自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

長久以來,大英博物館展示的歷史文物,大部分都由其他國家掠奪回來。儘管這些文物藝術品的原產國多番要求將展品送回,但一直被館方拒絕。部分展品如埃及的羅塞塔石碑、希臘的巴特農神殿雕像等,仍然未能完璧歸趙。館內更藏有23萬件中國文物,數量之驚人,冠絕全球所有西方博物館,當中有不少是由英法聯軍洗劫圓明園得來。

英國大英博物館最近開講座話唔係所有文物都是搶返黎喎,咁唔通係借又或者買返黎,又或者係其他國家進貢

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aean ... 1015_00912_001.html

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係搶? 咁23萬件中國文物唔通執返嚟?

伯爵府

alicemic 發表於 18-10-16 13:52
唔係搶? 咁23萬件中國文物唔通執返嚟?
搶,或者有d係交易?不過唔搶唔知文革時會點被破壞法
英國間接保護左唔少中國文物

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Mm233 發表於 18-10-16 13:53
搶,或者有d係交易?不過唔搶唔知文革時會點被破壞法
英國間接保護左唔少中國文物
...

八國聯軍同文革係兩回事,佢搶係事實,唔係要多謝佢搶吓化!

珍珠宮

唔係全部搶=搶左部分(公關災難)

公爵府

回覆樓主:

講呢D,慳D啦!

用戶要求終止服務

搶左大部分

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔係全部都靠搶
而係全部都偷 + 搶

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

英國人搶野好優雅文明;
大陸人搶野好野蠻無賴~~

所以做賊都要識揀國籍

李斯特    發表於 18-10-16 14:10

伯爵府

又肥又淋 發表於 18-10-16 14:00
搶就擺明係搶架喇,不過搶完返黎仲KEEP 得好過擺係中國
Sadly 慶幸佢搶了不少

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

唔係全部搶, 可能有一兩件係偷, 咁還番搶返嚟嗰D先啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

又肥又淋 發表於 18-10-16 14:00
搶就擺明係搶架喇,不過搶完返黎仲KEEP 得好過擺係中國

一個文化大革命
佢地唔止搶中國嘅文物,好心還返俾人啦,而家科技先進,保護文物技術比以前進步好多,唔應該仲死攬住人地國家嘅嘢唔放

伯爵府

回覆樓主:

因為好多係佢攔途截劫法國既
又唔係佢親自去搶
所以唔計?

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔係搶,係老笠

toffeechoco    發表於 18-10-16 14:22

伯爵府

我八卦吓報導提到個啲文物係乜黎,果然係古物

羅塞塔石碑(公元前196年)

原本只是一塊刻有古埃及法老托勒密五世詔書的石碑,但由於這塊石碑同時刻有同一段內容的三種不同語言版本,使得近代的考古學家得以有機會對照各語言版本的內容後,解讀出已經失傳千餘年的埃及象形文之意義與結構[1],而成為今日研究古埃及歷史的重要里程碑。羅塞塔石碑最早是在1799年時由法軍上尉皮埃爾·弗朗索瓦·札維耶·布夏賀(Pierre-François Xavier Bouchard)在一個埃及港灣城市羅塞塔(今日亦稱為拉希德)發現,但在英法兩國的戰爭之中輾轉到英國手中,自1802年起保存於大英博物館中並公開展示。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 4%E7%9F%B3%E7%A2%91

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

博物館建築物本身同展示架應該唔係偷搶嘅…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

醒目開學勳章

I9528 發表於 18-10-16 14:04
唔係全部都靠搶
而係全部都偷 + 搶

乖乖哋全部歸還!

中國展館有個左旋法螺啊!

攞嚟做咩?

佢又唔識用!

琥珀宮

畀面勳章