129歲婆婆嘆長壽是上天懲罰:「僅一日感快樂」

MrsSingSing
|
我都覺太長壽其實都幾折磨,對自己對家人亦是
CathyChan1126
|
真係長命百二歲
最慘係見到身邊親人個個都走哂
suetfunglui
|
長壽都未必開心,生命唔在乎長短,在乎是否活得精彩豐盛
wan1204
|
自問自私, 不需要長壽
72leelily
|
見住仔女行先一步不好受
JO_100
|
長命未必係好。
香港熊貓
|
shareholder 發表於 18-10-16 15:44
長生不老又無錢仲大鑊

正確
canies
|
我覺得係鬼佬冇分得咁仔細
總之係仔女嘅後代就全部叫孫
以下嘅都 grandson granddaughter
frombetter
|
pixelskin 發表於 18-10-16 15:52
祝人長命百歲,係祝福定係咀咒

好難講,但係長命百歲,百病纏身,就一定係詛咒,而且係好惡毒嘅詛咒。
teaspoon
|
諗起孤單又燦爛的神,佢係好想拎把劍出黎,唔洗見住一個又一個認識的人離去既傷痛。真係一大懲罰
sandra28
|
認同
sjnl43
|
楊慧芳 發表於 18-10-16 14:36
太長命系一件好辛苦事

睇你咩人啫, 希特勒個類狂人咪要長命, 要統治要威

但一般人睇住太多無能為力, 白頭人送黑頭人, 戰亂......後生唔好靚女添唔係

以前白姐姐開咪, 有個女人打去, 因為大胸有人爆佢間木屋入門非禮, 家人嚴佢煩
新婚夜聽到老公兄弟話, 咁大波有排玩, 佢老公奸笑, 佢一生總覺自己係男人玩物....

係香港做女人, 都係亞洲婦女中, 比較幸福架啦
lam133
|

孫仔孫照顧佢
tsung
|
Nancy20090615 發表於 18-10-16 15:46
身邊的人都早過自己去, 太難受了.

ChloeMa
|
楊慧芳 發表於 18-10-16 17:04
回覆 焱焱焱焱 的帖子

系真、識好多人六十多歲無人請……晚年比較愁

我識好多人40+ 已退休,我心諗就算好多錢,都要打發日辰,所以我要做野。
1998Ruby1998
|
睇返俄羅斯報導,「年僅15歲的孫女」係講緊婆婆個女 Tamara 係呢個孫女嘅 grandma,而唔係婆婆個孫女。婆婆因為以前醫療落後,只係保得住 Tamara 一個女。Tamara 有 6 個仔女。
wcpcelia    發表於 18-10-17 15:36
tester5
|
焱焱焱焱 發表於 18-10-16 14:34
129 歲但個孫得十五歲
係點做到....
早過伴侶走係最好的吧,把悲傷留給世上的人。即使佢立即搵過第二個,我都唔會介意亦冇眼睇了
123blow
|
frombetter 發表於 18-10-16 17:49
好難講,但係長命百歲,百病纏身,就一定係詛咒,而且係好惡毒嘅詛咒。
...

講真, 活過90開外, 聽又聽吾到, 嘢又食吾多, 行到已經係有福氣! 吾使百病纏身, 我都吾想活過85歲!

青青河邊草
|
Nancy20090615 發表於 18-10-16 15:46
身邊的人都早過自己去, 太難受了.

睇住自己的子女去世
orangeca
|
長壽又幸福的條件係錢同健康