自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

avyho 發表於 18-10-16 21:18
請高人指點

真心答你,訓練自己中一囡囡如何處理,而不是唸別人應該怎樣怎樣。

認識不少小朋友,小學已經自行搭地鐵返放學,自己回家。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

avyho 發表於 18-10-16 19:34
大女學校唔比帶電話,學校又離開屋企唔遠,所以無幫佢申請帶電話,真係無諗過有呢種情況發生,我都知世事 ...

其實人地有規矩唔外借電話, 或者你女冇講清楚先唔借, 唔需要下下都投訴, 個女都中一其實都比個電話佢袋住, 遠近都有需要,有好多事係好難估計

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

反而你要教個女,唔好接觸陌生男人,借電話問附近女士會比較好。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

魔怪媽媽 發表於 18-10-16 21:23
其實人地有規矩唔外借電話, 或者你女冇講清楚先唔借, 唔需要下下都投訴, 個女都中一其實都比個電話佢袋 ...

我成日都見到佢借電話比人打,不論男女老少

子爵府

馬爾太 發表於 18-10-16 21:18
正正因為成日有電話係locker入面響,所以唔俾帶電話。叫家長嚟?家長唔鬧爆你阻佢返工已經叫好禮貌啦!
...

吓 響除左叫家長黎 仲要記缺點喎 當然唔係成日響啦 響同玩係好大件事!帶唔係問題 響係超底級錯誤 中學生做到自我管理啦
大家價值觀唔同

子爵府

beehoneybee 發表於 18-10-16 21:23
反而你要教個女,唔好接觸陌生男人,借電話問附近女士會比較好。

呢個我教咗佢

水晶宮

但係佢有寫明不得外借,你投訴都冇用啦!最多嬲佢衰,咁都唔幫忙姐

水晶宮

ngokwan 發表於 18-10-16 21:23
真心答你,訓練自己中一囡囡如何處理,而不是唸別人應該怎樣怎樣。

與其投訴呢樣投訴嗰樣去叫人地避免再次犯同樣既錯誤,倒不如自己一早訓練好點去應對仲好。

子爵府

bobo88hk 發表於 18-10-16 21:28
吓 響除左叫家長黎 仲要記缺點喎 當然唔係成日響啦 響同玩係好大件事!帶唔係問題 響係超底級錯誤 中學生 ...

做到自我管理就唔會又見家長又記缺點啦!做到自我管理嘅就帶咗都冇人知啦!
家長自己都唔合作,你覺得老師學校可以做到啲咩?

子爵府

就咁我會以為佢借電話打比朋友,我都冇意欲借

子爵府

love2talk 發表於 18-10-16 21:30
與其投訴呢樣投訴嗰樣去叫人地避免再次犯同樣既錯誤,倒不如自己一早訓練好點去應對仲好。
...

投訴係唔想有同類事情再發生係其他人身上,亞囡我已經教咗佢點應對

琥珀宮

avyho 發表於 18-10-16 20:53
我住係公屋,品流複雜(無錢無辦法,係咪無錢就要比人咁對待)家下17:30天已經開始黑,佢放學會拍咭 ...

已經係屋企公屋樓下大堂,只要乖乖等下屋企人返來,又有保安員,就算點品流複雜,也不會有危險吧!

子爵府

avyho 發表於 18-10-16 20:22
佢只係講咗一句「姨姨想借電話打」保安話係內線不外借

唔好咩到投訴啦,港媽

人地寫明不外借,又講明內線唔借,咁點解要借比你女呀?

保安唔借完全冇問題喎,做咩又投訴人地?
你唔好搞到保安錯晒咁喎⋯⋯
教你個女下次點應變好過啦。

水晶宮

avyho 發表於 18-10-16 19:26
我第一時間已經話咗我個女,唔帶鎖匙後果。

你女冇手機? 中一, 自己出街要帶手機、keys.

你女當時问到人借手機打电话比你, 其實佢已經係識解決问题, 只係你擔心借手機比佢用的人另有所圖。

子爵府

妹妹貓咪 發表於 18-10-16 21:38
唔好咩到投訴啦,港媽

人地寫明不外借,又講明內線唔借,咁點解要借比你女呀?

我見過佢好多次借電話比人,我投訴係唔想有同類事情再發生係其他人身上,屋邨保安室係話可以酌情處理

水晶宮

avyho 發表於 18-10-16 20:31
好彩無事,又事我都唔知點算係咪要出事先會借,唔想之後有其他人同我個女一樣,今次真係極好彩,人 ...

一個中一女生在自己屋企大堂, 企在保安前面會有幾危險?

水晶宮

avyho 發表於 18-10-16 21:36
投訴係唔想有同類事情再發生係其他人身上,亞囡我已經教咗佢點應對

有冇考慮比個電話你女用?放學回家途中真係有一百樣可能,有個電話會好好多,你可以set埋佢部手機比你知佢位置,佢去到邊你都知。

子爵府

birdbird 發表於 18-10-16 21:40
你女冇手機? 中一, 自己出街要帶手機、keys.

你女當時问到人借手機打电话比你, 其實佢已經係識解決问题, ...

係,當時真係勁驚

首頁
45678...13

尾頁

跳至