老人家腳腫,醫院照無塞血管,咁情況係咪睇骨科?

camanbi
|
唔似痛風症,應該睇咩科?
時時
|
要睇老人科,抽左血驗未?
fitceo
|
腎有事都會腳腫, 入醫院CHECK清楚會好D
cy101
|
可以關心臟, 腎臟, 醫院無再跟進?
love2talk
|
fitceo 發表於 18-10-16 16:09
腎有事都會腳腫, 入醫院CHECK清楚會好D

camanbi
|
佢本身有腎病同糖尿病,最近醫院覆診,醫生怕佢塞血管,照左無事出左院,但佢腳都郁一郁都痛,所以如睇私家睇咩科?再寫紙轉介醫院睇骨科?
camanbi
|
時時 發表於 18-10-16 16:08
要睇老人科,抽左血驗未?

之前醫院抽血無事
時時
|
你先睇下係紅腫定水腫
紅腫熱痛係發炎
水腫係要抽血睇下腎功能,
如腎功能指數高反映排水功能差,
會引起水腫, 最機本是去睇老人科醫生,
老人科醫生第一時間會抽血驗
AK47AK47
|
識有老人腳腫同痕, 係肺癌. 所以, 最好去老人科check清楚.
wcpcelia    發表於 18-10-17 16:09
時時
|
camanbi 發表於 18-10-16 16:14
之前醫院抽血無事

血液每天都不一樣,以前驗不等於現在一樣無事, 你亦要知道抽血有好多項目,到底抽血驗了什麼呢?
Amy1974
|
camanbi 發表於 18-10-16 16:14
佢本身有腎病同糖尿病,最近醫院覆診,醫生怕佢塞血管,照左無事出左院,但佢腳都郁一郁都痛,所以如睇私家 ...

正常應該係醫院 寫轉介信去做物理治療,咁樣踢人出院唔係幾啱。

再去睇醫生,等醫生處理吧。

ching1972
|
AK47AK47 發表於 18-10-16 16:21
識有老人腳腫同痕, 係肺癌. 所以, 最好去老人科check清楚.

應同,對老人家來說可能係麻煩事,我爸爸個陣都係脚腫後,跟住check到肝cancer,之前一路係健康好好的。
bosch
|
試下搵多個醫生睇,等佢轉介,分科應該係由醫生去分。大家都睇唔到老人家咩事,又估估下,建議錯左擔誤病情就唔好。
Carriegerrard
|
腎,心臟,肝癌,藥物影響,唔夠營養
以上幾樣都會影響腳腫