請教 業主給我的 whatsApp

新秦先生
|
cinda72. 發表於 18-10-16 16:15
地獄就大把
仙姐仙姐,呢D野你見識廣,如果業主係老公,租客係老婆,又可以係咩一回事呢?
馬爾太
|
你業主俾稅局查係佢嘅事,你幫係人情,唔幫係道理。講真,你唔交租佢緊張過你啦。
melody228
|
係都應該佢搵入票記錄先真,唔關你事
namnamnamlolo
|
其實銀行月結單咪有紀錄囉
咁複雜?
cinda72.
|
新秦先生 發表於 18-10-16 16:20
仙姐仙姐,呢D野你見識廣,如果業主係老公,租客係老婆,又可以係咩一回事呢?
...

報細數,比稅局查囉
picky1214
|
留名
mushroomm
|
道理上係佢自己既事,之不過如果佢係好業主咁大家幫下手就無所謂
視乎關係而定
大力大力
|

好明顯,個冇腦業主想將責任推畀租客,佢當稅局傻的嗎?

業主報税,關鬼租客事~
clpapa
|
新秦先生 發表於 18-10-16 16:14
業主回番呢句:你懂的.

再覆"唔明你意思"
大力大力
|
clpapa 發表於 18-10-16 16:28
再覆"唔明你意思"

個個字都識,唔明你意思~
canies
|
新秦先生 發表於 18-10-16 16:05
回覆業主:

本人已經做好一切承擔有關刑事罪行的心理預備,謝謝通知,你都要保重!

簡而精
Ivan1023
|
wongwendy2000 發表於 18-10-16 15:58
剛換了支票簿
其實每次我會將支票存入支票機
跟住 whatsapp 圖像畀佢

佢自已去銀行攪返月結單,每月收租記錄咪得,係我唔鬼理佢。同佢講無留底,佢自已去銀行印返咁耐月結單,比錢就解決問題,根本唔關租客事。

同埋有打里印,叫佢囉份野稅局+出示返收租銀行月結單。
flashsilver
|
關你乜事? 業主報俾稅局幾錢租係佢的事, 佢報少左唔關你事, 租客都冇責任幫業主保留或提供收租紀錄. 如有租約就跟租約, 你每個月準時俾足租佢已經完成自己責任.

你可以回覆:
準確呈報租金收入是業主的責任而非租客, 除將租約打厘印及繳交相關印花稅外, 本人並無亦冇法律責任向稅局呈交任何文件及紀錄, 如你因自己問題而向稅局提交不準確資料, 請自行向稅局澄清並提交相關證明(包括但不限於收款銀行, 金額, 存入銀行日期, 支票號碼, 銀行月結單或存摺等). 溫馨提示, 漏報收入可能是刑事及可能被罰款, 租賃紀錄請最少保留七年, 請盡快與稅局聯絡.
貓頭雀
|
新秦先生 發表於 18-10-16 16:05
回覆業主:

本人已經做好一切承擔有關刑事罪行的心理預備,謝謝通知,你都要保重!

好正
k-k-mummy
|
佢似係將稅局畀佢嘅字句照抄一次畀你,個時限及刑事處分係稅局同佢講

覆佢話 每月已按時繳付租金及WhatsApp交租支票的入數紙,並不存在應收未收之賬目。請自行查閱銀行月結單及盡快向稅局交待以避免稅局對各下之刑事處分。
BBJOJO
|
wongwendy2000 發表於 18-10-16 15:50
其實我都唔係好明佢想我點, 支票交完俾佢我都冇留紀錄,
點同佢合作呢 ? 點覆佢好呢 ?

佢傻的嗎
sasatt
|
佢報稅出事你都幫唔到佢喎!
想點呀佢
clpapa
|
業主冇發租單畀租客?
SmileFoReVeR
|
我睇唔明, 即係業主報俾稅局的租金收入比真實的租金收入少? 即係稅局會自己估個物業租金應該幾多? 如果太少就要證明?
Yauuu
|
我之前租屋完約年幾,舊業主同你case一樣,我地亦問過律師和其他人意見,應該係業主問題,租客無責任同刑罰,所以我地唔理佢,亦唔想孭上身。你呢個業主仲衰,咁串,唔應該幫佢。