新界鄉事委員反對填海, 建議收農地!

Charitymami
|
Carhy 發表於 18-10-17 23:27
睇下97後大基建既質數同超資情況,有常識既人都唔會支持,用咁大畢公去起個島,而家拎幾百億去搞好香港醫 ...

支出和投資你分唔到咩?

支出就係潑出去ge水, 永遠收唔返

投資係有收益, 係收入ge 一種

上次政府提出醫改, 已經係垃圾會被犯民拉布ban 左, 你唔嘈佢哋?
rose-mag
|
政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台
Carhy
|
rose-mag 發表於 18-10-18 02:00
政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台

請問點樣可以關閉我被移去時政區個post?謝謝
Carhy
|
Charitymami 發表於 18-10-18 01:53
支出和投資你分唔到咩?

支出就係潑出去ge水, 永遠收唔返

我講下自己睇法姐,洗唔洗考牌啊,我講拎錢去醫療,同講高鐵超資,質素差都係事實,投資起個島回報幾多?咁幾多年收回成本啊?講投資?林鄭講起個島係投資咩?我嘈邊個要你教?
Charitymami
|
Carhy 發表於 18-10-18 02:14
我講下自己睇法姐,洗唔洗考牌啊,我講拎錢去醫療,同講高鐵超資,質素差都係事實,投資起個島回報幾多? ...

高鐵超支係泛民拉布,司法覆核,以致工程延而超支

醫療改革你等下啦~ 睇下今屆泛民會否又玩嘢拉布?

造人工島可以創造大量職位,增加GDP, 島上還有鐵路基建, 連接中環只是10分鐘, 還有部分私人及商業用地可賣. 起好就係地皇, 價格比新界地貴重得多

特首高瞻遠囑, 投資造島基建, 不但可以解决房屋問題,創造周邊發展, 呢D都係收益喎~
Carhy
|
Charitymami 發表於 18-10-18 02:35
高鐵超支係泛民拉布,司法覆核,以致工程延而超支

醫療改革你等下啦~ 睇下今屆泛民會否又玩嘢拉布?

成日賴拉布,唔敢講唔敢查偷工減料,算啦,咁講下高鐵而家乘客量啦,日日係米好多人搭啊?如果起個島係一項投資,呢一個投資絕對係高成本低回報,等到變化石都未回到本。

你知唔知道林鄭起個島既原意係咩?

Charitymami
|
Carhy 發表於 18-10-18 02:53
成日賴拉布,唔敢講唔敢查偷工減料,算啦,咁講下高鐵而家乘客量啦,日日係米好多人搭啊?如果起個島係一 ...

依家特首提缺一個比較快,去解决房屋問題的方案,時間就係金錢,起碼已經避去司法覆核的衝擊, 你咁快就計算到等到變化石都未回到本?

特首今次提出造島, 公私營發展用地, 活化工厦做過渡房屋, 三方同步進行, 原意是打斷囤地ge地産商及鄉绅提高叫價, 菜園村係慘痛的例子,唔可以再重蹈覆徹
c6william
|
支持填海起樓
ning..
|
wantaima 發表於 18-10-17 12:48

見招拆招
越近2049 就越多人搞小動作,搞行街。目的,大家心中有數

auhiyo
|
支持起島好過比班賊劏啦!話就話1,2千億,如果似菜園村單野咁,搞到超哂咪要成萬億law,個班賣地既人跟本已經喉住個萬億啦!佢地咪又係同泛民個班分錢。