自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔仔10歳,成績麻麻,做人冇乜目標,態度又差差地

我唔太迫佢chur佢
我比較著重大家關係,陪養同理心,責任感同愛心,同幫佢搵目標,同佢比較似朋友,大家寸黎寸去咁,講下笑,又講下10歲level 三級野咁。我會同佢講岩定錯,後果有可能會如何(態度問題一樣)但從來唔會阻佢做任何決定,要c真係由得佢,等佢撞板,等佢比人話,自己樣衰

我覺得如果小朋友同父母關係好,小朋友大左都唔會太差,就算讀唔讀到書都好,至少可以做一個有用既人,正正常常,唔會變廢青,宅男
好似好少聽到同屋企關係好既人會學壞?

我唔知衣個做法效果會如何?
唔知各Jm有冇故事可以分享下?

珍珠宮

我識一個同父母關係好好嘅人,成30歲,日日喺屋企打機。佢呀爸呀媽仲叫佢「BB」。我未聽過同父母關係好嘅就唔會變廢青,有關係嘅咩!?

wcpcelia    發表於 18-10-17 09:08

男爵府

Moti 發表於 18-10-16 23:54
我識一個同父母關係好好嘅人,成30歲,日日喺屋企打機。佢呀爸呀媽仲叫佢「BB」。我未聽過同父母關係好嘅就 ...

珍珠宮

其實冇話咩做法就一定有咩結果。老師教30人,都唔會個個相同成績啦。關鍵係睇個人本身係點。

男爵府

我識一個同父母關係好好嘅人,成30歲,日日喺屋企打機。佢呀爸呀媽仲叫佢「BB」。我未聽過同父母關係好嘅就 ...

就係想知

我知果d廢青,唔係同父母關係好,係父母當係寶多

珍珠宮

同子女關係好當然好,除咗平時相處當係朋友,間吾中都要從生活中教下佢做人處事,最重要學識要識分析及判斷力,讀書吾叻都吾好學壞。所以我仔自細都同佢討論下犯法會點,壞同學會叫佢乜壞事.......培養佢責任心.....,同理心........等等。佢而家大學都算識諗。

學會放下    發表於 18-10-17 03:29

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-16 23:58
就係想知

我知果d廢青,唔係同父母關係好,係父母當係寶多

我身邊比較冇乜成就嗰啲,正正同父母關係比較好。同父母關係差嗰啲,反而比較進取。我講緊我認識嗰啲啫,唔代表其他人。「慈母多敗兒」唔係浪得虛名,應該係有啲根據

子爵府

佢有冇叫阿媽了耳屎,如果有我哋可能識嘅係同一個人喎

珍珠宮

hokabb 發表於 18-10-17 00:04
...

呢層我就唔知道,不過佢每日最多最多最多幫手攞碗開飯或者洗碗。連洗碗,佢呀媽都擔心佢攰呀。

公爵府

樓主 我教仔方式同你類似
阿仔已成年 投身社會
宜家關係重叫唔錯

大家努力

wcpcelia    發表於 18-10-17 09:08

珍珠宮

hokabb 發表於 18-10-17 00:04
...

一齊食飯都係佢父母夾餸俾佢。真係冇得頂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 18-10-16 23:34
我仔仔10歳,成績麻麻,做人冇乜目標,態度又差差地

我唔太迫佢chur佢

子女好與壞,在乎溝通與關懷。你做法正確,父母從小與孩子建立良好關係,多溝通,就算到青春期都冇咁反叛,長大後亦然。
至於讀書成績就只能盡力,唯一係態度差就要執執佢,若非讀書才料,可鼓勵仔仔將來學一門手藝,肯學肯做一樣會有出頭天。

男爵府

Moti 發表於 18-10-17 00:01
我身邊比較冇乜成就嗰啲,正正同父母關係比較好。同父母關係差嗰啲,反而比較進取。我講緊我認識嗰啲啫, ...

我非常認同慈母多敗兒
但關係好唔代表係慈母

wyl    發表於 18-12-7 08:58
洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-17 00:16

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-17 00:08
子女好與壞,在乎溝通與關懷。你做法正確,父母從小與孩子建立良好關係,多溝通,就算到青春期都冇咁反叛 ...

我就係咁諗,我個仔係勁度反叛果隻,係一年級開始,真係唔敢迫,試過一輪,真係反反反效果,我只希望佢正正常常,唔好行Y路已經夠

子爵府

Moti 發表於 18-10-17 00:07
呢層我就唔知道,不過佢每日最多最多最多幫手攞碗開飯或者洗碗。連洗碗,佢呀媽都擔心佢攰呀。
...

咁應該唔係,佢阿媽話男仔唔可以入廚房嘅佢隻手好鬼軟

子爵府

叫 BB? 潤佢咋

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-10-17 00:12
我非常認同慈母多敗兒
但關係好唔代表係慈母

冇錯,關係好不等於慈母,但「順得人」嘅比例係比較高。你就當我講呢個慈母係我上面講嘅case啦。我上面講嘅case亦係回應你關係好就唔會變廢青係唔會的。我舉嗰個例子係我認識嘅人入面最廢的,但其餘有幾個比較廢嘅都係同父母關係好好的。或者係巧合吧。都係嗰句,唔代表其他人。

珍珠宮

杜小田 發表於 18-10-17 00:18
叫 BB? 潤佢咋

唔係,佢哋分別叫過「呀B」同「BB」,我唔覺意聽到「呀B,食飯啦」

子爵府

父母教仔,第日仔教仔。
首先,父母自己平時係唔係好勤力既人先。
如果您自己懶散,卻一邊要求仔勤力,好似講唔通。

珍珠宮

hokabb 發表於 18-10-17 00:16
咁應該唔係,佢阿媽話男仔唔可以入廚房嘅佢隻手好鬼軟

其實攞碗同洗碗係佢呀媽自己講話個仔好幫得佢手。我半次都未見過。所以不能證實有冇做過。

首頁

尾頁

跳至