食牛油果,會變肥嗎?

bbkk707
|
唔知
chuiyeebird
|
Of course
mamasprits
|
高卡路里
007~sa
|
會 我係過來人
bbkk707
|
007~sa 發表於 18-10-16 23:54
會 我係過來人

吓。。。近日愛上食牛油果,真的怕會肥呢
stef
|
早餐一個星期一至兩次,又無野喎!
wcpcelia    發表於 18-10-17 14:20
usbaby
|
係會肥得好快
ilovematthew
|
007~sa 發表於 18-10-16 23:54
會 我係過來人

有d人仲話減肥人士恩物,原來係假的
007~sa
|
bbkk707 發表於 18-10-17 00:02
吓。。。近日愛上食牛油果,真的怕會肥呢

我以前唔知一日食1個或者1.5個
冇荷爾蒙失調 或改變飲食習慣
不出一年肥咗15磅

後來先知serving size係4分1
HoshiSora
|
bbkk707 發表於 18-10-16 21:12
唔知

有益,但好高卡。小心食用。
gglc
|
一個中嘅牛油果已經有二三百卡路里,佔左一個成年人約四份一熱量。如果你其他野三餐照食,咁當然會超標致肥。但牛油果含嘅脂肪係好油脂,又抗氧化,好多益處。我上網睇過外國有個model,係每日食牛油果嘅。我諗日日食就要計算好總攝取量。
gglc
|
007~sa 發表於 18-10-17 00:32
我以前唔知一日食1個或者1.5個
冇荷爾蒙失調 或改變飲食習慣
不出一年肥咗15磅

冇改變飲食習慣就已經係中左。假設你原本飲食習慣唔致肥,而家你再每日另加3百卡。咁除非有額外運動番,唔係就當然肥。
Poyau
|
100g 160kcal
miffyumiffy
|
梗係會,好高卡路里
我要做媽媽
|
經常食既話,肯定會
貓頭雀
|
離題一下,我早陣子買了三個,一日一個,好好味。
額外收穫是,日日有pop pop 或因為油脂豐富。
honglong
|
我個人容易肥,之前一日分兩次,食一個牛油果,食咗幾日,肥咗
I9528
|
食牛油果唔會肥
問題係,你點食啫
假如唔計全日食入同支出嘅卡路里,就算食其他生果,長期加埋,都一樣會肥
vivibabyvivi
|
會,試過
luvkaka
|
bbkk707 發表於 18-10-16 21:12
唔知

睇你點食! 有同事當飯後果食,叫佢唔好佢仲challenge 我話冇听過話牛油果肥,我由佢變肥婆,我自己牛油果當正餐肉類食,就越食越瘦!