(求教)洗一機衫要落幾多洗衣液同柔順劑?

jac.m
|
如題~
我唔係太識得把握個量,每次都係求其倒,有時覺得D衫比較污糟就會倒得多D,其實落多D洗衣液係咪會洗得乾淨D架?

你地平時洗一機衫會落幾多洗衣液同柔順劑?

PerryChak
|
jac.m 發表於 18-10-16 15:26
如題~
我唔係太識得把握個量,每次都係求其倒,有時覺得D衫比較污糟就會倒得多D,其實落多D洗衣液係咪會洗 ...

我都係斷估嫁咋,有時睇機衫多嘅咪一個樽蓋同柔順劑囉
sako
|
我自己滿機落杯半洗衣液
babynetnet
|
隨心倒……
wcpcelia    發表於 18-10-17 15:29
貧窮媽媽
|
我隨量架咋,冇跟佢個蓋倒
ayi1
|
C王隻納米樂樽蓋有教落幾多。我部日立一擺衫落去開機會自動磅重繼而話你知啲衫有幾kg,咁我就睇住個數值嚟倒洗衣液,多數會特登倒凸一啲啲。
熊熊老婆
|
其實,最好唔落柔順劑。尤其是清內衣褲。
asa2012
|
如果用洗衣液,個蓋多數做成量杯咁,按衫量來落
jollyma
|
睇返說明有講
jtw_ki
|
我通常睇返樽身嘅說明嚟倒,唔同牌子,倒嘅份量都唔同
gigired
|
jac.m 發表於 18-10-16 15:26
如題~
我唔係太識得把握個量,每次都係求其倒,有時覺得D衫比較污糟就會倒得多D,其實落多D洗衣液係咪會洗 ...

個樽應該有標示

可樂娃B
|
之前用洗衣液個陣就倒一蓋落去
呢排用緊洗衣啫喱,一次一粒,方便係方便,不過成本比較高囉
我應該都唔會keep住用
bosch
|
jollyma 發表於 18-10-16 16:49
睇返說明有講

係啦,睇樽上說明就大概知要落幾多架啦....
lovebbb
|
跟洗衣液樽上的指示落,而我無用柔順劑
mmya
|
唔同牌子應該唔同㗎喎
油麥麥
|
用洗衣液,先倒落瓶蓋量好份量!
用洗衫珠珠最方便,掉1粒入洗衣機
hellohellojenny
|
我無落柔順劑
kikikuku
|
我都唔識呀…
以前都係求其落,但落得多其實仲衰,過幾次水都洗唔乾淨…好彩依家部機識得自己落洗衣液,唔洗煩
zitzai
|
ayi1 發表於 18-10-16 15:56
C王隻納米樂樽蓋有教落幾多。我部日立一擺衫落去開機會自動磅重繼而話你知啲衫有幾kg,咁我就睇住個數值嚟 ...

我都係用納x樂,1 殼洗 1 機滿嘅衫

無用柔順劑幾年。自己有濕疹開始停咗用
abbiebbbbbb
|
洗衣液一機一樽蓋,柔順劑太多化學嘢令皮膚有問題冇用好耐了!