時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Charitymami 發表於 18-10-16 12:57
政府鬥地主, 我哋樂做花生友

老實講我真心支持復耕, 多D新界農產品供應, 好等我哋這些家庭主婦多 ...
我宜家真心支持政府造地,新界地留俾環保年青人耕種。 琴日睇到有人話因爲政棍同民主大帝唔想模糊大陸同香港分界,所以先大力反對發展新界東北。

因此,林鄭個人工島方案就啱晒。 人工島造地政府有bargaining power 唔駛被地主, 大財團㩒住嚟開天殺價, 跟手佢地同政棍,狀棍聯手打官司,又要再花唔知幾多億同時間, 收地既成本, 時間可能同人工島造地有過之而無不及。 發展人工島可以喺港島西區再發展一個商業區,香港有多一條橋由屯門直入機場及港島西區, 又唔會模糊香港同大陸邊界。 環保年青人又可以喺新界東北2千公頃土地耕作。 一舉多得

珍珠宮

express888 發表於 18-10-16 14:09
新界農地 不遷不拆, 還農民農地

乜唔系呢班人的堅持
就讓朱議員個女做新界農地代言人, 吉祥物

珍珠宮

牛子 發表於 18-10-16 15:41
叫佢地親近吓大自然, 學下古人咁日出而作日入而息啦, 環保人
環保年輕人喺新界耕田都可算係增加本地就業職位, 好多年輕人中, 英文唔得, 普通話又唔願學, 好難喺職場同人競爭揾工, 又自絕北上揾工作機會條路,留返新界2千公頃土地俾佢哋耕作, 日出而作 日入而息,堅持佢哋嚮往既簡單生活,慢活, 環保; 政府又唔駛為佢哋既職場競爭力操心, 皆大歡喜

SIRIABABY    發表於 18-10-16 16:09

珍珠宮

winglung 發表於 18-10-16 14:41
遊行嗰啲人...
幾年前話收新界地,我坐上水小巴
聽住村民同小巴佬呻,話D遊行搞手叫佢老媽子去遊行
同市區重建一樣, 年老唐樓業主想賣, 因為唐樓只得樓梯佢哋難出入, 後生有得揀唔會搬入嚟, 品流都複雜咗。 但背後有子女想吊高嚟賣, 政棍同正義年輕人又走出嚟, 又話集體回憶, 又話要保留老店。 反對既通常都唔係住喺嗰度既人。 啲老店喺原區重置咗都無咩人嚟, 更唔見班正義年輕人帶小朋友嚟參觀幫襯。

珍珠宮

章太郎 發表於 18-10-16 16:18
梗係復耕好,鼓勵種植多d植物先配合環保家嘛。人工島唔會分配農地,農地唔可以再少!
...
大家理性討論, 果然明白咗好多林鄭既人工島方案係幾咁一舉多得

珍珠宮

gwash 發表於 18-10-16 20:45
新界地如果收到,緊係揀新界地,點會倒錢落鹹水海起人工島,但政府收地講緊二、三十年,大家有目共睹,鄉紳 ...
留返啲新界2000公頃土地俾環保年輕人耕種咪仲好, 起碼都叫增加本地就業職位. 人工島造地唔駛動新界農地, 郊野公園一分一吋, 年輕人要耕田有農地, 又唔駛要求識中, 英文, 普通話, 讀書壓力都細咗.

首頁

尾頁

跳至