【新界佬爆狠批林鄭】寧花萬億不收新界地 侯志強

大力大力
|

幾千人遊行? 你懂的~

今年的施政報告,特首林鄭月娥宣布「明日大嶼」計劃,寧願花萬億、廿年時間填海打造人工島,新界鄉紳、上水鄉事委員會主席侯強,質疑是捨易取難。
「耗資1、2千億來徵收新界幾千公頃土地無難度,落馬洲河套區對出已達2千公頃,但依家係保育區,一河之隔,100米外係深圳,石屎森林,難道呢啲土地做深圳後花園?規劃可以更改嗎?」侯志強說。
侯強認為,施政報告提出在大嶼山東部海域填海1,700公頃造地是長遠計劃,「不過真係太長遠,起碼要花廿年,我都唔知有無咁長命睇到。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力大力
|
留位
大力大力
|
留位
babyco
|
算把啦!佢地d地 廿年都唔知收唔收得晒
jasmineoj
|
佢個名唔係三個字架咩…
改咗?
超級特務
|
大力大力 發表於 18-10-16 11:38
為什麼那麼多人遊行? 你懂的~

坐地起價
一陣又多官司打
luvkaka
|
回覆 大力大力 的帖子

he wants it for sure.
my005
|
佢個姓跟佢好襯呀﹗

侯,侯住政府D

wcpcelia    發表於 18-10-16 14:21
hellohelloruby    發表於 18-10-16 12:38
Pooh529
|
應該係往後廿、三十年都收唔到新界地
佢梗係想收地啦!
馬爾太
|
候生,你同董生爭?你未死過?
Mm233
|
樓主唔係話一定唔睇毒果咩
Lulu880    發表於 18-10-16 16:29
WChan
|
呢D 就真係 "與虎謀皮" 啦! 所以我贊成起人工島都唔好益佢地.
littlesister
|
林鄭就衰啦,人地諗住等政府收地開大口,佢就造地唔益人,大把既得利益者咬住唔放
yucl_hk
|

突然好多人復耕, 又每一棵樹計賠錢
牛子
|
收地的話,話之你只係一百幾十億,口號立刻變為 "官鄉/官商勾結,利益輸送!"
littlecar
|
候氏家族都已經發晒達,有D就算移咗民都KEEP 住間大屋係新界渡假用,其他村屋單位個個月收租唔駛做,不過發財唔代表會立品
redhot
|
littlesister 發表於 18-10-16 11:47
林鄭就衰啦,人地諗住等政府收地開大口,佢就造地唔益人,大把既得利益者咬住唔放
...

林鄭好打得你估浪得虛名架?一招人工島,牛鬼蛇神都現形
redhot
|
my005 發表於 18-10-16 11:44
佢個姓跟佢好襯呀﹗

侯,侯住政府D

仲要強烈咁侯住政府的
wcpcelia    發表於 18-10-16 14:21
my005    發表於 18-10-16 12:17
cinda72.
|
終於出聲啦
事情或者有變數,投降啦
camanbi
|
侯志強都唔係好人啦!佢自己都利益行先