時政擂台

跳至

首頁
12345...24

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Carhy 發表於 18-10-16 14:31
習大大好似係打貪,好清廉,一個月萬0蚊月薪
拿,我冇講邊個架。我唔敢亂講呀

大宅

Carhy 發表於 18-10-16 14:05
其實自己國家都已經最好啦,北大清華呢d超越好多外國名牌大學。

香港都係中國一部份啦,同大陸一樣姐,做 ...

樓主曲得好

水晶宮

Sylveon 發表於 18-10-16 15:30
有好幾個平日講到祖國千百樣好嘅JM其實自己子女送左去英國愛爾蘭讀書,俾唔起出國都送去國際學校, ...

Who ar?

翡翠宮

A_lcy 發表於 18-10-16 15:34
幾個咁多?我無意中發現一個咋,真係估唔到

我都無意中發現一個平時好「精忠報國」既JM,原來都係。。。我都估唔到,一般我都好小記住JM講過咩,係因為佢太「忠心耿耿」,好深入民心,就比較難忘。
所以,有時睇人真係唔好睇表面。

我唔會講邊個,唔想踢爆,留返d私穩比人。

男爵府

回覆樓主:

大陸朋友話,有好多假大學証書,讀完出黎唔識人既話都好難搵到好工。

子爵府

好多人都想入清華北大,但可能仲難過入牛津

珍珠宮

好媽媽勳章

港英遺物:香港高級公墓員仔女去英國讀書好似唔駛錢?所以個個都去囉!

伯爵府

抺茶雪糕 發表於 18-10-16 17:40
好多人都想入清華北大,但可能仲難過入牛津

好好笑呀

大宅

bull2015 發表於 18-10-16 17:33
首先,入讀清華北大,只係鳳毛麟角。出國讀書只係另闢蹊徑。其次,不出國讀書就等於愛國?
...

讀完書放棄自己國藉宣誓效忠第二個國家,入藉別人國家,咁都係愛國,我真係難理解。

唔出國讀書係咪愛國?咁對比起移民攞人地外國護照國藉既,都算愛國既,證如一個人愛自己老婆,又點會同三奶二奶。

水晶宮

其實自己國家都已經最好啦,北大清華呢d超越好多外國名牌大學。

外國人都會去中國讀書,其實係個人選擇。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

我去過北大清華... 喺其中一間叫見識過,short course冇問題,但讀degree,俾我揀,都會揀去D中上嘅美國大學 instead。

大宅

ddkaka 發表於 18-10-16 17:53
外國人都會去中國讀書,其實係個人選擇。

荷蘭公主有冇讀完書入藉中國,放棄荷蘭藉,效忠中國人民共和國?

翡翠宮

Carhy 發表於 18-10-16 17:47
讀完書放棄自己國藉宣誓效忠第二個國家,入藉別人國家,咁都係愛國,我真係難理解。

之所以我地呢d咪井底囉,人地入籍可能本身係特工、卧底,為國家收集情報呢!
你睇下人地既見解,幾咁精闢獨到,我地點會明?

不過我發現一樣野,同一件事,佢地做呢,就係唔關愛國事,但你做呢,佢一定係話你唔愛國。留意下,幾得意架。

大宅

yiqiyihui 發表於 18-10-16 17:58
我去過北大清華... 喺其中一間叫見識過,short course冇問題,但讀degree,俾我揀,都會揀去D中上嘅美國大 ...

但係聽呢度姊妹講讀大陸大學容易搵工,仲有人話要送仔女上大陸讀,國家發展咁好要上去做野

珍珠宮

其實差不多全部香港或中國的高官子女也是去外國讀書或讀國際學校!

男爵府

Carhy 發表於 18-10-16 17:47

只可以講移民呢嗰action一定係放自己利益先過國家囉。
利申:已移民。唔否認移民為自己。

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

識得朋友仔小學讀國際, 中學係英國, 大學係中國。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

heilok 發表於 18-10-16 14:10
你估北大清華咁易入!

水晶宮

畀面勳章

點解D人咁中意玩分化,咁中意撩事

伯爵府

wantaima 發表於 18-10-16 17:33
好想知,係咪外國所有官員子女你都查過無去外國(其他國家)留學?所有官員你都清楚?
...
咁起碼Obama、英國的王子公主、英國首相都讀自己國家學校,係咪全部真係要努力search下有冇「例外」,但中國香港隨便講得出的都是將仔女送去外國,包括國家領導人同香港咁多位特首高官,不是把仔女送去外國的「例外」就要努力search下啊。

首頁
12345...24

尾頁

跳至