自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

avyho 發表於 18-10-16 22:59
最終亞囡都無獨自留在家中

今日冇唔代表之前冇,如果我係被你投訴嘅管理員,我會識點樣報復囉

子爵府

whyyou 發表於 18-10-16 22:59
我係睇唔過眼個管理員唔借個電話俾你個女就將件事無限放大,自己擺明犯法嘅行為就顧左右而言,你投訴個管 ...

平時我會到樓下接佢,今次係第一次,因為細女有事要外出,最終亞囡無獨自留在家中

珍珠宮

avyho 發表於 18-10-16 22:46
我個女講完後,佢第一時間已拒絕❌,話呢條係內線,不得外借,點再問多一句,個男人聽到後又借電話比佢, ...

晤講原因就咁借當然會被拒,你要教阿女下次要講:「姨姨,我有急事急需打比媽媽,但無電話在身,可晤可以借個電話我打比媽媽?」

wcpcelia    發表於 18-10-17 08:58

伯爵府

回覆樓主:

......

子爵府

whyyou 發表於 18-10-16 23:01
今日冇唔代表之前冇,如果我係被你投訴嘅管理員,我會識點樣報復囉

報復?咁佢都唔係一個好保安,我承認我有衝動,佢都不是全對,責任就可以不近人情?

伯爵府

嗱!老老實實,唔係話打唔打爛人地飯碗,比着我我一定會了解下係唔係有必要咁不近人情?始終女仔一個,仲要啱啱中一,有突發事情係會唔識處理亦未必處理得好好。當年我細個住屋村亞媽成日唔比鎖鑰我,但又無人响屋企,我一等就等幾個鐘,其實好驚同埋果種感覺好可憐好孤獨,好彩無撞過懷人。有時鄰居見到我會招呼我入屋等,果時d人起碼手望相助,乜而家d人咁冷漠,仲要話借就人情唔借就道理?同一座大廈出出入入都見過個女孩子,知係响度住,都唔肯借個座頭電話打下?無奈d人覺得個管理員咁做無乜問題!

男爵府

NoName 發表於 18-10-16 23:02
晤講原因就咁借當然會被拒,你要教阿女下次要講:「姨姨,我有急事急需打比媽媽,但無電話在身,可晤可以 ...

同意。就咁唔講原因,被拒又冇再解釋,我會以為唔係急事,打比朋友之類。

子爵府

newinewi 發表於 18-10-16 23:04
人無恥則無敵,表面話唔想下次再有發生,咁向管理公司表達意見已足夠。

事實係想煮死個保安,根本教女無力 ...

這個我真心不想再發生,何況這件事公司不會炒佢,公司都知道佢唔一定要外借電話

珍珠宮

avyho 發表於 18-10-16 23:05
報復?咁佢都唔係一個好保安,我承認我有衝動,佢都不是全對,責任就可以不近人情?
...

你一開始已經形容到佢唔係好保安,咁做出報復行為都好合乎你期望啫

水晶宮

回覆樓主:

呢度d人曲解咗條法例, 法例不是絶對禁止16歲以下兒童獨留在家, 而係着眼照顧者有冇疏忽照顧兒童, 令到兒童受傷害。日光日白中一生自己在家, 有水有电有食物, 又有手機可聯繫外界, 家長何罪之有? 反而半夜3更個中一生在沒家長下在街溜漣, 家長可能被指疏忽照顧。

goat    發表於 18-10-17 14:37

水晶宮

birdbird 發表於 18-10-16 23:08
呢度d人曲解咗條法例, 法例不是絶對禁止16歲以下兒童獨留在家, 而係着眼照顧者有冇疏忽照顧兒童, 令到兒童 ...

我都想講,睇嘢要睇清楚睇完整句子了解咗先。

唔係獨留個16歲以下就犯法。

子爵府

whyyou 發表於 18-10-16 23:08
你一開始已經形容到佢唔係好保安,咁做出報復行為都好合乎你期望啫

保安報復就合乎情理,亞囡借電話,唔講出借電話理由就不合理

子爵府

NoName 發表於 18-10-16 23:02
晤講原因就咁借當然會被拒,你要教阿女下次要講:「姨姨,我有急事急需打比媽媽,但無電話在身,可晤可以 ...

明白,已教她

水晶宮

畀面勳章

守則大曬?大人就話啫,個女(仲要少女)唔係大,點知佢係咪遇上色狼定咩事?我覺得如果緊急急情況丶又或者小朋友細個,應該問吓佢咩事先咯!

再講如果有咩危險要報警,都唔可以借?

我支持你投訴個保安

btw下次應該教阿女點應變會好d。另外中一又自己放學,其實可以俾個電話佢

子爵府

硬任務 發表於 18-10-16 19:24
又一港媽!鎖匙都吾記得带,係中一吾係小一,第一時間應該教訓左自己個女先啦!應有基本責任心! :nothing ...

Errrrr⋯⋯

中一

水晶宮

畀面勳章

hohoho36 發表於 18-10-16 23:06
嗱!老老實實,唔係話打唔打爛人地飯碗,比着我我一定會了解下係唔係有必要咁不近人情?始終女仔一個,仲要 ...

非常同意你,一個細路女,個保安問主動了解下丶問多句,係咪咁難?

大佬,十二歲中一喳,一個人不得其門而入,正常都怯啦

子爵府

一個中一女學生,唔係扁低公屋,而係咩人出入都有,保安真心唔嚴。 仲要係女仔,唔一定個個住嗰座都人來人往好旺。當你覺得保安姨姨唔幫你嘅時候,你仲會夠膽喺佢隔離默默企到呀媽返嗎? 呢個年代冇咩公眾電話亭,想打個電話都真係冇以前呀媽俾定個銀仔袋住打電話咁方便,或者酒樓擺幾部電話俾你借黎打。 手提電話好普及,但如果遵守校規唔帶咁又有咩問題?

作為一個媽媽,擔心個女冇帶鎖匙要自己等,希望有人幫到忙借個電話,佢冇錯,亦都有返到屋企教識小朋友點應對,點解咁多留言話佢?

保安姨姨不近人情,如果上頭都話左呢個情況佢可以借電話,咁啫係唔係規矩問題啦。

公爵府

2024年龍年勳章

木土土 發表於 18-10-16 21:38
已經係屋企公屋樓下大堂,只要乖乖等下屋企人返來,又有保安員,就算點品流複雜,也不會有危險吧!
...
同感。公屋大堂,又有保安員,有幾危險呢?

男爵府

melomelomelody 發表於 18-10-16 23:29
一個中一女學生,唔係扁低公屋,而係咩人出入都有,保安真心唔嚴。 仲要係女仔,唔一定個個住嗰座都人來人 ...

其實大部分人唔係話樓主擔心個女係錯,係話有少少小事化大啫。佢堅持話要投訴保安。保安係唔靈活變通,指引話只限某d情況可借。樓主個女冇主動講,保安又冇主動問。咁唔可以將所有責任歸咎於一方吧。反映下意見已經係合適吧。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至