自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

老翻太太 發表於 18-10-16 20:21
公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

以前公司有位同事已例遲一小時.返到來烘麵包和沖咖啡. 公司係細公司沒有抽氣樣.佢食早餐真成間公司都知曬.幾巴閉.

珍珠宮

wawaliluk 發表於 18-10-16 21:01
剛出來做事在銀行工作,就算係非辦公時間,一律不可以在工作崗位進食,所以我唔覺有問題。
...

前線對客當然不能,我地不是front line部門

子爵府

回覆樓主:

正統黎講,喺非辨工時間食早餐,係冇問題,工作時間內食早餐,吾話你係比面你,否則,炒你都得

男爵府

cattz288 發表於 18-10-16 20:39
如果9點仲食緊麥當早晨全餐就話啫!包我覺得ok

我同事食糯米雞,全層好香

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有時候一講人情味,人就會越來越放肆,最慘係自律嘅人少,比得食個包,就到有人食幾粒燒賣,幾條腸粉,一細兜通粉....

珍珠宮

回覆樓主

另外,我慶幸自己公司算有點人情味,體恤員工,山竹吹襲翌日吾駛我地返工,我地好感激公司架,人情味同無人情味公司立即高下立見

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Monstereasy 發表於 18-10-16 21:07
我同事食糯米雞,全層好香

食杯麵呢d咪過份囉~
放下自在

珍珠宮

月見草 發表於 18-10-16 21:10
我都覺得響公司辦公時間內食早餐唔好,唔好話乜嘢無條件趕時間,返工你賺緊人錢要人同情你因為想瞓多陣所 ...

會呀,當知道有野趕中午爬兩啖飯就做野喇,就是因為公司開通所以我都不計較

男爵府

係office 可以食早餐,但Office hour 就唔應該食,早餐應該要在在開工前食完,尊重自己的工作。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我係公司食包/餅!下午茶時間沖杯野飲食下零食,公司無話唔得。

大宅

回覆樓主:

以前公司係要九点前食完早餐,我通常早返,習慣問題

大宅

回覆樓主:

我以前做速遞公司,一返到公司就要即刻開工,等啲速遞員出哂去就叫早餐外賣慢慢食,到中午啲速遞員返嚟又係忙嘅時候,lunch食食下都要放低個飯盒走去做嘢,一個飯盒分幾次食,我哋每日返咗工之後就唔會離開公司直至收工,所以我哋習慣早午餐都喺公司食,只要有時間就會食

子爵府

公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

咁在公司立場有好多原因,
例如會唔會有客人會上來,咁俾客人見到唔好,
同埋有時食野,影響公司其他人工作氣氛,所以我覺得又要睇行業又要睇公司規模

翡翠宮

又唔使心寒

有D 老細係唔鐘意人9:00 後食的
不過我又未遇過唔比

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小華子 發表於 18-10-16 20:45
如果係咁講,連有病食藥都唔應該啦,你自己放病假慢慢喺屋企食飽佢,好反先返工?
...

Y理

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

睇公司文化而定⋯⋯

有公司可以一邊食零食一邊做,只要做到嘢就無人管呢些小事。

某些工種和行業,唔可以當員工係奴隸係小學生咁管。

公爵府

回覆樓主:

我公司基本上如果個早餐只係一個包呢d唔大件又唔大味嘅d老闆都冇咩嘢。但一大份咁就唔太好,除非before business hrs

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

同你價值觀唔一樣就心寒,咁你咪日又寒夜又寒?唔需要咁認真吧,同事間傾下閒計啫,唔需要大做文章啦。

大宅

回覆樓主:

我好幸運以前公司個個都可以office hour食。從來冇諗過呢個係一個問題。

首頁
12345...8

尾頁

跳至