自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高層老細一定吾比,會叫佢地家食埋先出門,我表示好多人未必有條件食完早餐才回公司,眼見好多同事係買個包一路食一路篤電腦,都係幾分鍾時間,老細又無話吾允許,我又覺得無所謂,人地又吾係攤開個早晨全餐慢慢鋸,聽完佢講雖然有佢嘅道理,但我覺得咁樣太無人情味,老實說我覺得心寒

琥珀宮

回覆樓主:

包我覺得ok

大宅

回覆樓主:

有咩好心寒, 事實係office hour, 唔比食野都好正常。點會無辦法, 如果食個包係幾分鐘, 早幾分鐘返工都做唔到?
我覺得比係人情,唔比係道理。

wcpcelia    發表於 18-10-17 08:55
cynthiatomchan    發表於 18-10-16 22:34

水晶宮

係咪lunch hour 同 after office hour 唔會要人做嘢

good_pig    發表於 18-10-17 00:30
LaLaLaLaLa22    發表於 18-10-16 22:46

子爵府

回覆樓主:

包及饼都ok的(除非公司規定任何時間不可進食),不過在人類的世界裡如果没有規限,人只會趒來越放嵷

大宅

減齡達人勳章

畀就人情,不畀就道理。

我返8半,7點要出門口,所以也是返公司吃。不過我會選擇沒那麼覺眼和味道的早餐,比如用杯沖麥片/包裝餅乾/能量棒/麵包/三文治。

如果要開早會就只有skip早餐了

珍珠宮

BKsquare 發表於 18-10-16 20:28
係咪lunch hour 同 after office hour 唔會要人做嘢

吾係,有工作需要時會在lunch hour after office hour工作,而大多同事知道多野做食完飯會自覺提早開工,所以我先覺得邊有得計得咁盡,如果如那位同事連咁小的人情味都吾比人,同事第時按章工作都無得怪人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

老翻太太 發表於 18-10-16 20:21
公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

如果9點仲食緊麥當早晨全餐就話啫!包我覺得ok
放下自在

侯爵府

老翻太太 發表於 18-10-16 20:34
吾係,有工作需要時會在lunch hour after office hour工作,而大多同事知道多野做食完飯會自覺提早開工, ...

我以前阿姐真係會講出口包都唔可以食,我地都覺佢冇咩人情味,咁唔通我地ot又計咩,但我又會認為,佢出聲有佢道理嘅,佢都仲有佢嘅上司,都要同上面交代嫁麻
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

BK Milk勳章

其實好少事喎,係而家多左人唔守規矩,以前做過大公司,真係無咩人9點後係位食早餐 (麵包都係),試諗下,麵包就話影響細d,叮點心、食粥,有時有老闆行過都唔好

男爵府

即係下午肚餓食包餅都唔得?

公爵府

如果係咁講,連有病食藥都唔應該啦,你自己放病假慢慢喺屋企食飽佢,好反先返工?

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

的確吾比office hour食野又吾係話佢錯,佢有佢道理,只係大多數同事咁多年都自覺,可能就是公司還有一點點人情味,如果連小小的人情味都抹煞,就不要要求同事為公司賣命,好多事係相對的

公爵府

簡單既早餐ok。幾分鐘就食飯 唔會好影響工作。

成set早餐就唔多應該。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

wannabe118 發表於 18-10-16 20:50
簡單既早餐ok。幾分鐘就食飯 唔會好影響工作。

成set早餐就唔多應該。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

老翻太太 發表於 18-10-16 20:21
公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

剛出來做事在銀行工作,就算係非辦公時間,一律不可以在工作崗位進食,所以我唔覺有問題。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

用戶要求終止服務

呢個世界就係咁得意,有人mean 左都唔知,連人地食個包都唔鍾意的人最好唔好做到高層,也有人過份左也不知,9點後仲大搖大擺攤個通粉出嚟慢慢食,其實如果大家都做好自己,世界就會美好得多。

珍珠宮

tansyneko 發表於 18-10-16 20:25
包我覺得ok

全份早餐就不好了,有點過分

珍珠宮

回覆樓主:

以前我公司唔比食嘢添, 唔好話早餐/下午茶 連食零食都要偷偷哋食

wcpcelia    發表於 18-10-17 08:55

首頁
12345...8

尾頁

跳至