新界鄉事委員反對填海, 建議收農地!

wantaima
|
wksin 發表於 18-10-17 12:42
仲有最大的關鍵係,1997年起的50年租借期, 2047年就到期,到時政府可以不租借比佢地,收回農地發展,真係 ...

見招拆招
越近2049 就越多人搞小動作,搞行街。目的,大家心中有數
pe540
|
呢班人又諗住搵政府著數
wksin
|

繼續填海工程,地主會越嚟越驚。

RelaxHippo
|
仲有最大的關鍵係,1997年起的50年租借期, 2047年就到期,到時政府可以不租借比佢地,收回農地發展,真係 ...

香港有大批年輕人中,英文唔得,又唔願學普通話,又自絕北上揾工作機會條路,文職毫無競爭力,留返新界東北2千公頃土地俾佢哋耕種,都算係增加本地就業職位,政府同學校又唔駛為提升佢哋職場競爭力操心, 讀唔成書仲有耕種條路,香港讀書壓力都可以細啲。

政府起人工島造地, 唔駛踫新界農地, 郊野公園一分一吋。 因此, 現時至少仲有三十年時間,環保年輕人可以喺新界東北2千公頃土地耕種,又唔駛擔心期間香港同大陸邊界模糊化。
Misaki88
|
魚兒小寶貝
|
WaLeiMaMa 發表於 18-10-16 10:59
我認同呢編文章作者:
http://w22.property.hk/article_content.php?author=PHK_TOPGUN&id=60771&fbclid=Iw ...

謝分享

其中呢點講得好啱

53. 我們若依小組的建議方向走下去,不單爭拗不斷,香港的規劃發展,以至香港的管治水平將成爲國際笑柄。比如最近在網上已有評論瘋傳,其中一熟識香港規劃發展的新加坡人批評,說香港不是缺乏土地,而是管理不善。

我自細已覺奇怪,直至到依家我仔讀書仍然話香港山多平地小,但新界地方好大喎,平地唔少架喎,我細個80年代搬入沙田已知係填海,有咁多地方點解仲要填呢!香港土地問題根本係畸形!港英時期已開始。

明白新界地好難收,但我亦唔想整人工島,贊成呢個建議,希望林鄭認真諗諗。

MMVV
|

真係架,好多人说一萬億落咸水海顯得太粗糙,因為官地不同機埸,不同機鐵,官地是可以賣,到時隨時賺突,也可做商業活動。而且棕地地分佈落馬州,文绵道,粉嶺地段跟本不理想,隨非自稱高瑞港人想跟笑稱低端內地人交往,否則人工島站在機場市區商業中心,绝對是1+1=3, 而且再往下代發展可算輕而易舉。
WWT1234
|
WaLeiMaMa 發表於 18-10-16 10:59
我認同呢編文章作者:
http://w22.property.hk/article_content.php?author=PHK_TOPGUN&id=60771&fbclid=Iw ...

睇完呢篇文章,
伍華強呢個人真係真料到!

Wonderlady
|
DoReMi媽媽 發表於 18-10-17 12:00
唔明白反對嘅理據

我覚得最怕,地多左,只會起公屋,俾哂新移民,起私人樓,又炒作,對社會經濟冇進步。香港始終是被拖累
sauNG
|

欣賞林鄭,原本唔支持填海,但見到收地價錢及困難,支持林鄭借力打力
DoReMi媽媽
|
Wonderlady 發表於 18-10-17 15:47
我覚得最怕,地多左,只會起公屋,俾哂新移民,起私人樓,又炒作,對社會經濟冇進步。香港始終是被拖累
...

唔驚得咁多,總不成,因為驚益咗任何人,而停滯香港發展,其實,香港一直不缺地,眾所周知,香港已開發嘅住宅用地只係佔香港7%,但有3X%係郊野公園地,哩個比例,大家覺得冇問題?某啲環保人士,一方面講環保,另一方面收發展商錢去反對開拓,香港唔係輸喺本身條件,而係輸比不斷爭拗的香港人。

SIRIABABY    發表於 18-10-17 22:32
melbournechu000
|
如果伍華強先生既建議得到林鄭首肯
將會改變現時香港困局。如果今次雙劍合壁成功?
雖然我無資格選特首但我衷心希望妳連任
伍先生絕對有資格做(政務司)
ssp2017
|
搷海有個數!人心不足!
狐朦
|
抵死
狐朦
|
wksin 發表於 18-10-17 12:47
政府這招叫聲東擊西,如果地主肯快快比政府收地發展,填海規模可以做少啲,否則填大d, 班地主攬住d 地,政 ...

高招
Carhy
|
RelaxHippo 發表於 18-10-17 13:00
香港有大批年輕人中,英文唔得,又唔願學普通話,又自絕北上揾工作機會條路,文職毫無競爭力,留返新界東 ...

你講到咁大批年輕人咁廢,佢哋洗咩耕田啊,咬綜援囉,而家班大食懶新移民好多連廣東話普通話都唔正,都有政府養啦,耕田咁傻
ben2009
|
hk1 發表於 18-10-17 12:11
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

侯生係真小人,先會畀你哋睇得穿, 大把環保L, 偽君子, 係背後幫地產商做嘢,煽 ...

說得對,其實我寧願喜歡侯生這種人,是貪錢,講出來,不會做環保L,或偽君子真打手。
RelaxHippo
|
Carhy 發表於 18-10-17 23:07
你講到咁大批年輕人咁廢,佢哋洗咩耕田啊,咬綜援囉,而家班大食懶新移民好多連廣東話普通話都唔正,都有 ...

你唔好咁講。 係因為有啲環保年輕人想耕種,但苦於缺農地,人家堅持理想,非要耕種不可,係未有農地可耕呢個過渡期先要咬綜援。 若新界東北2千公頃土地留俾環保年輕人耕種,佢哋咪有正式工作,唔駛攞綜援, 留2千公頃農地俾年輕人耕種,都算係增加本地就業職位。
Carhy
|
Wonderlady 發表於 18-10-17 15:47
...

睇下97後大基建既質數同超資情況,有常識既人都唔會支持,用咁大畢公去起個島,而家拎幾百億去搞好香港醫療,起下醫院老人院一樣制造好多就業,不過就比唔到油水D既得利益者貪囉,起個島背後既動機唔洗講啦,睇下高鐵幾多醜聞都唔查,唔罰就知啦。
shareholder
|
59. 特首很可能會被「萬箭穿心」,因此她需要有很大的政治決心

依個先係最大問題