自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實應該唔關你幾時交租事喎,報稅唔係照跟租約去報咩?
點會有6位數字差距咁多佢自己報漏其他野呀?

你答佢:叫佢自己查銀行紀錄啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

同佢講, 佢自己無keep紀錄就去銀行比錢拎statement! 申報係業主責任! 祝好運
放下自在

男爵府

回覆樓主

你覆
我無權知道閣下稅務資料
有關租金,我每月以支票交左x銀碼,請查收

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

叫業主去銀行俾錢申請詳細交易記錄,佢唔報稅係佢問題。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

個業主要你幫手都咁寸咀,咪理佢啦,你有交租,税局查佢都唔關你事啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

都與你無關,叫佢去銀行俾錢攞 statement 啦
Minniemouse:-P

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

wongwendy2000 發表於 18-10-16 15:50
其實我都唔係好明佢想我點, 支票交完俾佢我都冇留紀錄,
點同佢合作呢 ? 點覆佢好呢 ?

佢係咪以為你報租金支出報大數呀?你有著數架?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

寶石宮

回覆樓主:

佢比稅局查,關我乜事?

公爵府

2023年兔年勳章

dreamboy_man 發表於 18-10-16 16:01
再send返之前cap圖俾佢得唔得呢

唔係唔得,係個業主太無禮貌。

求人做嘢,仲講埋啲九唔搭八嘅恐嚇說話,真係傻得交關。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實除租客欠租, 否則跟番租約個銀碼 X 12個月咪就係全年租金收入, 點解呢個業主要搞到甘複雜?

別墅

照佢字面意思係佢比稅局查,發現有租客報大左租金比稅局令到稅局指佢報少左收租稅?

侯爵府

環保接龍勳章

交租又無得扣稅, 點會報多呀?
你用公司租呀?
可能稅局追緊佢幾年稅,
叫佢找會計師幫手吧.

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

只要你有準時交租,根本唔關你事,叫佢自己列番出嚟!

水晶宮

你們之間沒租約咩?好明顯租客同業主都沒為租約打里印啦。如果有打里印,洗咩咁煩?我都有收租,報稅時將打了里印的租約影印,如實申報收到幾多租金。根本沒問題。有問題就肯定業主報細數啦。

男爵府

我愛Corina 發表於 18-10-16 16:46
其實應該唔關你幾時交租事喎,報稅唔係照跟租約去報咩?
點會有6位數字差距咁多佢自己報漏其他野 ...

不是租客責任, 而且跟租约乘月份, 便是答案.

其實有部份業主無報税, 但現在是很易比税局查到, 物業税要付足, 否則後果, 業主負.

之前有朋友做裝修, 就是比税局叫佢解釋私人户口的錢來源

子爵府

其實唔使理佢

水晶宮

報租金收入係業主責任
你可以幫吓手 但唔會係你責任

佢入票㗎
check返銀行statement 上面號碼唔得咩?

你業主咁傻都做到業主

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個業主係咪傻的, 自己收幾多租會唔知, 可以申報錯? 仲要係六位數字?
佢申報你交100蚊租嗎?
天朗氣清

珍珠宮

新秦先生 發表於 18-10-16 16:05
回覆業主:

本人已經做好一切承擔有關刑事罪行的心理預備,謝謝通知,你都要保重!

hahaha

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

fooksquare 發表於 18-10-16 17:23
不是租客責任, 而且跟租约乘月份, 便是答案.

其實有部份業主無報税, 但現在是很易比税局查到, 物業税要付 ...

我不是樓主,唔洗quote 我

首頁
23456...8

尾頁

跳至