烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

買左呢包粉,跟網上譜,完全整唔到。。。

材料:(20片) <---我一口氣做了100片,所以照片中的份量比食譜多了五倍。

低筋麵粉......100g
蛋液......2湯匙 (室溫) <---就是2/3隻中形的雞蛋
牛油......50g (室溫)
砂糖......50g

係咪呢個粉不適合?

大宅

回覆 bb130505 的帖子

呢個粉不適合

男爵府

點整唔到法? 唔成團? 睇落水份少左D

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係囉,講下點樣唔得?你點整?點焗?幾多度?咁至知問題喺邊。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

starbuckscoffee 發表於 18-10-16 23:08
點整唔到法? 唔成團? 睇落水份少左D

好似bb糊仔咁,搓唔到成團的,我見咁希,我再落多d粉,都係唔得,跟住趕時候,為有夾硬入爐,譜寫180度15分鐘,但10分鐘後覺得唔對路,加到200度。
d曲奇糊仔之前放了入雪櫃,靜待30分鐘,出來免強可分一份份,但入爐後溶埋一齊,變一大餅。
食落去有d似蛋糕質地

男爵府

rose-mag 發表於 18-10-16 23:31
係囉,講下點樣唔得?你點整?點焗?幾多度?咁至知問題喺邊。

sorry 我說不夠清楚。

男爵府

曲奇粉:油:糖既比例大概係3:2:1 照道理你再加粉係岩既. 加上牛油太軟都會令個糊比較水 爐溫180度ok了

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yyc9711 發表於 18-10-16 21:33

呢個粉不適合

呢隻低筋粉點解唔適合呢?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

bb130505 發表於 18-10-16 16:27

材料:(20片)

呢隻低粉冇問題

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實做 自己未試過啲野, 可以做半份試左效果先.

你是怎樣做的, 步驟如何, 是否把牛油溶成液體???在室溫過久?? 量度份量錯誤??
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

bb130505 發表於 18-10-16 16:27

材料:(20片)
試下呢個呀, 材料簡單

大宅

yyc9711 發表於 18-10-16 21:33

份量不適合

大宅

sorry, 份量不適合[/quote]

首頁

尾頁

跳至