跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 18-10-20 09:53
回覆 williamklleung 的帖子

可否請教……若老公擔保老婆,2人,表中是老公月薪要US $20580咁多?!

係年薪唔係月薪
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

年薪20000幾咁少?若我銀行戶口有幾十萬,可不可以自己擔保自己?
thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 18-10-19 18:38

年薪20000幾咁少?若我銀行戶口有幾十萬,可不可以自己擔保自己?

呢個係貧窮線指標,擔保人收入要多過呢個數嘅125%至可以擔保你,而佢嘅收入係要維持你入境後一段時間嘅生活。你自己係可以擔保自己,但好似唔只呢個數,單身人士十幾年前都要35至50萬港紙嘅資產,如果一家人有小朋友個數目會更大,但我唔知而家係要幾多。

子爵府

吾該晒,rose.我始終吾想搵親戚,求人幫,好麻煩,有人試過應承左人,但做做下吾擔保。想知那裏找到1個人自己擔保自己,大約要幾多十萬港元的資料呢

伯爵府

好媽媽勳章

kkyyn 發表於 18-10-20 10:54

吾該晒,rose.我始終吾想搵親戚,求人幫,好麻煩,有人試過應承左人,但做做下吾擔 ...

如果我冇記錯,Assets 要Poverty line x 125% x 3....

王國長老

kkyyn 發表於 18-10-19 18:54

吾該晒,rose.我始終吾想搵親戚,求人幫,好麻煩,有人試過應承左人,但做做下吾擔 ...

我再睇張表格指引,擔保人如果係你配偶的話,佢要收入係多過貧窮線125%,你可以用資產去擔保自己,個數目係貧窮線嘅5倍,即係如果貧窮線係20,580,你要有20,580 x 5咁多資產,即102,900,港紙即係要有80萬,而資產可以係現金,可以係物業,如果你有層樓已經好容易夠數。可以合拼你配偶收入同你自己擔保條數,例如收入有15,580,咁你要有5,000 x 5 = 25,000咁多資產。希望我冇理解錯,你可以再去USCIS網上面睇下研究下。

https://www.uscis.gov/i-864 download instructions for form I-864

子爵府

吾該晒各位jm,好彩此處有你地,
解決我們不少問題,
但其實,是不是US15,180×5呢,
因他只擔保1個人.

THX

複式洋房

回覆 kkyyn 的帖子

如果你老公申請你一個去,而且又冇小朋友的話,就是兩人一起生活,所以是US$20580x5,這個是阿拉斯加州的要求。你去阿拉斯加州?

子爵府

梗係吾會去亞拉斯加啦,帶埋火爐出街都會覺凍。

搵最高的標準亞拉斯加計,易計d

子爵府

條Link講担保人嗰part:

1、完整的经济担保材料包括:
1)美国担保人填写的I-864表格

2)美国担保人最近3年的联邦报税文件(包括W2、1099等)(如果亲属身处美国境外,经济担保人需提供近三年的报税单;若亲属在美国境内,提供最近一年的报税单即可。)
3)工作证明
4)最近的一个月的工资单

我是綠卡申請配偶, 想問:

point 2
"如果亲属身处美国境外" 即是老公交>>香港的3年報稅單 + 香港的工作証明 + 最近的一个月的工资单

我理解有無錯呢, 求賜教?

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-20 14:43

吾該晒各位jm,好彩此處有你地,

唔係咁計, 係計你個sponsor household 有幾多人, 例如sponsor household 有兩公婆+1個小朋友, 即係佢係3人家庭, 再sponsor 埋你就變左4個人, 如果佢之前有另外再sponsor過人, 就要加埋之前個人數

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-23 13:25

條Link講担保人嗰part:

以我所知個sponsor 金額係計美國收入, 境外唔計

子爵府

回覆 ayuwind 的帖子

你啱, 是計1家, 但睇條link , 又好似計境外(有報美國稅, 不過不用交)都可以, 所以, 己開帖問人

那句話 : 如果亲属身处美国境外,经济担保人需提供近三年的报税单;若亲属在美国境内,提供最近一年的报税单即可。

thx Ayuwind

大宅

回覆 kkyyn 的帖子

我是用F4申請的,如果擔保人已退休,我可以自己資產作一家四口擔保嗎?

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-25 12:32

你啱, 是計1家, 但睇條link , 又好似計境外(有報美國稅, 不過不用交)都可以, 所以, ...

Quote from USCIS:

If you filed an immigrant visa petition for your relative, you must be the sponsor. You must also be at least 18 years old and a U.S. citizen or a permanent resident. You must have a domicile in the United States or a territory or possession of the United States. Usually, this requirement means you must actually live in the United States, or a territory or possession, in order to be a sponsor. If you live abroad, you may still be eligible to be a sponsor if you can show that your residence abroad is temporary, and that you still have your domicile in the United States.

Section 213A of the INA permits both a "joint sponsor" and a "substitute sponsor" in certain cases.

子爵府

明了,香港收入,就算是綠卡的老公,都不可以用來報稅。
咁,我唯有自身擔保,請問你知不知,
筆$要放老公(他是綠卡/申請人)戶口,
還是可以放我(F2A排緊期去美國)戶口呢?

複式洋房

好開心,終於收到welcome letter

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-27 10:28

明了,香港收入,就算是綠卡的老公,都不可以用來報稅。

應該係邊個做擔保人, 筆錢就要係邊個個戶口, 但唔肯定要筆錢放左係戶口幾耐先valid
同埋你老公唔係美國....你interview時好大機會比人challenge 點解用家人團聚去申請你...

子爵府

咁我可以話"自己擔保自己" ,
$放我自己戶口呢?

複式洋房

恭喜! 我都係新移民。2月拿了綠卡,宜家返左香港,諗梗幾時正式走。好迷茫。我和老公無細路,四五十歲。老公公係公民但回港已十幾年。
大家點睇?
你地去到嗰邊如何生活?
會計師報稅有介紹嗎?

首頁

尾頁

跳至