...

林鄭利害
wksin
|
政府這招叫聲東擊西,如果地主肯快快比政府收地發展,填海規模可以做少啲,否則填大d, 班地主攬住d 地,政府也不用怕,最多2047收返。