時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前菜園村,4公頃地,用左20億收,如果1700公頃,你話要幾多錢?

大宅

好媽媽勳章

my005 發表於 18-10-16 11:44
佢個姓跟佢好襯呀﹗

侯,侯住政府D

是叫侯住搶呀

my005    發表於 18-10-16 20:47

伯爵府

炒地?等佢地死左條心。所以我支持造人工島。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

新界地如果收到,緊係揀新界地,點會倒錢落鹹水海起人工島,但政府收地講緊二、三十年,大家有目共睹,鄉紳啲態度,政府話收咋,已係度嘈,不遷不拆,放火殺人咁,你話點傾?

伯爵府

候生表裡不一,笑笑口放毒蛇

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我朋友係原居民,屋企係好老實個d人,但原來家族有十幾塊農地,但係祖傳多多錢都唔打算賣,屋企有仔有女,老豆巳經落平安紙留埋比亞囡

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

担櫈仔,有戲睇。政府咁多年收地拆村都收唔成。班土豪缩了,會否又用很多旅遊車送鄉民去立法局聲援?打個折可能林郑仲肯收地。

珍珠宮

gwash 發表於 18-10-16 20:45
新界地如果收到,緊係揀新界地,點會倒錢落鹹水海起人工島,但政府收地講緊二、三十年,大家有目共睹,鄉紳 ...
留返啲新界2000公頃土地俾環保年輕人耕種咪仲好, 起碼都叫增加本地就業職位. 人工島造地唔駛動新界農地, 郊野公園一分一吋, 年輕人要耕田有農地, 又唔駛要求識中, 英文, 普通話, 讀書壓力都細咗.

男爵府

cheechi 發表於 18-10-16 20:54
我朋友係原居民,屋企係好老實個d人,但原來家族有十幾塊農地,但係祖傳多多錢都唔打算賣,屋企有仔有女, ...

但,2047年後,政府可以不用賠錢,全部收返。

侯爵府

yucl_hk 發表於 18-10-16 15:48
(星島日報報道)收回新界農地建屋成為「土地大辯論」其中一個探討方向,十八鄉鄉事委員會主席梁福元接受 ...

如果有人租梗佢地D地 , 政府收地後呢D租客佢哋會唔會又吾肯搬, 一陣有人出嚟反抗遊行, 司法覆核之類, 又呢又路搅搅下又十年八年, 填海好過, 一千蚊尺太貴

侯爵府

wksin 發表於 18-10-16 21:10
但,2047年後,政府可以不用賠錢,全部收返。

吾駛赔錢, 新聞講左? 大陸收個D農地政府好似有錢赔番比農民

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實政府比左好多機會同鄉紳傾合作, 但鄉紳處處為難政府. 咁既局面是否自己造成, 點怪得別人. 支持林鄭決定. 唔好下下被人牽制兼獅子開大口.

男爵府

dyl 發表於 18-10-16 21:38
吾駛赔錢, 新聞講左? 大陸收個D農地政府好似有錢赔番比農民

但到2047年,50年租用權也過,到時政府可以不租出,收回,係不用補償的。

伯爵府

畀面勳章

wksin 發表於 18-10-16 22:27
但到2047年,50年租用權也過,到時政府可以不租出,收回,係不用補償的。
...

唔止新界農地,其他私人土地政府都可以取回,如果真係發生,香港一定大亂

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

cheechi 發表於 18-10-16 22:43
唔止新界農地,其他私人土地政府都可以取回,如果真係發生,香港一定大亂
...

全港除左中環聖約翰座堂係永久地權,所有土地都是政府擁有, 唔知政府會點唔續租法, 但肯定對香港好大影響。

男爵府

Protea 發表於 18-10-16 22:59
全港除左中環聖約翰座堂係永久地權,所有土地都是政府擁有, 唔知政府會點唔續租法, 但肯定對香港好大影 ...

題外話,請問為何只有中環聖約翰座堂是永久地權?

男爵府

youhello507 發表於 18-10-16 17:05
郁邊境禁區先啦,最 easy,建路都快啦

你又係想太多。。。禁區邊知唔知咩人住架。。地係咩人架

男爵府

express888 發表於 18-10-16 13:56
傻都知, 有地就有錢

用萬億起, 一定賺得返, 况且分多年過數,

心水清都知,有地就有錢,賣地錢大過造價的,三成私,七成公。這條數有數圍,收入大過支出,唔會倒錢落海。

珍珠宮

wksin 發表於 18-10-16 22:27
...

係咪因為咁,所以班人而家好想政府比錢買佢地塊地?

男爵府

魚仔餅 發表於 18-10-17 01:47
係咪因為咁,所以班人而家好想政府比錢買佢地塊地?

係,越近2047,佢地d 地越吾值錢,包括地產公司手上的農地,話事權係政府到(中央)

首頁

尾頁

跳至