點解D人咁鐘意移民同送仔女去外國讀書

Carhy
|
其實自己國家都已經最好啦,北大清華呢d超越好多外國名牌大學。

香港都係中國一部份啦,同大陸一樣姐,做咩仲要黎香港呢個落後地方團聚,國家應該好好教育下呢班人,佢哋唔夠愛國,成日諗住出國。國家應該限制高官同佢地家人出國持外國國籍,咁先可以一心一意服務國家,親身感受自己推動既政策,係咪?
chloepapa  政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台  發表於 18-10-17 19:04
鳳梨
|
Carhy 發表於 18-10-16 14:05
其實自己國家都已經最好啦,北大清華呢d超越好多外國名牌大學。

香港都係中國一部份啦,同大陸一樣姐,做 ...

呢個问題最好特首及香港D高官去解釋。佢地D仔女全部都出國!
JD930    發表於 18-10-24 11:55
wcpcelia    發表於 18-10-17 09:11
esmehouse    發表於 18-10-16 16:32
sakura888    發表於 18-10-16 16:27
李露眉
|
優越感...
生活方式...
語境等..

anyway,個人選擇.
夜幽靈
|
鳳梨 發表於 18-10-16 14:07
呢個问題最好特首及香港D高官去解釋。佢地D仔女全部都出國!
應該問埋國家領導人,點解咁鐘意送子女出國升學呢?
heilok
|
你估北大清華咁易入!
happyangel2    發表於 18-10-16 14:21
caa
|
做乜係呢度問?呢度大部分人都是上本地學校,你去錯地方,應該去政府問下d高官
callmebabe
|
Carhy 發表於 18-10-16 14:05

香港都係中國一部份啦,同大陸一樣姐,做 ...

問下林鄭先
awah112
|
有國内人脈,再去外國留學開下眼界,而家中環好多呢D人。
Carhy
|
awah112 發表於 18-10-16 14:16
有國内人脈,再去外國留學開下眼界,而家中環好多呢D人。

洗咩出去開眼界,大把外國人等住黎中國搵食,外國人又衰歧視華人,搞到成日投訴人歧視。
Carhy
|
callmebabe 發表於 18-10-16 14:10
問下林鄭先

我覺得特首應該基本要仔女配偶都要中國藉,呢個最基本
sakura888    發表於 18-10-16 16:27
Fion710
|
caa 發表於 18-10-16 14:10
做乜係呢度問?呢度大部分人都是上本地學校,你去錯地方,應該去政府問下d高官 ...

cholewong29
|
咁點解習大大個女係美國唔入清華?
tester5
|
夜幽靈 發表於 18-10-16 14:10

唔可以唔送架?!唔係貪埋貪埋d「黑錢」點攪?
夜幽靈    發表於 18-10-16 15:17
Carhy
|
heilok 發表於 18-10-16 14:10
你估北大清華咁易入!

冇能力可以入其他省份大學姐,話晒自己國家都係好野,如果二二線大學都入唔到就米讀啦、係咪
YAC0601
|
夜幽靈 發表於 18-10-16 14:10

問埋政府高官。
Carhy
|
tester5 發表於 18-10-16 14:23
唔可以唔送架?!唔係貪埋貪埋d「黑錢」點攪?

習大大好似係打貪,好清廉,一個月萬0蚊月薪
夜幽靈
|
Carhy 發表於 18-10-16 14:31
係啊!不過佢嘅家族親戚單單在香港已經有值幾億嘅多間物業。
馬爾太
|
問楊局長啦。佢身體力行,兩個小朋友全出國。
馬爾太
|
Carhy 發表於 18-10-16 14:31

曲線??
大力大力
|
heilok 發表於 18-10-16 14:10
你估北大清華咁易入!

X 2