自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

sfuhsg 發表於 18-10-16 12:22
學校唔計遲到係一回事,但點都唔想遲,一定會好焦急

係呀,我等地鐵個陣,有見到D學生係到不停打電話問點算佢地都好無奈

子爵府

QY08040408 發表於 18-10-16 12:34
係呀,我等地鐵個陣,有見到D學生係到不停打電話問點算佢地都好無奈
...

真係,我小朋友就係打俾我問點算,佢地好驚遲到,中學生好多只帶夠錢食飯,未必夠錢搭的士,仲要落雨同人搶的士,好無奈

珍珠宮

QY08040408 發表於 18-10-16 12:34
...

我在車廂內聽到小學生妹妹同爸爸對話:

女: 爸爸, 第一堂完左啦, 係PE堂黎架無得上呀?
爸: 係呀, 回到學校應該可以上第二堂
女: 爸爸, 遲到要罰抄架, 爸爸你返工都遲到, 你會唔會要罰抄架?

爸: 唔會既.....
女: 咁駛唔駛同經理講唔好意思遲左呀?

爸: 咁就要既......

我覺得小妹妹可愛

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

返學去到車站見到咁可能手足無措

伯爵府

bbmuimui 發表於 18-10-16 12:43
真係,我小朋友就係打俾我問點算,佢地好驚遲到,中學生好多只帶夠錢食飯,未必夠錢搭的士,仲要落雨同人 ...

學生自己跟本好難截的士呀,我反轉頭個陣7點8左右成條街都係人截的士,仲要又落雨,好多中學生見毛毛雨就遮都冇擔我同事翻來講話佢上左巴士,已經逼爆人,有個小學生喊咁口同司機講“唔好意思呀司機,我仲差4豪呀,上唔上得呀”同事話諗住幫佢俾啦,點知司機好好人話,冇所謂呀,快上車。

伯爵府

QY08040408 發表於 18-10-16 12:56
學生自己跟本好難截的士呀,我反轉頭個陣7點8左右成條街都係人截的士,仲要又落雨,好多中學生見毛毛雨就 ...

小學生好慘呀!

侯爵府

畀面勳章

學生自己跟本好難截的士呀,我反轉頭個陣7點8左右成條街都係人截的士,仲要又落雨,好多中學生見毛毛雨就 ...

我女初中生本來坐30分鐘嘅車程,而家變咗一個鐘頭20分鐘, 佢都好緊張呀 ,好彩學校唔計遲到

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

waiman0614 發表於 18-10-16 12:27
呈分唔係統一既咩?

唔係架,呢個月都係學校測驗高峰期。呈分係跟學校測驗和考試既時間架。

大宅

bbmuimui 發表於 18-10-16 12:43
真係,我小朋友就係打俾我問點算,佢地好驚遲到,中學生好多只帶夠錢食飯,未必夠錢搭的士,仲要落雨同人 ...

我仔同樣不停打俾我,佢係九龍塘站 話 行都行唔到去月台。
我叫佢 出閘 轉巴士 ,等咗 4 架先上到 。
企咗 45分鐘先過到海。
佢用咗 3 個鐘先返到學,有同學 4 個鐘 ,有老師 第4 堂先返到。

沿途我叫佢唔好擔心遲到 ,已通知學校 ,小心睇車過馬路。

子爵府

我都有放定50蚊(大餅,毫子+紙幣)係阿囡書包,就係驚八達通壞咭/機。上次佢壞咭,眼紅紅問司機可否比‍‍佢上車,話1陣叫媽咪係車站入返。其實D司機好好人比佢上,我囡叫馬上叫我落車站等佢比返車錢(佢成程車好擔心好似做錯事咁)。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sfuhsg 發表於 18-10-16 12:22
學校唔計遲到係一回事,但點都唔想遲,一定會好焦急

急唔來

伯爵府

熱媽 發表於 18-10-16 13:14
我都有放定50蚊(大餅,毫子+紙幣)係阿囡書包,就係驚八達通壞咭/機。上次佢壞咭,眼紅紅問司機可否比‍‍ ...

係呀,所以真係要同D小朋友講下D緊急情況點處理,有困難唔好怕醜,香港仲係有好多人都好熱心嘅

伯爵府

PW530 發表於 18-10-16 13:05
我女初中生本來坐30分鐘嘅車程,而家變咗一個鐘頭20分鐘, 佢都好緊張呀 ,好彩學校唔計遲到 ...

係呀,我起身睇新聞話港鐵延誤10-12分鐘一班,咁我以為唔算嚴重,原來我係超級冇知嘅,落到地鐵站等左4個字都冇車,港鐵真係報留料

子爵府

QY08040408 發表於 18-10-16 13:26
係呀,我起身睇新聞話港鐵延誤10-12分鐘一班,咁我以為唔算嚴重,原來我係超級冇知嘅,落到地鐵站等左4個 ...

無錯,真係報流料,話8分鐘一班,無話站站停8分鐘,玩死

侯爵府

畀面勳章

QY08040408 發表於 18-10-16 13:26
係呀,我起身睇新聞話港鐵延誤10-12分鐘一班,咁我以為唔算嚴重,原來我係超級冇知嘅,落到地鐵站等左4個 ...

我都係好無知,出門口前已睇新聞,諗住唔會咁大鑊啦,点知失哂預算,其實當時想是否自己車呀女返,諗住預多咗時間,点知都係遲

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

葉兒好嗎 發表於 18-10-16 11:25
坐的士百幾蚊

x2
平時$50幾ja
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

公爵府

畀面勳章

慘慘豬

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

991129 發表於 18-10-16 11:39
我個仔間中學今日唔當遲到, 好彩唔係考試中

X2

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我仔學校老師都返唔到工

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

EstellaWong 發表於 18-10-16 13:13
我仔同樣不停打俾我,佢係九龍塘站 話 行都行唔到去月台。
我叫佢 出閘 轉巴士 ,等咗 4 架先上到 。
企咗 ...

我個仔都過海,不過我無叫佢轉搭巴士,遲左40分鐘,老師話記錄咗前,都要睇下學校點處理。

首頁

尾頁

跳至