自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

caa 發表於 18-10-16 14:05
Sadly 慶幸佢搶了不少

重點佢攞返d 醫書出黎, 特別係皇家個d 太醫大閣手醫案

借返黎展覽下, 等d 中醫睇下學野

男爵府

回覆樓主:

咁同一個女人話:我唔係全身都係假嘢。。。 冇分別

伯爵府

Mm233 發表於 18-10-16 13:53
搶,或者有d係交易?不過唔搶唔知文革時會點被破壞法
英國間接保護左唔少中國文物
...
即是要多謝打劫嘅賊?!

伯爵府

oceandeepsea 發表於 18-10-16 14:40
多得大英帝國拎左去,仲保存得咁好,唔係留番響度,可能渣到無
而家中國係咪冇晒文物? 要靠賊黎保存, 有冇歪理d

大宅

macdullbaby 發表於 18-10-16 15:03
民建聯李慧瓊以前用過的講法,「兩害取其輕」,被人搶走自己的東西當然唔開心啦,但鬼叫自己當年腐敗又不長 ...

(emoji)
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

別墅

哈哈,仲要多謝英國幫手保存文物d人,真係令我嘆為觀止,難怪香港嘅質素淪落至此

複式洋房

牛牛牛牛 發表於 18-10-16 13:21
長久以來,大英博物館展示的歷史文物,大部分都由其他國家掠奪回來。儘管這些文物藝術品的原產國多番要求將 ...

埃及石碑咪就係法國兵帶唔走
佢拎走
咁樣就唔當搶囉

水晶宮

oceandeepsea 發表於 18-10-16 14:40
多得大英帝國拎左去,仲保存得咁好,唔係留番響度,可能渣到無

你將你副身家拎上黎bk派咗佢, 我地會幫你保存得好好, 唔係留番響你度, 可能渣都冇

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

牛牛牛牛 發表於 18-10-16 13:21
長久以來,大英博物館展示的歷史文物,大部分都由其他國家掠奪回來。儘管這些文物藝術品的原產國多番要求將 ...
全部明搶. 好似台灣故宮博物館, 比北京故宮博物館的展品多出兩,三陪.

子爵府

部份會員嘅言論,除咗用厚顏無恥,嘆為觀止嚟形容外,我真係唔知應該講乜。人地做賊,都可以幫人諗咁多藉口,真係厲害。

如果話,以前好彩得英國幫手保管住咋,如果唔係文革已經摧毀晒呢批文物喇。咁而家呢?文革已經過咗40年,咁仲唔物歸原主?

有時做人都係有底線好啲。你憎恨一個國家,一個政權,唔緊要,大家有自己自由。我都覺得,無話做中國人一定要愛國。我自己都唔太鍾意返大陸,有錢有時間都寧願去其他國家玩。但做人做到你地咁無道德底線,分分鐘仲係為人父母,你地唔怕教壞下一代,唔識羞恥嘅咩?

男爵府

回覆樓主:

其實好多國家對戰爭留下的傷口唔再爭吵,保持克制,係因為怕呢d傷口再帶起仇恨同戰爭。
大家難得和平了,唔打了,再了起d傷疤再打過好唔好。
英國唔還,中國話要。咁可以點?為d死物嘈。真正鐘意歷史就要從其學習教訓。

睇下呢個posts已經了起曬d仇恨。啊!日本殺咗好多我地的祖先喎,咁我哋又要唔要做番d嘢呀!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

嘩...免費俾我睇返原來屬於我自己國家嘅野咁好呀?多謝晒喎,咁我啲機票酒店車費可以免費埋嗎?

大宅

angiehouse 發表於 18-10-16 18:49
好似一個星期只得一天免費

天天免費

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-10-18 06:13
其實好多國家對戰爭留下的傷口唔再爭吵,保持克制,係因為怕呢d傷口再帶起仇恨同戰爭。
大家難得和平了,唔 ...

冇人話要做番 d 乜, 以你呢個例子, 有人出嚟慶幸日本人殺咁d 中國人, 如果唔係佢地會經歷好多苦難, 為左憎恨中國, 無下限既道德底線, 想講句嘆為觀止啫

男爵府

toffeechoco 發表於 18-10-16 14:05
唔係全部搶, 可能有一兩件係偷, 咁還番搶返嚟嗰D先啦

還返,中國都唔識珍惜同保存

toffeechoco    發表於 18-10-18 08:38

男爵府

toffeechoco 發表於 18-10-18 07:03
冇人話要做番 d 乜, 以你呢個例子, 有人出嚟慶幸日本人殺咁d 中國人, 如果唔係佢地會經歷好多苦難, 為左憎 ...

而家無人慶幸八國聯軍侵掠中國係好事喎。大家係講緊要唔還文物呀嘛。
「好事」係指英國by luck 間接保護咗d文物因中國當時內戰加大躍進文革等。
咁而家中國0k咗,呢件「好事」係唔係要停呢?

要停的着眼點不應在於呢件「好事」本身再係唔係好事。再傾得個嘈字,兩國各自比理由。

要討論既係:
既然要英國還,中國可以什麼渠道提出歸還。
歸還後,中國要點處理批文物。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

cathy-tse 發表於 18-10-18 06:53
嘩呢件石當時非常轟動

要參觀人士記得真品在英國(賊仔)手上

琥珀宮

畀面勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-10-18 07:46
而家無人慶幸八國聯軍侵掠中國係好事喎。大家係講緊要唔還文物呀嘛。
「好事」係指英國by luck 間接保護咗 ...

真心討論
其實而家,大家都係馬後炮,講乜都得
但,有一個底線,就係道理同道德

只要有天災人禍,就會有損失,不論人命定物品,只能怪責時不與我

但絕對唔可以搬龍門,以圖掩飾罪行

首頁

尾頁

跳至