自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

講到咁危險, 明顯最失職係樓主, 疏忽照顧兒童

子爵府

魔怪媽媽 發表於 18-10-16 22:01
都係果句,借係人情唔借係道理, 其他你女係屋企樓下大堂又有保安,有幾危險?都中一生啦媽媽係咪過分緊張 ...

大堂可企位置唔多,經常有行為唔正常人出入,不是歧視,係可以避免就避免,唔會係大堂等

大宅

其實你係咪玻璃心左,你同你女都唔夠獨立

子爵府

魔怪媽媽 發表於 18-10-16 22:01
都係果句,借係人情唔借係道理, 其他你女係屋企樓下大堂又有保安,有幾危險?都中一生啦媽媽係咪過分緊張 ...

就係個保安唔好,我先驚

子爵府

Mrs.KarenTse 發表於 18-10-16 22:06
打去office同佢講返件事,希望改善下指引
但唔好篤樓下保安出嚟, 唔洗講邊座
...

呢個動作我做咗

水晶宮

avyho 發表於 18-10-16 22:05
我無叫佢照顧個女,只係借個電話打

其實保安唔借电话比你中一女兒, 你女兒唔會少咗條頭髮。佢乖乖企在大堂等你, 又或者去快餐店坐一陣再回家按門铃都得。你堅持要投訴個保安, 不如你諗下你是否太過保護個已上中学的女?

珍珠宮

bdrescue 發表於 18-10-16 22:08
講到咁危險, 明顯最失職係樓主, 疏忽照顧兒童

講得啱,永遠有乜事都係人地唔啱,乜都投訴咗先,永遠唔會反省下自己有乜唔啱,不如檢討下點解個女會冇帶鎖匙,點解有事會冇電話喺身,點解問人借電話唔識同人講有乜用途,呢啲樣樣都可以避免,自己唔避免令到事件發生後就淨係識投訴其他人,會唔會野蠻咗啲呀?

男爵府

畀面勳章

要評理唔可以話個保安錯,只可以話佢不近人情,因為你個女只係話借電話冇講原因,佢點知你個女冇帶鎖匙,你執著佢平時有借其他人而唔借比你個女而投訴佢,投訴左你條氣係順啲,但係你認為對你個女有幫助?與奇嘥時間去投訴,倒不如教個女學下點應變!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

男爵府

avyho 發表於 18-10-16 22:02
中一生你地覺得真係好大個?脫離小學只不過是數月的事,人生經驗佢一定要經過,但係個保安專「恰」學生, ...

你都認為應該自己開門,咁保安冇幫手點係「恰」呢?只可以話佢對學生以外其他人有較好服務,而唔係對學生提供比標準較差嘅服務。反而你話佢唔開門比坐輪椅就唔啱喇,坐輪椅係開唔到門,基本上保安係須要同佢提供開門服務嘅。

再講就算你住好耐,人地唔會清楚知道你個女實在幾歲中幾。中一就話離開小學幾個月?咁中二呢?著住件校服咪就係初中生囉。

建議你同保安中心反映下,叫佢地保安主動少少睇下人有咩需要,例如老人家、坐輪倚要主動d幫手。投訴就無謂喇,自己都唔係啱晒。你目的都係話防止下次同類事件發生啫。咁講已經做到啦。

珍珠宮

廷廷媽 發表於 18-10-16 22:02
問題係人地冇責任照顧你個女,人地幫係人情,唔幫係道理,咁樣就投訴人就變左野蠻果個係你自己啦,同埋中 ...

又係喎,講到12歲咁細咁唔識照顧自己,點解會由得佢自己返屋企獨留在家嘅?使唔使搵社會福利署跟進下呢?我會建議樓主報警,唔知警察會唔會告佢虐兒呢?

40885338    發表於 18-10-16 22:58

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

avyho 發表於 18-10-16 22:09
就係個保安唔好,我先驚

樓主你講到咁危險,點解仲比個女自行返學放學, 仲要一個人獨留在家? 人地可以報警啦

40885338    發表於 18-10-16 22:57

伯爵府

avyho 發表於 18-10-16 22:09
就係個保安唔好,我先驚

請多兩個保鏢啦咁驚,人地揸正來做又要投訴……明明係自己個女冇帶鎖匙,都中學,你真係要教下佢點樣應對依D突發情況,唔係全世界都係圍住你兩母女轉嘅……

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

avyho 發表於 18-10-16 22:05
我無叫佢照顧個女,只係借個電話打

借電話比你個女咪即係照顧左佢囉

大宅

普通打工仔唔helpful囉,又唔係勁衰嘅

子爵府

whyyou 發表於 18-10-16 22:23
又係喎,講到12歲咁細咁唔識照顧自己,點解會由得佢自己返屋企獨留在家嘅?使唔使搵社會福利署跟進下呢? ...

我無話佢唔識照顧自己,又無叫人照顧佢只不過話個保安唔借電話

子爵府

廷廷媽 發表於 18-10-16 22:33
借電話比你個女咪即係照顧左佢囉

子爵府

虎到金來勳章

avyho 發表於 18-10-16 19:00
今日我有事同細女出咗去,大女中一自己返屋企,點知佢無帶銷匙,問樓下保安借電話(公屋),佢竟然唔借,指 ...

重點唔係搵出原因然後去解決?

要防唔記得帶key.

你覺得個女好細個,唔識講野,要好受保護,甘點解你由得佢一個?你原先唸住獨留兒童在家中?

依家騙案甘多,問人借電話不易。

男爵府

睇唔出個保安有乜對你唔住,照顧自己小朋友係家長嘅責任,而當時保安唔覺得小朋友响座頭會有危險亦是正路。正常都諗到小朋友問借野同大人問借野處理方法當然唔一樣,試下你問座頭借堂梯同小朋友問有冇分別?況且唔借電話其實唔係咩大問題,最多咪企响屋企門口等你番黎,你留得佢一個响屋企你是相信佢自理能力吧。

40885338    發表於 18-10-16 23:00

用戶要求終止服務

我都係住公屋, 係只開比坐輪椅/手拎住好多野無手開門..咁保安就按開門制.

咁你係可以順便投訴埋佢唔幫細路開門嘅...既然你話佢專"恰"細路..

珍珠宮

avyho 發表於 18-10-16 21:52
我唔係第一日係果道住,住超過十年,日日都見面,同我老公有計傾,佢係專「恰」小朋友,係post到我已經講 ...

公道講句,你個女除左問借電話外,都無講其他野,保安見咁大個,識自行放學,晤問多句都好正常

首頁

尾頁

跳至