名古屋

shan1016hk
|
請問十二月份聖誕節去名古屋、白川鄉,會否有機㑹落雪
新人物
|
shan1016hk 發表於 18-10-16 14:28

試過12月中去,莫講話雪,當日直頭熱到出汗⋯⋯
Gloriasogashiwa
|

前年冬至去白川鄉有少少積雪,但果日冇落雪。
wcpcelia    發表於 18-10-17 08:34
Charlie媽咪
|
Gloriasogashiwa 發表於 18-10-17 01:21
前年冬至去白川鄉有少少積雪,但果日冇落雪。

請問當時的白川鄉凍嗎?大約幾度?
因為今年冬至出發去,check過溫度約0~10度,要預備禦寒衣物……
有勞解答
|
Charlie媽咪 發表於 18-10-18 00:24
請問當時的白川鄉凍嗎?大約幾度?
因為今年冬至出發去,check過溫度約0~10度,要預備禦寒衣物……
有勞解 ...

我們10:30到達,2-3度,當日天晴。
冷帽,頸巾,手套,冷衫和羽絨。
Charlie媽咪
|
Gloriasogashiwa 發表於 18-10-18 00:31
我們10:30到達,2-3度,當日天晴。
冷帽,頸巾,手套,冷衫和羽絨。

明白 褲有冇着厚啲或防水那些款式?
|
Charlie媽咪 發表於 18-10-18 00:34
明白 褲有冇着厚啲或防水那些款式?

冇,牛仔褲。我不是太怕凍,去年去草津-3度 (有少少積雪,但冇落雪) 都係棉運動褲,加埋棉內衣都係3件衫。
Charlie媽咪
|
Gloriasogashiwa 發表於 18-10-18 00:44
冇,牛仔褲。我不是太怕凍,去年去草津-3度 (有少少積雪,但冇落雪) 都係棉運動褲,加埋棉內衣都係3件衫。 ...

明白曬
謝謝JM解答
hhmum
|

名古屋好小落雪,上年11月24白川鄉、高山有落雪

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
novoma
|
Dec 2014, 有限啫, 唔算太大雪, 仲見到手手腳腳.

Charlie媽咪
|
hhmum 發表於 18-10-18 09:11
名古屋好小落雪,上年11月24白川鄉、高山有落雪

好靚啊
lamwwjd
|
上年十二月尾去,高山、郡上等地都大風雪