自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

bbsonyy 發表於 18-10-16 18:10
補充小小, 試過(多次)大家情緒不好時, 家長提出暫時分開, 一人一間房先自行冷靜再傾, 但小朋友完全失控 ...

咁你抱住佢,同佢講有媽媽係度,喊完同媽媽傾下心事好唔好.......

子爵府

回覆樓主:

不如你了解咗佢嘅動機先?每做一件事佢一定有原因,你搵到呢個原因再教就會好好多。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係學校正唔正常?

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-10-16 18:18
係學校正唔正常?

老師冇講過有問題, 係學校正常

男爵府

馬爾太 發表於 18-10-16 18:17
不如你了解咗佢嘅動機先?每做一件事佢一定有原因,你搵到呢個原因再教就會好好多。
...

點先搵到原因? 呢個問題都幾深, 就算問小朋友佢都唔會識講

子爵府

bbsonyy 發表於 18-10-16 18:23
點先搵到原因? 呢個問題都幾深, 就算問小朋友佢都唔會識講

小朋友唔開心原因唔多,不外乎父母冷落佢、被孤立、成績唔好、老師偏心、想玩冇得玩、補充多過玩具、成日上興趣班補習等等。你搵唔到原因而只有斥責,只會將佢愈推愈遠。

子爵府

bbsonyy 發表於 18-10-16 18:21
老師冇講過有問題, 係學校正常

老師覺得冇問題,唔代表小朋友冇問題。

水晶宮

回覆樓主:

佢為咩事發脾氣?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bbsonyy 發表於 18-10-16 18:15
小朋友已經8歲, 父母可以包容體諒, 但小孩要面對的人愈來愈多, 如學不懂會控制好自已, 怕他的路難行
...

其實我好明白你的擔憂
我2個仔在10歲前都有各種不同問題
弟弟都有d似你仔仔情緒,發皮氣丶大喊大叫
我用幾年時間慢慢引導佢
今年10歲有時都仲有小叫大喊
逐個逐個問題拆解
現時最想佢改咩先?

男爵府

bbsonyy 發表於 18-10-16 16:32
8 歲仔, 經常發脾氣, 會掟文具, 推跌東西,專登做唔岩的行為, 態度不好, 道理已講左好多次, 但他不覺 ...

不如襯大家冷靜時一齊執啲紙皮做一個掟彩虹嘅遊戲,教仔仔一想發洩就用紙皮coin 掟彩虹,盡量將coin 掟中最高分果個位~
俾佢知道,佢係可以有途徑發洩,而且用玩遊戲方法去發洩完,心情易啲好。

侯爵府

8 歲仔, 經常發脾氣, 會掟文具, 推跌東西,專登做唔岩的行為, 態度不好, 道理已講左好多次, 但他不覺 ...

我會體罰

子爵府

馬爾太 發表於 18-10-16 18:30
小朋友唔開心原因唔多,不外乎父母冷落佢、被孤立、成績唔好、老師偏心、想玩冇得玩、補充多過玩具、成日 ...

非常同意。
尤其小朋友已經八歲。
佢行為係有原因嘅(我意思唔一定係佢專登,可能係潛意識)。
behavior is communication. 佢行為係講緊一d野。其實佢都講到出口,話大人唔了解佢。
建議樓主可以從了解小朋友的內心世界著手。

男爵府

kayen 發表於 18-10-16 18:49
我會體罰

老實講, 早兩年試過
當時只係想佢罰企, 但小朋友不斷摟住大人爆喊,唔肯企埋位, 家長用手掌打落手臂同小腿, 已經打到有小小爆左微絲爆左, 但小朋友十分硬頸, 根本完全冇作用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

補充小小, 試過(多次)大家情緒不好時, 家長提出暫時分開, 一人一間房先自行冷靜再傾, 但小朋友完全失控 ...

8歲仲细仲可以教,其實你小朋友好重視你對佢嘅睇法,佢越重視你,你就越容易牽動佢情緒,小朋友情绪高涨時你要求同佢分開,佢會因缺乏安全感而令情緒更高漲,建議你下次佢發脾氣時你唔好離開,静待佢身邊便可,唔驶比反應佢,只要冷靜陪著佢就可以,待佢情緒冷卻後再温柔啲去教,多些站在孩子角度睇,勿只说大道理,小朋友要感受到你愛佢才會容易受教。加油!

子爵府

bbsonyy 發表於 18-10-16 18:01
佢一掟就掉? 即是要係佢發緊脾氣時即時處理嗎?

我建議係相反。不要即時處理。
樓主你可以諗下,通常喺我地嬲怒情況下做嘅決定係好多抑或不好嘅多?
佢有負面情緒係要疏導,佢只係而家未識得點處理所以發脾氣。
佢未識大人咪教佢一些方法。如果你仲激烈過佢,佢咪未必學到一些平和d嘅方法……

子爵府

樓主,希望與你分享一段文字。或者解釋到點解你小朋友唔想分開冷靜。佢就係需要你去comfort 佢

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

吾好鬧

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

阿仔細個試過發皮氣掟野,我罰佢人手起掟20次,自從那次之後從未試過掟野~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlecar 發表於 18-10-16 18:16
咁你抱住佢,同佢講有媽媽係度,喊完同媽媽傾下心事好唔好.......

甘仲會种到佢以後便會隨便發皮氣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

回覆樓主:

每個方法試吓,先上功課補習社放學就去,補習後回家看吓課外書上牀,一個月後看效果

首頁
12345...6

尾頁

跳至