點同小朋友講返學讀書的重要性?

bybewong
|
我個小朋友4歲,有時佢會反抗寫字溫習。我每次同佢講,讀書學知識對你有用,可以識朋友,對你第時搵工都好,去外國你又識同人地交流等。。。
但答案佢好似唔滿意咁,因為每次聽完佢都好似未接收到。我到底要點同一個4歲幾小朋友講讀書返學的作用吖?
真心請教
sunnykiwi
|
bybewong 發表於 18-10-16 12:40
我個小朋友4歲,有時佢會反抗寫字溫習。我每次同佢講,讀書學知識對你有用,可以識朋友,對你第時搵工都好 ...

咁細個,未讀書時已經話,大個左就要返學,佢只會知道係必須,而唔係有得比佢選擇。

你係咪成日提佢要溫習寫字令佢反感?
seaman1982
|
同細路講咁深做咩,同佢講你唔識字去食飯都睇唔到餐牌你話幾陰功呢……
ewater    發表於 18-10-16 16:11
ewater    發表於 18-10-16 16:11
bybewong
|
sunnykiwi 發表於 18-10-16 12:43

咁細個,未讀書時已經話,大個左就要返學,佢只會知道係 ...

係啊,我真心唔識教。所以係度請教各位。。。?!因為佢真係有學校功課,有時認字等,我知道同佢講第時會有幫助冇用,但點同佢講讀書重要性,令佢冇咁抗拒或者配合做下呢
bybewong
|
seaman1982 發表於 18-10-16 12:46
同細路講咁深做咩,同佢講你唔識字去食飯都睇唔到餐牌你話幾陰功呢……
...

我都講過呢個但佢好似未知驚
Sumyeema1
|
bybewong 發表於 18-10-16 12:40
我個小朋友4歲,有時佢會反抗寫字溫習。我每次同佢講,讀書學知識對你有用,可以識朋友,對你第時搵工都好 ...

4歲,好細個,你講的道理太抽像,佢理解唔到。

你有冇同佢睇中英文故事書?培養閱讀習慣,比溫書更重要。
wcpcelia    發表於 18-10-16 15:19
Haz-mama    發表於 18-10-16 14:58
馬爾太
|
你有冇反省過點解小朋友4歲已對學習失去興趣呢?
小鈴鐺
|
得果4歲, 講咩都無用,
諗下點樣用遊戲方式寫同溫,
咁樣仲實際.
sunnykiwi
|
bybewong 發表於 18-10-16 13:09
係啊,我真心唔識教。所以係度請教各位。。。?!因為佢真係有學校功課,有時認字等,我知道同佢講第時會 ...

如果唔係佢主動問你點解要返學、點解要做功課,你唔使同佢講咁多道理。

放學返來休息一陣就做功課,話做完功課可以去公園玩、玩玩具、講故事等。

奇異果小邱
|
4歲要寫字....會唔會早咗D??

bybewong
|
馬爾太 發表於 18-10-16 13:15
你有冇反省過點解小朋友4歲已對學習失去興趣呢?

肯定有啦,我已經冇逼佢啦,只係我真唔知點令佢認真溫習,我同佢講,寫字唔靚唔緊要,但你態度要正確。佢想睇電視,所以急急腳做完功課就去睇。因為我返工有時忙會疏忽佢,佢細個睇電視多,習慣咗懶。所以我係真心請教答案,要點做會幫助到佢。。。
bluetulip
|

4歲,係玩的年紀,你同佢講做人道理係浪費口水,4年級都未必明白啦。同埋4歲已經要寫字?去公園玩多d 練下肌肉先,功課的嘢,但求有得交咪算,唔洗想到咁長遠
同埋4歲的專注時間唔會好長,肯同你坐15-20分鐘已經很好
bybewong
|
sunnykiwi 發表於 18-10-16 13:17
如果唔係佢主動問你點解要返學、點解要做功課,你唔使同佢講咁多道理。

放學返來休息一陣就做功課,話做 ...

Thx
bybewong
|
奇異果小邱 發表於 18-10-16 13:17
4歲要寫字....會唔會早咗D??

K2啦,學校開始有功課
bybewong
|
bluetulip 發表於 18-10-16 13:21
4歲,係玩的年紀,你同佢講做人道理係浪費口水,4年級都未必明白啦。同埋4歲已經要寫字?去公園玩多d 練下 ...

唔該曬因為第一次做人媽咪,係好驚佢做得唔好,俾學校講。所以希望佢可以認真d,我已經冇要求佢寫得好,但佢習慣睇電視,所以一有d辛苦嘢佢就唔想做。哎,都係我教得唔好的

bybewong
|
Sumyeema1 發表於 18-10-16 13:14
4歲,好細個,你講的道理太抽像,佢理解唔到。

你有冇同佢睇中英文故事書?培養閱讀習慣,比溫書更重要。 ...

唔該曬
馬爾太
|
bybewong 發表於 18-10-16 13:21
肯定有啦,我已經冇逼佢啦,只係我真唔知點令佢認真溫習,我同佢講,寫字唔靚唔緊要,但你態度要正確。佢 ...

第一,點解4歲要溫習?溫乜嘢?
第二,點解4歲要寫字?
第三,點解4歲淨愛睇電視?其他活動,如去公園呢?

日日叫溫書寫字,聽都煩啦!
貧窮媽媽
|
喺生活既事會指出識字既重要。好似出去食餐飯問佢食咩,跟住問佢如果冇圖你咪唔知呢樣野係咩囉,搭車就話如果你唔識字你咪唔知點搭車去你想去既地方囉
o_____o
|
bybewong 發表於 18-10-16 13:21
肯定有啦,我已經冇逼佢啦,只係我真唔知點令佢認真溫習,我同佢講,寫字唔靚唔緊要,但你態度要正確。佢 ...

4歲不用咁"認真"溫習,將想佢學既野連結去遊戲度,易接受好多,而且4歲正值係去玩去探索既年紀,慢慢來,仲有漫漫長路比佢溫習,而且太細同佢講大道理係不適宜亦無作用,佢只關注到自己想玩,但你唔比。

lojo11
|
我同仔講,因為你長大,能力高左就要去學唔同嘅野!再大少少,話佢知點樣可以做校長、老師、姐姐,要具備咩先可以做到!