遇上天災人禍趕返工係傻定有責任感?

ma1983
|
今日地鐵四線先後出現訊號故障,整個香港猶如淪陷,返工成為了mission impossible,然後好多口痕友就會出來說三道四...

你覺得遇上天災人禍趕返工係傻定有責任感?

https://mentalkk.tumblr.com/
TMC3012
|
冇得咁講既
如果公司係好好好好。。。。。會叫你下晝先返啦
但今日搭西鐵既同事又冇事喎
貧窮媽媽
|
唔係傻又唔關責任感事,老細要你返,你要為生活就點都要返架啦,今日射波未免太揚
wantaima
|
返工係逗人工既等價交易。
無話責唔責任感。
好老細:唔追究合理遲到
遲到扣薪/假又唔代表唔岩,只能話唔夠體諒!

點解要公司蝕一日/半日人工比你,你自己唔豪一日/半日人工比公司?

好員工=盡自已責任返工就咁簡單
*利申:請尊重,勿打頭

rean_chau
|
地鐡有故障係天災?,
老闆話係咪係羅. 返唔返係個人選擇, 有啲人飯碗易碎, 寧願逼幾個鐘都要逼返去.

木土土
|
ma1983 發表於 18-10-16 15:47
今日地鐵四線先後出現訊號故障,整個香港猶如淪陷,返工成為了mission impossible,然後好多口痕友就會出來 ...

只覺得係正常行為,唔覺得係有咩責任感咁勁
yuyueng
|
其實塞車或地鐵故障都好平常,少少混亂不至於用淪陷去比喻呀!
carrie_1102
|
新界北居民表示完全無影響今日全公司同事都無遲到,公司响新界,全部同事都住東鐵綫。之前跳軌,停駛就個個反唔到,今次就完全無事
都係果句啦,預早d時間反工(d老闆成日講既廢話)
catvv
|
有責任感
C.yan110
|
回覆 ma1983 的帖子

係窮呀!!!!!~~
tester5
|

回覆 C.yan110 的帖子

我都認為係因為窮
利申,我都係窮,所以有努力咁返工
angelacch
|
今日地鐵四線先後出現訊號故障,整個香港猶如淪陷,返工成為了mission impossible,然後好多口痕友就會出來 ...
係窮
紫翹
|

........ 係窮呀
banki00
|
carrie_1102 發表於 18-10-16 16:35
新界北居民表示完全無影響今日全公司同事都無遲到,公司响新界,全部同事都住東鐵綫。之前跳軌,停 ...

一起身睇到新聞已經立即換衫出門,都遲咗一個小時
Ononluk
|
先唔好問老闆有無體諒你,而係問自己有無盡能力最早返到公司,例如早餐食快啲,行快少少,盡咗力都遲到係天意,但起碼對得起自己
fsforth
|

係窮呀,撩你隻龜。

麟媽媽
|
我咁講可能俾人炳!但只係地鐵停駛點可能香港會淪陷呀?早二十幾年前,我喺多倫多讀書,當地嘅客運輸系統TTC, 呢間公司龍斷晒巴士、地鐵、輕鐵、街電車,佢哋當年on strike 就真係癱瘓晒成個客運系統!但當年我仍然出去返學,啲人仍然去返工,唔通佢哋罷工,就成個多倫多癱瘓停頓咩?!
Sallyb1a
|
carrie_1102 發表於 18-10-16 16:35
新界北居民表示完全無影響今日全公司同事都無遲到,公司响新界,全部同事都住東鐵綫。之前跳軌,停 ...

你就好啦。

我公司係港島,今朝係紅磡隧巴站排滿人,週圍揾隊尾。最終遲左九個字到公司。

上次山竹後一日完全無車,索性請假。
Reminder
|

我覺得出貼的。。。。。
自己填補

SullytheMonster
|
麟媽媽 發表於 18-10-16 18:23
我咁講可能俾人炳!但只係地鐵停駛點可能香港會淪陷呀?早二十幾年前,我喺多倫多讀書,當地嘅客運輸系統TT ...

而家啲人都照去返工返學,不過塞咁解。