自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

avyho 發表於 18-10-16 19:42
佢當時應變唔到,我現在教番佢點做,預到突發事情,點去處理

其實都中學。。。都應比個手電佢有事聯絡。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

kenshiro18 發表於 18-10-16 21:24
其實係大堂問個男人借電話都唔係咁危險je

根據樓主講法,唔係個女主動搵男人借,係個男人聽到熱心幫忙。

其實我覺得唔需要話投訴,最多咪反映下意見,叫d保安下次主動問下睇下咩原因借電話。
投訴即係表示人地錯,確實保安算不上錯。守則話唔比就唔比,你女女確實又冇講點解,唔可以單方面怪人唔問。你常強調細路女12歲,人地唔會知你個女幾大幾多歲,睇到校服最少都係初中生啦,都青少年喇。
係呢件事上,都睇到佢應變能力較弱。人地拒絕佢,佢完全唔識解釋。佢有電話打,係第二個人主動幫佢,唔係佢自己諗點做。睇下點樣訓練女女獨立處事吧。

子爵府

love2talk 發表於 18-10-16 21:43
有冇考慮比個電話你女用?放學回家途中真係有一百樣可能,有個電話會好好多,你可以set埋佢部手機比你知佢 ...

但學校過咗申請期,我會再同學校溝通一下,原來真的需要,唔好理遠定近,我都上咗一課

珍珠宮

avyho 發表於 18-10-16 21:36
投訴係唔想有同類事情再發生係其他人身上,亞囡我已經教咗佢點應對

其實件事真係沒有什麼大不了,你投訴,表面上或許應酬你,但實質背後一定駡。。。又一港媽。

而且即使再發生係其他人身上,真係沒有什麼大不了。不借電話給中學生。。。而已

子爵府

avyho 發表於 18-10-16 21:17
一個著住校服學生借電話,我諗都唔會比人話

你諗囉
你諗人哋一定要借比你女,因是女仔,又著校服,但其實代表咩?我真的想不通
如果你女是小一我都重明,但現在是中一喎,再講啦,問個男街坊借個電話啫,人哋一番好意,你諗到準備非禮你女咁
會否諗得太多啦媽媽

子爵府

回覆樓主:

唔會投訴但唔會再比利是佢

珍珠宮

BK Milk勳章

木土土 發表於 18-10-16 20:49
已經中一,自己返學放學去街,一時放學入唔到屋姐,日光日白,會有咩事?係大堂等你返黎,無事係正常,有 ...

保安、管理員呢行已經好難請,再投訴真係全部得新移民做

珍珠宮

BK Milk勳章

ngokwan 發表於 18-10-16 21:47
其實件事真係沒有什麼大不了,你投訴,表面上或許應酬你,但實質背後一定駡。。。又一港媽。

必定啦

子爵府

gglc 發表於 18-10-16 21:46
根據樓主講法,唔係個女主動搵男人借,係個男人聽到熱心幫忙。

其實我覺得唔需要話投訴,最多咪反映下意 ...

我唔係第一日係果道住,住超過十年,日日都見面,同我老公有計傾,佢係專「恰」小朋友,係post到我已經講過,知道小朋友係唔夠主動,但個保安都無,一個大人,同一個12歲小朋友比,我諗大人應該知道點應變

水晶宮

sugarcheung 發表於 18-10-16 21:48
你諗囉
你諗人哋一定要借比你女,因是女仔,又著校服,但其實代表咩?我真的想不通
如果你女是小一我都重 ...

係, 個男街坊好心在大堂借电話比個女生用, 女生家長反而擔心個女有危險, 家長真係谂多咗。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咁你女又無講,剩係問借電話,保安都好難做。其實都中一,應該識點做,由其在屋企附近,問隔壁鄰居借或去佢家坐都得,大家住附近,守望相助。

再吾係問街上既人借都得,你女中一,已經好大個,吾駛咁擔心,不過收到電話我都會趕返家,因吾想佢係條街咁耐,怕佢走左去玩。

公爵府

牛年勳章

avyho 發表於 18-10-16 19:00
今日我有事同細女出咗去,大女中一自己返屋企,點知佢無帶銷匙,問樓下保安借電話(公屋),佢竟然唔借,指 ...

記住佢, 利是, 非常時期, 非常做法都唔識

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ngokwan 發表於 18-10-16 21:47

Agree,咁少事都要評理。我只可以講個女仔吾主動,佢又無求人幫手,人地邊有責任或知道要幫手

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

自己都有唔啱就無謂少少事投訴人,呢種投訴風氣唔係幾好

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

avyho 發表於 18-10-16 21:27
我成日都見到佢借電話比人打,不論男女老少

都係果句,借係人情唔借係道理, 其他你女係屋企樓下大堂又有保安,有幾危險?都中一生啦媽媽係咪過分緊張

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

avyho 發表於 18-10-16 21:52
我唔係第一日係果道住,住超過十年,日日都見面,同我老公有計傾,佢係專「恰」小朋友,係post到我已經講 ...

問題係人地冇責任照顧你個女,人地幫係人情,唔幫係道理,咁樣就投訴人就變左野蠻果個係你自己啦,同埋中一12,13歲,法例唔可以獨留在家,小心人地反告返你呀

子爵府

sugarcheung 發表於 18-10-16 21:48
你諗囉
如果你女是小一我都重 ...

中一生你地覺得真係好大個?脫離小學只不過是數月的事,人生經驗佢一定要經過,但係個保安專「恰」學生,例開門,知道這個唔係保安必然要做,應該係要自己按密碼,其他人佢會開,學生佢一定唔開,我曾經見過推住輪椅的人,佢都唔開,揀人幫

水晶宮

avyho 發表於 18-10-16 21:09
請問你知唔知屋邨大堂有幾大?真係無咩位比你企

梗係唔理想,但無帶鎖匙有乜計,一次半次唯有咁。

子爵府

廷廷媽 發表於 18-10-16 22:02
問題係人地冇責任照顧你個女,人地幫係人情,唔幫係道理,咁樣就投訴人就變左野蠻果個係你自己啦,同埋中 ...

我無叫佢照顧個女,只係借個電話打

侯爵府

畀面勳章

打去office同佢講返件事,希望改善下指引
但唔好篤樓下保安出嚟, 唔洗講邊座

首頁
56789...13

尾頁

跳至