求救-曲奇

bb130505
|
買左呢包粉,跟網上譜,完全整唔到。。。

材料:(20片) <---我一口氣做了100片,所以照片中的份量比食譜多了五倍。

低筋麵粉......100g
蛋液......2湯匙 (室溫) <---就是2/3隻中形的雞蛋
牛油......50g (室溫)
砂糖......50g

係咪呢個粉不適合?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yyc9711
|
回覆 bb130505 的帖子

呢個粉不適合
starbuckscoffee
|
點整唔到法? 唔成團? 睇落水份少左D
rose-mag
|
係囉,講下點樣唔得?你點整?點焗?幾多度?咁至知問題喺邊。
bb130505
|
starbuckscoffee 發表於 18-10-16 23:08
點整唔到法? 唔成團? 睇落水份少左D

好似bb糊仔咁,搓唔到成團的,我見咁希,我再落多d粉,都係唔得,跟住趕時候,為有夾硬入爐,譜寫180度15分鐘,但10分鐘後覺得唔對路,加到200度。
d曲奇糊仔之前放了入雪櫃,靜待30分鐘,出來免強可分一份份,但入爐後溶埋一齊,變一大餅。
食落去有d似蛋糕質地

bb130505
|
rose-mag 發表於 18-10-16 23:31
係囉,講下點樣唔得?你點整?點焗?幾多度?咁至知問題喺邊。

sorry 我說不夠清楚。
starbuckscoffee
|
曲奇粉:油:糖既比例大概係3:2:1 照道理你再加粉係岩既. 加上牛油太軟都會令個糊比較水 爐溫180度ok了
andyman
|
yyc9711 發表於 18-10-16 21:33

呢個粉不適合

呢隻低筋粉點解唔適合呢?
Abbie_mimi
|
bb130505 發表於 18-10-16 16:27

材料:(20片)

呢隻低粉冇問題
andyman
|
其實做 自己未試過啲野, 可以做半份試左效果先.

你是怎樣做的, 步驟如何, 是否把牛油溶成液體???在室溫過久?? 量度份量錯誤??
andyman
|
bb130505 發表於 18-10-16 16:27

材料:(20片)
試下呢個呀, 材料簡單

yyc9711
|
yyc9711 發表於 18-10-16 21:33

份量不適合

yyc9711
|
sorry, 份量不適合[/quote]