自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

SARIDON 發表於 18-10-16 19:18
我今日好辛苦至返到公司,我自己覺得唔想請假,本身假期唔多,我又晨早起咗身,遲到唔計數,但唔到就要扣假 ...

你講出咗個重點,打風後或交通事故唔返工絕大部分公司都扣假,返雖然要排隊丶迫車,但遲到的話多數公司都唔敢點,反正出咗街,請假又邊度都去唔到,不如繼續迫車返工。

大宅

牛年勳章

MICMATL 發表於 18-10-16 19:29
你講出咗個重點,打風後或交通事故唔返工絕大部分公司都扣假,返雖然要排隊丶迫車,但遲到的話多數公司都唔 ...

咁又係

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

責任感

珍珠宮

wantaima 發表於 18-10-16 15:59
返工係逗人工既等價交易。
無話責唔責任感。
好老細:唔追究合理遲到

講得好好,好多人覺得咁既情況要人返工好似千古罪人咁,比就人情唔就係道理。

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

洋房

回覆樓主:

當大家諗盡辦法返工,有個朋友住深水埗返尖沙咀,佢係足足遲咗個半鐘。

我諗法係佢早半個鐘出門口,行都行到返公司就唔會遲

但佢係照番自己平時出門口時間,然後無車都繼續等,最後等咗一個鐘頭巴士,再加上塞車,結果遲個半鐘

佢咁做叫唔叫無責任心呢

珍珠宮

DeDeChan 發表於 18-10-16 21:57
當大家諗盡辦法返工,有個朋友住深水埗返尖沙咀,佢係足足遲咗個半鐘。

我諗法係佢早半個鐘出門口,行都行 ...

其實OK既,有返工無諗縮數。無當個天欠佢。只係做人唔識轉灣。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

受人錢財,替人消災,返工是責任我會盡力而為 ,因為別人返不到,而我返到便比別人優勝了~

我性格是會想盡辦法返去~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

ma1983 發表於 18-10-16 15:47
今日地鐵四線先後出現訊號故障,整個香港猶如淪陷,返工成為了mission impossible,然後好多口痕友就會出來 ...

又未至於天災,我會按返平時返工時間,我覺得系自己既責任感,要遲都冇辦法⋯
至於mission impossible個啲,系冇事生非姐,都系個句,如果今日咁既情況,遲左返工扣錢,自己衡量下個boss系咩人
利申,今日準時到公司

水晶宮

絕對不是傻。
我身為香港人,覺得很自豪,因為我們都很盡責。

伯爵府

牛年勳章

天災? 香港人真幸福, 連交通不順都視為天災!

首頁

尾頁

跳至