自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

行又痛企又痛訓又痛,有咩方法可推介還是微創手術比較好?好辛苦

男爵府

我睇中醫骨科拉腰

大宅

CMPCTLR0920 發表於 18-10-16 12:25
我睇中醫骨科拉腰

你後期係咪拉返之後康復左,因為西醫話做物理治療冇用,建議做手術

男爵府

拉腰要拉好幾次, 之後無再痛, 我當佢好番了.

大宅

康衡骨科,李威鴻醫生,好好人,細心

大宅

POLLY922 發表於 18-10-16 13:24
康衡骨科,李威鴻醫生,好好人,細心

李威鴻醫生做呢方面手術嗎?你有朋友做過?

珍珠宮

我都脽間盤突出,但我無你咁嚴重,可用物理治療處理

我睇方津生,佢有經驗,但年紀大,做手術的話可能揾佢診所另一醫生高拔萃聽講幾好,我自己就未睇過,你可以參考下

伯爵府

借位一問,我爸爸類似情況,係腰骨退化凸出黎壓住神經線,已經做左手術,但係腳仍然係痺,醫生話暫時無辦法,叫佢做物治,但物治師又話幫助唔大

想問下中醫或針灸有無幫助?
謝謝

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你係第幾次有呢個情況? 如果食止痛藥係ok, 我建議睇定d 先, 因為始終係手術.

我以前都成日翻發, 企都企唔直, 有幾年係好易又奶野, 醫生都叫我去做, 但有朋友提醒我, 唔係真係頂唔順都唔好做, 咁講真, 我食左止痛藥又真係唔識痛.

touchwood 近呢十年都無翻發.
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

大宅

唔好煩我 發表於 18-10-16 13:33
我都脽間盤突出,但我無你咁嚴重,可用物理治療處理

我睇方津生,佢有經驗,但年紀大,做手術的話可能揾佢 ...

應該要做手術,想搵醫生問下,風險如何?邊個醫生好

大宅

cathy11 發表於 18-10-16 13:45
你係第幾次有呢個情況? 如果食止痛藥係ok, 我建議睇定d 先, 因為始終係手術.

第一次有呢個情況,但嚴重,食止痛藥幫唔到

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 13:59
第一次有呢個情況,但嚴重,食止痛藥幫唔到

你第一次發生,醫生就叫你做手術?

我第一次發生我都嚇親,勁痛,企唔直,痛住去急症室,醫生以為我被車撞到咁。

我食左藥,打左針就無野,之後係幾年内,成日翻發,出入醫院,同物理治療,但都唔work, 搞到我好煩,影響生活。

因為我有買保險,所以醫生都叫我做手術,果時我都九成做,但有朋友同我講,忍到痛就唔好做,始終係手術,萬一手術唔得,半身不遂,咁點? 因為果時我未夠30歲。
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

男爵府

我直情痛到瞓覺都轉唔到身, 睇過西醫骨科, 做物治和帶腰封, 但作用不大, 之後經朋友介紹才去看中醫骨科, 拉完腰之後就無再痛過.

大宅

CMPCTLR0920 發表於 18-10-16 14:47
我直情痛到瞓覺都轉唔到身, 睇過西醫骨科, 做物治和帶腰封, 但作用不大, 之後經朋友介紹才去看中醫骨科, 拉 ...

可以介紹你中醫骨科俾我嗎?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我之前去一間復位..因為坐骨神經痛同盤骨位高低不平...壓住神經線...成日腰痛...但當然唔係樓主咁嚴重...
師傅有講過..其實好多椎間盤問題唔使一定要做手術...去做復位都幫到...但當然唔係做一次.......我相信呢位師傅..唔係想搵生意咁講....
我做左四次....(一星期一次)...做第一次坐骨神經已好好多...之後做埋盤骨復位..
我10幾年腰痛都好返8成....之後師傅叫我自己多運動拉下筋..唔好成日去見佢....

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 14:52
可以介紹你中醫骨科俾我嗎?

Check pm

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我之前都係咁,但我睇脊醫,做咗一段時間療程,而家無事啦!之前骨科都叫我做手術

大宅

acbeans 發表於 18-10-16 16:14
我之前都係咁,但我睇脊醫,做咗一段時間療程,而家無事啦!之前骨科都叫我做手術
...

走路都困難,出唔到街,你之前應該輕微D

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 12:00
行又痛企又痛訓又痛,有咩方法可推介還是微創手術比較好?好辛苦

黃偉光骨科醫生-衡泰骨科創傷中心

8年前是這個醫生開刀,醫生手勢好好,好有醫德
DoDoDo

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 16:33
走路都困難,出唔到街,你之前應該輕微D

唔係呀!我都痛到行唔到,瞓唔到架!

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊