道理講左, 但孩子唔知錯, 可以點做?

bbsonyy
|
8 歲仔, 經常發脾氣, 會掟文具, 推跌東西,專登做唔岩的行為, 態度不好, 道理已講左好多次, 但他不覺得自己有問題, 反而係房喊, 話大人唔理佢感受, 話大人經常罵佢(只係正常語氣甘講道理), 家長可以點改善到小孩問題?
cannychui
|
或者先從小朋友的角度去了解下,好多時小朋友想像的會同我們大人好唔同,感受下佢所講的感覺,了解佢多一點,可能會好D
seaman1982
|
掟野係發洩?那替他找另一個發洩方法。
油麥麥
|

wantaima
|
如果係我,會罰佢執番好推趺既野+賠償返打爛既物品。要為自己發完脾氣既後果負返責任。
如果做唔到收手機遊戲或電視或零食等。
pixelskin
|
掟文具就幫佢掉落垃圾筒,無文具做功課要佢自己同老師交代
littlecar
|
bbsonyy 發表於 18-10-16 16:32
8 歲仔, 經常發脾氣, 會掟文具, 推跌東西,專登做唔岩的行為, 態度不好, 道理已講左好多次, 但他不覺 ...

你仔仔情況似係屋企以外唔開心,好想你知但又唔識表達,暫時放下佢唔岩既行為,同佢傾下佢日常生活有咩唔開心,同埋要俾佢知你願意聽同幫佢。

maymay220hk
|
8 歲仔, 經常發脾氣, 會掟文具, 推跌東西,專登做唔岩的行為, 態度不好, 道理已講左好多次, 但他不覺 ...

証明呢個時間講道理冇用
佢哋聽得多 直情覺得家長煩
大道理佢地系明
要教要向平時生活小細節到教
要大家都冇情緒時教
bbsonyy
|
maymay220hk 發表於 18-10-16 17:45

証明呢個時間講道理冇用

冷靜時有慢慢教, 好似明甘, 但一有野解發到就故態復萌, 已重覆又重覆發生多次了, 求賜教
bbsonyy
|
wantaima 發表於 18-10-16 17:30
如果係我,會罰佢執番好推趺既野+賠償返打爛既物品。要為自己發完脾氣既後果負返責任。
如果做唔到收手機 ...

佢掟自己野, 都係佢自己執返, 甘算唔算已負返責任? 家長仲有什麼可以做? 好想幫到個小朋友
wantaima
|
bbsonyy 發表於 18-10-16 17:55
佢掟自己野, 都係佢自己執返, 甘算唔算已負返責任? 家長仲有什麼可以做? 好想幫到個小朋友
...

咁如果佢已經自己執番(無人幫手)或已賠償打爛既野。都繼續,下次再推或掟,我會直接將D野掃入垃圾桶,同佢講你唔想要以後唔再買。
(不過要先了解自己仔女情緒先)
bbsonyy
|
pixelskin 發表於 18-10-16 17:31
掟文具就幫佢掉落垃圾筒,無文具做功課要佢自己同老師交代

佢一掟就掉? 即是要係佢發緊脾氣時即時處理嗎?
小豬Pigpig
|

同我個仔好相似,十分自我唔聽人講嘢,
maymay220hk
|
bbsonyy 發表於 18-10-16 17:53
冷靜時有慢慢教, 好似明甘, 但一有野解發到就故態復萌, 已重覆又重覆發生多次了, 求賜教
...

坦白講成人都會重複犯錯
做父母既要卑孩子感受到包容 、寬恕、 體諒
要慢慢卑機會佢地學習和改變
littlecar
|
bbsonyy 發表於 18-10-16 18:01
佢一掟就掉? 即是要係佢發緊脾氣時即時處理嗎?

如果佢有情緒掟野唔可以,咁佢就搵其他方法

youjump
|
要先知道佢點解用發脾氣嚟發洩,係咪有問題佢解決唔到?冇人肯聽佢講嘢?

明顯唔可以硬碰硬,先令佢冷靜咗,聽佢講再慢慢教
ChristieMing
|
這些小朋友不能硬碰硬,情況只會更惡劣。試想想,每日只是懲罰和懲罰,他只會變得更負面。

我細仔就是這種性格,小時基乎所有人也怕了他,直至我改了方式和他相處,才有改善。

我是看到一本書「孩子知道你愛他嗎」作者:汪培珽,用愛去讓他改變,讓他感受到你的愛,他自然會為你而改。
bbsonyy
|
補充小小, 試過(多次)大家情緒不好時, 家長提出暫時分開, 一人一間房先自行冷靜再傾, 但小朋友完全失控, 摟住大人大喊, 完全不能分開, 就算大人避入房中關上門, 小朋友會不斷係門外拍門大喊, 根本相方都好難平復到心情
bbsonyy
|
ChristieMing 發表於 18-10-16 18:09
這些小朋友不能硬碰硬,情況只會更惡劣。試想想,每日只是懲罰和懲罰,他只會變得更負面。

我細仔就是這種 ...

請問你改了什麼方式去相處? 可以具體講下點讓孩子感受到愛嗎?
bbsonyy
|
maymay220hk 發表於 18-10-16 18:04
坦白講成人都會重複犯錯
做父母既要卑孩子感受到包容 、寬恕、 體諒
要慢慢卑機會佢地學習和改變

小朋友已經8歲, 父母可以包容體諒, 但小孩要面對的人愈來愈多, 如學不懂會控制好自已, 怕他的路難行
wcpcelia    發表於 18-10-17 09:07