自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yiqiyihui 發表於 18-10-16 23:01
咁佢有冇咳吖? 我就覺得醫生冇可能講實冇事,否則佢會惹禍上身。佢話得應該冇事就9成半冇事。再請又唔知係 ...

佢無咳呀
如果我想問多個醫生
但我又唔會見我個工人住
咁我可以點問?
就咁帶堆report去睇醫生?

侯爵府

yiqiyihui 發表於 18-10-16 23:03
就算佢真係有肺癆
佢既含菌量都係好低,< 9成冇事
傳染俾人既可能性都好低 < 9成半冇事

我老公都傾向相信
不過我都會等種菌結果出黎先
到時100%安全先比佢接觸bb

侯爵府

carmen0807 發表於 18-10-16 23:26
只係疤痕係無問題的
但係要肯定係咪真係疤痕

要等種菌結果先肯定到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yankiyan 發表於 18-10-17 00:55
要等種菌結果先肯定到

如果是我,我就不會炒她,照出人工叫他在 agent的宿舍住 ,等結果出嚟 ~

因為如果醫生咁講,我覺得係九成以上應該冇問題,但由於要100%確定我會咁做,因為我請過一個新工人費用亦都要近萬元,也要等三個月~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 18-10-17 08:30
如果是我,我就不會炒她,照出人工叫他在 agent的宿舍住 ,等結果出嚟 ~

因為如果醫生咁講,我覺得係九成 ...

而家都應該係會咁做

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yankiyan 發表於 18-10-16 13:30
家有剛滿月BB
工人而家係醫院留院中
醫生話

有病唔炒得架喎!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yiqiyihui 發表於 18-10-16 23:01
咁佢有冇咳吖? 我就覺得醫生冇可能講實冇事,否則佢會惹禍上身。佢話得應該冇事就9成半冇事。再請又唔知係 ...

就算有肺炎都未必會咳架! 所以咳唔咳唔係一個指標! 信化驗報告喇!
放下自在

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yankiyan 發表於 18-10-17 00:51
我問左勞工署
就算真係有病都炒得

勞署嘅答覆,只係就勞工條例,你俾晒規定嘅病假,規定嘅通知期/通知金,喺勞例上責任係完咗。 但疾病歧視勞署係唔規管的,到時係平機會出頭告(工人如果有背後團體組織出頭,哩啲組織嘅人,成日喺醫院,機場等地方流連,會同工人傾偈接觸同主動提出幫忙告僱主的, 你工人而家喺醫院,可能已經有人接觸緊佢,教佢點做),唔係勞署,要小心查清楚,勞署話炒得,不代表平機會唔告。

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-10-17 11:42
勞署嘅答覆,只係就勞工條例,你俾晒規定嘅病假,規定嘅通知期/通知金,喺勞例上責任係完咗。 但疾病歧視 ...

唔係嘛
不過呢個姐姐本身同我地有d關係
應該唔會咁掛

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yankiyan 發表於 18-10-17 13:51
唔係嘛
不過呢個姐姐本身同我地有d關係
應該唔會咁掛

識得就好了,希望只是虛驚一場

公爵府

我唔會博,一定炒
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至