自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

siu-mai 發表於 18-10-17 08:11
食個包都要問自己有冇資格喺公司打橫行?
咁我冇一份工打直過行

你講google 個playroom 喎,而家又縮返話食個包?真係打橫行

珍珠宮

回覆樓主:

Office時間食早餐唔得?
咁下午時間食蛋糕、麵包、餅乾、生果,咁得唔得呀?
如果全部都唔得,咁下午有D肚餓,咪要忍到放工?

珍珠宮

其實食個麵包係冇問題嘅,但係有啲同事成個公仔麵喺度食,好鬼臭,仲食到雪雪聲。搞到成間公司一陣味

珍珠宮

咁就心寒?

伯爵府

如果一早有講明, 我覺得ok, 唔接受呢點大可以唔做呢份工, 但我試過一份工係一開始ok, 可以食個包, 後來(5個月後)個老闆先話包都唔可以食, 我就覺得佢好mean, 點解之前得而家又唔得

所以規矩最好一早訂立, 避免爭抝

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-10-16 21:09
有時候一講人情味,人就會越來越放肆,最慘係自律嘅人少,比得食個包,就到有人食幾粒燒賣,幾條腸粉,一細 ...

係....
呢啲就係管理既藝術。

一啖砂糖一啖屎。
你計算得咁盡,同事都同你計到咁盡,無人願做多少少。

你放手,有人又仲越黎越放肆,搞寸個場。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

以前做大公司,大公司人多,定左個規矩大家好。

之後係睇部門主管,佢鬆d 定緊d , 仲要睇吓乜部門,有d 壓力大既部門,隨時食得野架。

珍珠宮

老翻太太 發表於 18-10-16 20:21
公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

我係認為不宜係工作地方進食,包括零食茶啡。
唔係front line,但back office 一樣文件多,食物難免留下碎削和氣味,積累自然招曱甴鼠蟻。就算甲級商廈,成隊清潔crew日日坐陣清理,係工作位置幫係清理垃圾箱,地下,座頭電話。基本上枱都唔應該抹(文件位),藏污納垢聖地keyboard你試下翻過來shake 一shake就知,仲未埋計彈入文件的味汁醬沫....
如果公司好豪會自聘貼跟班Amah,或設pantry俾員工飲食...不過人工貴租貴,好多已冇呢支歌,所以招曱甴鼠蟻自理架。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果你話老細係唔鍾意九點後食早餐嘅,咁咪唔食囉。 但我係唔會理同事鍾唔鍾意我9點後食早餐囉。

大宅

fuhk 發表於 18-10-17 09:26
你講google 個playroom 喎,而家又縮返話食個包?真係打橫行
...

我回覆嘅主旨從來都係講緊食包喎!好多管理層思想狹隘,set埋啲無謂規矩打擊員工士氣,其實員工係咪follow到呢啲規格同員工工作表現無直接關係,上頭吓吓同員工斤斤計較,員工亦識計係咪值得為公司付出,咁同食包點會無關係呢? Google只係一個example,公司文化free 到咁員工表現都可以好出色

珍珠宮

apple220 發表於 18-10-17 09:42
如果一早有講明, 我覺得ok, 唔接受呢點大可以唔做呢份工, 但我試過一份工係一開始ok, 可以食個包, 後來(5個 ...

所以我支持先小人,後君子。
尤其呢類公德私德問題,未必影響工作但一定造成合作分歧,最討厭咩都好人表面一層,之後諸多無限挑剔。

用戶要求終止服務

我估睇工種啦

做frontline,冇可能9點仲食個包啦,如果你去政府醫院睇醫生,見個姑娘文員仲坐係度食住包,九成bk jm即開post話人返工時間仲食包

如果back office,大把old seafood九點三先行入黎開壇食早餐...(重點我係做政府),可以點?呢個食件三文治就俾,個個食通粉就唔俾?其實又講唔通。

都係個句,我認自己老套,做好自己,唔好有位入。

珍珠宮

siu-mai 發表於 18-10-17 10:13
我回覆嘅主旨從來都係講緊食包喎!好多管理層思想狹隘,set埋啲無謂規矩打擊員工士氣,其實員工係咪follow ...

完全唔合比例的比較。
去過Google office 未?relax environment唔代表任你搞到污糟邋遢影響其人,還要公司俾個清潔跟係後面為你清潔......
好多人真係假公主王子上身 ,一副暴發矜誇咀臉 真公主王子修身好重要,根本有可能俾呢啲位人入。

大宅

brindlewin 發表於 18-10-17 10:21

完全唔合比例的比較。

食個包就係「任你搞到污糟邋遢影響其人,還要公司俾個清潔跟係後面為你清潔」,咩邏輯嚟架?

「好多人真係假公主王子上身 ,一副暴發矜誇咀臉 真公主王子修身好重要,根本有可能俾呢啲位人入。」《—— 其實你想表達乜嘢呢?

珍珠宮

食件三文治無問題呀,隨時左手攞包右手打字。五分鐘乜都食完啦
食個全餐又麵又點心之就唔多好

侯爵府

又唔係坐監
又唔係返學

中國人真係有趣

外國公司文化原來咁多人唔like

男爵府

公司算係大公司,同同事傾開食早餐,佢話佢通常不會在開工時間(即9點後)食早餐,話覺得吾妥當,如他是高 ...

我地公司都係早返大家各自食完早餐開工

複式洋房

包可以
即食麵就唔好了
有味

男爵府

環保接龍勳章

kurocat 發表於 18-10-17 12:09
又唔係坐監
又唔係返學

係啦,真係估唔到原來有咁多人唔like。

公爵府

我朋友舊公司系唔比食嘢架。佢果时大肚,挨住锇開工。好惨。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至