租屋問題 我係租客 屋企常跳掣

wingwingin
|
愈來愈密 近一個月已跳四次
業主搵來電工檢查 證實是屋內問題
如果整 要好大工程
業主有意想收番大執 (因本身都有其他小問題)

問題黎喇 我地份約 18年9月先續
1生1死 我係屋企有bb先續租 唔想搬
但而家咁樣
1. 成日跳掣 搞到好麻煩 有時一跳又跳幾下 家中得姐姐睇女 好唔方便
2. 業主如果好想收番來整 我地就要搬 咁我呢份一年死約 可否要佢賠錢 (死約期內餘下租金或其他 請指教 我唔識)
3. 如果業主唔賠死約期既錢 佢整唔到 成日跳掣 我又可否告佢呢?(如可以 又告佢咩)

我地真係好唔想搬 帶住個b好煩
但又好唔方便 可以點
taiwoon
|
好難唔搬
屋企成日跳制唔係辦法
就算比你住落去
你都唔放心喇
starbuckscoffee
|
如果整,有冇話整幾耐? 你岩岩先續租,叫佢賠你一個月service apartment, 用一個月時間整得唔得呀? 佢趕走你再搵租客都煩姐
二小姐
|
間屋成日跳制業主都唔想,業主肯整,你又唔想搬,你咪配合佢整,預咗會沙塵滾滾

我自己試過開某一個電器會跳制。因為個電器漏電,你可以留意下,如果真係嘅,就大家安樂,佢唔洗整,你唔洗搬
wingwingin
|
二小姐 發表於 18-10-16 18:58
間屋成日跳制業主都唔想,業主肯整,你又唔想搬,你咪配合佢整,預咗會沙塵滾滾

我自己試過開某一個電器會 ...

如果我比佢整 我要搬喎
如果我配合佢 而佢不用賠償 咁合約精神又何在?
但問題係 對我一家來講 呢刻要搬 真係好唔方便

如果調轉 我因為個人問題而要死約期內搬
我相信佢都唔會配合
wingwingin
|
二小姐 發表於 18-10-16 18:58

我自己試過開某一個電器會 ...

尋日電工檢查了 已確定不是電器問題了: )
因拔走所有applicants都跳 不止一次
JVC2002
|
wingwingin 發表於 18-10-16 19:08
尋日電工檢查了 已確定不是電器問題了: )
因拔走所有applicants都跳 不止一次
...

我之前間屋都試過!最後發現係露台的燈影響。因為漏電所以跳掣!電缐入牆所以只好cut 咗露台燈的電缐唔用,就冇事!我有次跳咗大掣後,再restart 都唔得!全屋冇電!
我愛Corina
|
wingwingin 發表於 18-10-16 18:44
愈來愈密 近一個月已跳四次
業主搵來電工檢查 證實是屋內問題
如果整 要好大工程

好麻煩喎,想業主賠成年租,佢應該唔會采你。
wingwingin
|
我愛Corina 發表於 18-10-16 19:24

比著我係業主都唔會 咁你覺得可以點解決

我想要既就係有個適合單位
我當時住呢度 諗都住一段時間
添置所有傢私 都係fit哂間屋
我一搬 未必用得番哂 況且搬屋都係錢
我同佢唔講錢 難道講感情

理性上 咁我都有損失 我可以點樣處理呢件事?

其實我同業主關係都唔錯 但有無兩全其美方法

|

正常呀吾賠呀。

但現在有危險既系樓主,似乎是樓主蝕底些。
wingwingin
|

你指既麻煩 係指件事 定係我?
sinohk33
|
你唔肯搬,有事上嚟,你都有好大責任喎。

你都唔知幾時會有事,例如:漏電,甚至火警,你都唔緊,唔通業主緊。
wingwingin
|
12312 發表於 18-10-16 19:28
正常呀吾賠呀。

但現在有危險既系樓主,似乎是樓主蝕底些。

點解正常係唔賠既?請賜教。

如果佢唔整 我又可唔可以告佢?(其實佢都未明言會整既 但我聽佢口吻似)
wingwingin
|
sinohk33 發表於 18-10-16 19:29
你唔肯搬,有事上嚟,你都有好大責任喎。

你都唔知幾時會有事,例如:漏電,甚至火警,你都唔緊,唔通業主 ...

我唔係唔肯搬呀 其實佢未開口話要我搬
但如果我開口 係咪我要賠先
明明我係受害人 雖然業主都係

canies
|
整就一定要整㗎啦
你同佢講數話佢整嗰個月你住酒店唔會交租
佢亦唔洗幫你比咁就係最好
一整好你就搬返入去繼續履行合約

如果畀我我就咁樣囉
wingwingin
|
canies 發表於 18-10-16 19:32
整就一定要整㗎啦
你同佢講數話佢整嗰個月你住酒店唔會交租
佢亦唔洗幫你比咁就係最好

不過大整 所有傢私電器都要搬走 可以點做呀?
canies
|
wingwingin 發表於 18-10-16 19:34
不過大整 所有傢私電器都要搬走 可以點做呀?

點解傢俬電器要搬走呢?

最多咪塞埋落間房度橫掂你唔喺度瞓。

其實你個心想點?
sasatt
|
想業主賠成年租比你?
掉轉你係業主你肯唔肯?
wingwingin
|
canies 發表於 18-10-16 19:34

點解傢俬電器要搬走呢?

我都唔知 係電工師傅話 我完全唔識
佢話係大工程 因為要全屋咁換 (我估係咪牆身內)
sinohk33
|
wingwingin 發表於 18-10-16 19:31

我唔係唔肯搬呀 其實佢未開口話要我搬

換過電線,都係幾日,唔好諗得咁複雜啦。

試過有人沖涼電死,業主賠咗二佰幾萬。

如果業主肯整,你唔配合,咁就自己蝕底。