大英博物館:「不是全部靠搶」

牛牛牛牛
|

長久以來,大英博物館展示的歷史文物,大部分都由其他國家掠奪回來。儘管這些文物藝術品的原產國多番要求將展品送回,但一直被館方拒絕。部分展品如埃及的羅塞塔石碑、希臘的巴特農神殿雕像等,仍然未能完璧歸趙。館內更藏有23萬件中國文物,數量之驚人,冠絕全球所有西方博物館,當中有不少是由英法聯軍洗劫圓明園得來。

英國大英博物館最近開講座話唔係所有文物都是搶返黎喎,咁唔通係借又或者買返黎,又或者係其他國家進貢

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aean ... 1015_00912_001.html
alicemic
|
唔係搶? 咁23萬件中國文物唔通執返嚟?
Mm233
|
alicemic 發表於 18-10-16 13:52
唔係搶? 咁23萬件中國文物唔通執返嚟?
搶,或者有d係交易?不過唔搶唔知文革時會點被破壞法
英國間接保護左唔少中國文物
cinda72.
|
唔係全部,即係當中都有啦,玩語言偽術呀?
alicemic
|
Mm233 發表於 18-10-16 13:53
搶,或者有d係交易?不過唔搶唔知文革時會點被破壞法
英國間接保護左唔少中國文物
...

八國聯軍同文革係兩回事,佢搶係事實,唔係要多謝佢搶吓化!
wantaima
|
唔係全部搶=搶左部分(公關災難)
BGCOME08
|
講呢D,慳D啦!
SuperChanB
|
搶左大部分
又肥又淋
|
牛牛牛牛 發表於 18-10-16 13:21
長久以來,大英博物館展示的歷史文物,大部分都由其他國家掠奪回來。儘管這些文物藝術品的原產國多番要求將 ...
搶就擺明係搶架喇,不過搶完返黎仲KEEP 得好過擺係中國
I9528
|

唔係全部都靠搶
而係全部都偷 + 搶
華華子
|
英國人搶野好優雅文明;
大陸人搶野好野蠻無賴~~

所以做賊都要識揀國籍
李斯特    發表於 18-10-16 14:10
caa
|
又肥又淋 發表於 18-10-16 14:00
Sadly 慶幸佢搶了不少
toffeechoco
|
唔係全部搶, 可能有一兩件係偷, 咁還番搶返嚟嗰D先啦
牛牛牛牛
|
又肥又淋 發表於 18-10-16 14:00

一個文化大革命
佢地唔止搶中國嘅文物,好心還返俾人啦,而家科技先進,保護文物技術比以前進步好多,唔應該仲死攬住人地國家嘅嘢唔放
rachel0316
|
因為好多係佢攔途截劫法國既
又唔係佢親自去搶
所以唔計?

sherry973
|
唔係搶,係老笠
toffeechoco    發表於 18-10-16 14:22
牛牛牛牛
|
我八卦吓報導提到個啲文物係乜黎,果然係古物

羅塞塔石碑(公元前196年)

原本只是一塊刻有古埃及法老托勒密五世詔書的石碑,但由於這塊石碑同時刻有同一段內容的三種不同語言版本,使得近代的考古學家得以有機會對照各語言版本的內容後,解讀出已經失傳千餘年的埃及象形文之意義與結構[1],而成為今日研究古埃及歷史的重要里程碑。羅塞塔石碑最早是在1799年時由法軍上尉皮埃爾·弗朗索瓦·札維耶·布夏賀(Pierre-François Xavier Bouchard)在一個埃及港灣城市羅塞塔(今日亦稱為拉希德)發現,但在英法兩國的戰爭之中輾轉到英國手中,自1802年起保存於大英博物館中並公開展示。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 4%E7%9F%B3%E7%A2%91
rabbit75
|
博物館建築物本身同展示架應該唔係偷搶嘅…
Yukyuk
|
I9528 發表於 18-10-16 14:04
唔係全部都靠搶
而係全部都偷 + 搶

乖乖哋全部歸還!

中國展館有個左旋法螺啊!

攞嚟做咩?

佢又唔識用!
I9528
|
Yukyuk 發表於 18-10-16 14:15