自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 12:00
行又痛企又痛訓又痛,有咩方法可推介還是微創手術比較好?好辛苦
吳永杰,佢幫我媽做過微創,差不多十年前了,手勢不錯。

伯爵府

家家公主 發表於 18-10-16 15:05
我之前去一間復位..因為坐骨神經痛同盤骨位高低不平...壓住神經線...成日腰痛...但當然唔係樓主咁嚴重...
...
可否介紹復位師傅?吾該曬

子爵府

CMPCTLR0920 發表於 18-10-16 12:25
我睇中醫骨科拉腰

唔該請pm我。
我都需要拉腰。
我一向睇中醫。
怕睇西醫

唔該

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

你做左磁力共振未? 要照左咩事先

子爵府

回覆 Winnieabcdkwan 的帖子

脊醫同物理治療試左未?骨科醫生多數叫做手術!
見識過好多人睇完脊醫後都唔洗做!
不過有心理準備係需要一段時間睇,做治療!
唔係3,2下手勢會康復!

男爵府

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 12:00
行又痛企又痛訓又痛,有咩方法可推介還是微創手術比較好?好辛苦

我媽十幾年前揾陳裘德做,但唔係微創

男爵府

可以介紹俾我嗎?

大宅

回覆樓主:

唔好亂甘做手術,我之前都係筋骨出問題,最後做yoga好番好多

大宅

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 12:27
你後期係咪拉返之後康復左,因為西醫話做物理治療冇用,建議做手術

如果突出嚴重,做手術好些,不過手術風險很高,因腰椎有很多神經線。建議你找多一個醫生取2 rd opinion.
我沒有做手術,靠推腰,物理治療,水療,現在已經沒有事了。

大宅

Winnieabcdkwan 發表於 18-10-16 16:33
走路都困難,出唔到街,你之前應該輕微D

我那時痛到每晚叫「救命」,做任何動作都痛,現在想起都怕怕。

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cwaisum 發表於 18-10-16 21:37
我那時痛到每晚叫「救命」,做任何動作都痛,現在想起都怕怕。

如果試過呢種痛,我估9 成都係痛到行唔到,連去廁所都坐唔到痾,唔會有輕微痛同超級痛。

所以樓主你只係第一次痛,正常醫生都唔會即叫做手術。

以上是個人意見
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

大宅

cathy11 發表於 18-10-16 22:08
如果試過呢種痛,我估9 成都係痛到行唔到,連去廁所都坐唔到痾,唔會有輕微痛同超級痛。

應該這樣說,我照完MRI,醫生說我可做可不做做手術,但我不做,只做物理治療和復位。
不過醫治的過程超過半年,而手術是即時解決痛的問題。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我好有經驗,剛剛好返。首先你要照左磁力共振,睇下發生咩事先。我有做過針灸及睇中醫都唔得。最後做物理治療及游水好返,游水非常有效。

樓主記住坐姿要正確及不能撓腳。

大宅

CMPCTLR0920 發表於 18-10-16 15:46
Check pm

我正受腰患困擾,可否提供醫生資料!Thanks!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

家家公主 發表於 18-10-16 15:05
我之前去一間復位..因為坐骨神經痛同盤骨位高低不平...壓住神經線...成日腰痛...但當然唔係樓主咁嚴重...
...

請問可否pm我!我又係初時有啲腰痛,到後來落唔到床,着唔到褲,去照磁力共振,腰椎壓住神經線。而家物理治療拉腰同食消炎藥。

大宅

CMPCTLR0920 發表於 18-10-16 12:31
拉腰要拉好幾次, 之後無再痛, 我當佢好番了.

可否介紹給我呀!感謝,因我老公又系腰椎突出,醫生建議手術!

大宅

CMPCTLR0920 發表於 18-10-16 14:47
我直情痛到瞓覺都轉唔到身, 睇過西醫骨科, 做物治和帶腰封, 但作用不大, 之後經朋友介紹才去看中醫骨科, 拉 ...

可否介紹中醫骨科給我呀?感謝(emoji)

珍珠宮

cloudwingwing 發表於 18-10-16 22:31
我好有經驗,剛剛好返。首先你要照左磁力共振,睇下發生咩事先。我有做過針灸及睇中醫都唔得。最後做物理治 ...

物理治療係做d咩㗎? 教你拉筋?

珍珠宮

Msolivialeung 發表於 18-10-16 20:50
回覆 Winnieabcdkwan 的帖子

脊醫同物理治療試左未?骨科醫生多數叫做手術!

邊個脊醫好?

大宅

引用:我好有經驗,剛剛好返。首先你要照左磁力共

原帖由 cloudwingwing 於 18-10-16 發表
我好有經驗,剛剛好返。首先你要照左磁力共振,睇下發生咩事先。我有做過針灸及睇中醫都唔得。最後做物理治 ...
游水的話請問你游咩式?有咩地方需要注意?
我家人都有這問題,喺政府排緊隊做物理治療(未開始)
嘗試跟YouTube拉筋,不過佢怕痛,又怕做錯動作惡化問題

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊