【新界佬爆狠批林鄭】寧花萬億不收新界地 侯志強

express888
|
候生, 佢D地, 細數目

乜人由70年代開始, 收購農地, 屯地?

呢D先系大數目, 甘大家知點解有甘多代言"正義"人出來

express888
|
新界農地 不遷不拆, 還農民農地

乜唔系呢班人的堅持

ricecooking
|
noodleball 發表於 18-10-16 12:28
咪係,佢地咁中意耕作種野講環保,幾千公頃種哂佢囉!爛地根本一百億都唔值!今鋪我支持林鄭搵地方填海起 ...

咪係囉,而家可以專心種田囉,支持起島,唔好比呢d土匪威脅搶錢
saikungyan
|
起左人工島開工先,當政府大把地時再慢慢平收新界地,因為現在新界一代都驚唔知等唔等到,到時可能會平或合理價賣出,你估佢地會益下一代原居民?
MeowMuiMui123
|
Heixsap 發表於 18-10-16 12:54
我認同,如果可以傾到平價買地,好過幾千億起人工島勞民傷財又破壞自然環境,仲要十幾廿年先起好,又唔使 ...

贊同。反正個島唔平。研究下d新界地都好。
肥豹
|
yucl_hk 發表於 18-10-16 11:48
突然好多人復耕, 又每一棵樹計賠錢

frombetter
|
express888 發表於 18-10-16 14:09
新界農地 不遷不拆, 還農民農地

乜唔系呢班人的堅持

係朱迪迪同嗰個好似有病面黑黑(噏唔出佢個名)嘅口號。
goldmedal
|
本來對填海計劃有點保留,但而家開始支持潻!
mlcbb
|
林鄭隔山打牛
winglung
|
牛子 發表於 18-10-16 12:25
出嚟遊行嗰啲有無人係住劏房?
遊行嗰啲人...
幾年前話收新界地,我坐上水小巴
聽住村民同小巴佬呻,話D遊行搞手叫佢老媽子去遊行
佢媽行動不便,遊行搞手仲話全程推輪椅接送
阿村民仲大大聲係小巴話,佢哋都不知幾想快D收地
跟本條村平時得D老人家係到住,農地又無人耕,由得佢荒廢
一話想收地,D人就走晒返話呢話路,仲多埋一班非原居民又話要賠償

youhello507
|
建人工島,風險大,基建費非常高
wcpcelia    發表於 18-10-16 16:07
miniyan
|
收新界地,甘易咩
起左你個祖墳波,你肯咩
就算見錢開眼,都收返100個億吧
每個祖先計
picky1214
|
佢梗係想收地啦
wantaima
|
frombetter 發表於 18-10-16 14:27
係朱迪迪同嗰個好似有病面黑黑(噏唔出佢個名)嘅口號。

我叫佢做灰面人-譚凱x / 譚x 邦
藍田譚C奶
|
睇強強個女買手袋你就知佢幾有錢.手袋係要一棟一棟買,每個手袋顏色全部買曬.
下一世投胎都要搵個鄉下佬做老豆先得
yucl_hk
|
express888 發表於 18-10-16 14:06
候生, 佢D地, 細數目

乜人由70年代開始, 收購農地, 屯地?

所以咁多日d地産商, 仲忍住唔出聲!

99%同政府傾緊野
hokerryfan
|
cinda72. 發表於 18-10-16 12:30
我比較現實,唔會鬥氣
若果發展成本平,又即時有地發展起樓,埋台傾係好事
始終起個島要時間,收 ...

Agreed.
A_lcy
|
Heixsap 發表於 18-10-16 13:09
呢條友,除左粗口,我唔識用其他形容詞形容

不過話寧願倒錢落海都唔益班新界佬,我覺得好無謂

估唔到bk 咁多人寧願為啖氣,用咁多錢起個咁嘅島都話唔益佢
仲有d 之前一直話自己中立,唔贊成起人工島,但香港無地無辦法啦,人地話肯賣,依家又轉哂呔
yucl_hk
|
上水鄉事委員會主席侯志強,前日揚言為組黨參加9月立法會選舉不惜拉馬踩場,跟反對他用鄉議局名義組黨的新界多名鄉紳在記者會當場對質,筆者昨日已點出事涉他們這批「新一代」鄉紳,要藉威脅要令親建制派屆時選情一拍兩散,迫使北京及特區當局讓他們鞏固固有丁權利益;但侯志強在組黨事中之敢於「出頭」,就更牽涉他個人及上水鄉親的更「切身」利益。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力大力
|
shingshing1997 發表於 18-10-16 12:48
大力哥甘早開工............

係呀~

早两日先係日本钓完魚,今日便開工,但因公司有點忙,所以#2,#3 樓都未貼上去~