以為失而復得,點知原來得個吉

yvonne818
|
話說今早帶阿囡返學,點之遇著地鐵故障, 匆忙間跌咗個八達通套,內有八達通,$500現金,一d會員卡,同埋阿囡張幼稚園接送證,初初都打定輸數,點之學校打嚟話有人執到個套,叫我去某商場拎番,果下我都奇怪我冇去過個商場,點解會喺果度有人執到,算,都照去拎,點知原來得番個套同張證,其他嘢已經冇晒 ,真黑仔
SuperChanB
|
啲人真係好貪心
coco_bean
|
新秦先生
|
報警,然後回憶番張八達通過去十次消費既地方,然後八達通公司就會根據呢堆商戶數據去計算出張咭既編號,然後當發現張咭再次使用時,就會紀錄商戶資料,然後警方再到該商戶取走CCTV作搜證,根據CCTV上既時間+拍咭時間記錄,就會搵得出當時使用呢張咭既人,再作進一步調查.
keikeicat
|
我識嘅一個人明知會有被控盜竊嘅危險,死都要攞張失卡去退按金,真係俾佢搏到,啲人永遠心存僥倖,覺得唔會俾人拉!
cake05    發表於 18-10-16 16:41
wcpcelia    發表於 18-10-16 16:15
wababa
|
好憎呢d貪心既人, 佢自己就洗得過人地d錢,難為人地辛辛苦苦死做爛做先得呢少少錢,咁就冇咗
yvonne818
|
SuperChanB 發表於 18-10-16 15:34
啲人真係好貪心

連數字屋,m記,聖x娜d會員卡都貪
cake05    發表於 18-10-16 16:39
yvonne818
|
新秦先生 發表於 18-10-16 15:40
報警,然後回憶番張八達通過去十次消費既地方,然後八達通公司就會根據呢堆商戶數據去計算出張咭既編號,然後 ...

可以報警㗎?
yvonne818
|
keikeicat 發表於 18-10-16 15:58
我識嘅一個人明知會有被控盜竊嘅危險,死都要攞張失卡去退按金,真係俾佢搏到,啲人永遠心存僥倖,覺得唔會 ...

yvonne818
|
wababa 發表於 18-10-16 16:03
好憎呢d貪心既人, 佢自己就洗得過人地d錢,難為人地辛辛苦苦死做爛做先得呢少少錢,咁就冇咗
...

雖然話幾佰蚊唔算好多錢,但真係好唔甘心
cake05
|
只淨幼稚園証?慘
yvonne818
|
cake05 發表於 18-10-16 16:38
只淨幼稚園証?慘

係,我寧願果個人成個套掉咗落垃圾桶我都冇咁嬲
cake05    發表於 18-10-16 16:41
BBJOJO
|
新秦先生 發表於 18-10-16 15:40
報警,然後回憶番張八達通過去十次消費既地方,然後八達通公司就會根據呢堆商戶數據去計算出張咭既編號,然後 ...

siuying705
|
yvonne818 發表於 18-10-16 16:35
可以報警㗎?

可以,警察受唔受理係另一回事囉
tsung
|
咁貪心
Poyau
|
好貪心
teaspoon
|
人格只值果小小錢
tester5
|
yvonne818 發表於 18-10-16 15:20
話說今早帶阿囡返學,點之遇著地鐵故障, 匆忙間跌咗個八達通套,內有八達通,$500現金,一d會員卡,同埋阿 ...

我執到過,幫卡主打返去cut卡(卡中心建議)

我自己唔見,即比人10分鐘內用突,其實我check到佢係邊間鋪用我張卡,都有問過警方會唔會跟,警員叫我去報案。但最後我都冇去報案,心唸算啦,可能佢好窮,如果為我呢一百幾十攪到上庭,我又唔忍心,我放過佢就算了。
蘋果木
|
yvonne818 發表於 18-10-16 16:34
連數字屋,m記,聖x娜d會員卡都貪

衰到甘?五百蚊同八達通預左冇,但連會員卡都貪,條友真經典!
alicialee1210
|
上次在小巴跌咗銀包仔,有$500現金,8達通一張,過咗2日去小巴站頭問都搵得返,錢都冇少。我仲覺得呢個世界仲有唔貪心的人,好好彩