自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

Carhy 發表於 18-10-17 00:29
有時佢地會自己先講自己幾多,再問你,其實我冇興趣知人幾錢收入

我都係,無興趣知又覺得人咁問好無禮貌。

公爵府

Carhy 發表於 18-10-17 00:14
第一次宛轉講左大約,之後再問,我就答好少。

其實唔係個個都鐘意講呢樣嘢比人知

我經常遇到呢種無禮貌既人,喜歡八卦人哋收入,家境,連我老公收入都想知,我最近識咗個超級八卦無禮貌既人,第一次同我傾計就八卦我住邊,住咩屋,知我住私樓,就八卦我屋企幾大,試探我家境,有冇多餘錢消費,娛樂,會唔會好節儉生活,到第二次見面佢同我傾計,問我老公做咩職業,搵唔搵到錢,查家宅,咁無禮貌既人都有,我同佢係一班朋友識,其餘的朋友好好,只有佢一個咁變態,如果唔係同佢有共同朋友,我一定唔會同呢個超級無禮貌既4+4做朋友

水晶宮

剛早幾日家庭聚會,奶奶帶條八婆街坊來一起吃晚餐。咁沒野,餐飯我奶奶搞定,我都是出席同食,不會理咁多野。咁我同其他人說下近況,條八婆竟然可以在我說的任何一句野都同錢銀連上,開口埋口話我大把錢。最後她問我人工,我那一刻即爆:「阿姨,你可否不要下下說錢。我由出來做野第一日,我父母都不會知道我幾錢人工的。仲有,我到而家都仲要捱,供樓養仔女父母,你一場來到,開心食餐飯算,點解要問呢樣沒禮貌的問題?不好意思,我份人好直接,呢個錢銀問題,麻煩你不好再說。」之後我全程黑她面,自己同仔女食完閃人先。

男爵府

回覆樓主

我個同事成日問我c6搵幾多

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-10-17 00:36
很沒禮貌的提問

同意

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

vickykiu 發表於 18-10-17 07:26
我個同事成日問我c6搵幾多

一係答最低工資,一係答十萬九千七,然後笑下

子爵府

虎到金來勳章

我會問佢,做咩,想同我對襯家?

子爵府

回覆樓主:

我老公做生意嘅。 我有朋友久不久就問: 你老公生意好唔好?
我有做某品牌傳銷, 朋友又會問最近有冇賣出, 賣出幾多。
好怕呢啲。

伯爵府

Astra00 發表於 18-10-17 07:06
剛早幾日家庭聚會,奶奶帶條八婆街坊來一起吃晚餐。咁沒野,餐飯我奶奶搞定,我都是出席同食,不會理咁多野 ...

上次同親戚食飯,個親戚調轉係咁吹自己大把錢,好x煩。

水晶宮

我已經教阿仔將來出黎工作, 有d野係唔可以問

1) 別人年齡
2) 別人薪金。而且連自己薪金都唔可以講比別人知。 費事引起不必要麻煩, 隨時被別人擺上檯。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

good_pig 發表於 18-10-17 00:41
我反而識人成日講自己好搵到

上次同親戚食飯,個親戚係咁吹自己大把錢,好x煩。仲教班後生點追女,點知原來佢答案係有錢就有女

我私下叫班後生唔好理佢、佢出面包二奶包到老婆叫離婚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 18-10-17 00:42
我曾經比佢知道我搵得8千咁...咁之後就冇講過...HAHA

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-10-17 00:36
很沒禮貌的提問

非常同意
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

Mnbvcxdsa 發表於 18-10-17 06:29
我經常遇到呢種無禮貌既人,喜歡八卦人哋收入,家境,連我老公收入都想知,我最近識咗個超級八卦無禮貌既 ...

我好怕又討厭呢種人,遠離最好

Mnbvcxdsa    發表於 18-10-17 09:08

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bing-jing 發表於 18-10-17 01:18
我唔會迴避,直接同佢講話唔會講人工

同意

珍珠宮

loolooloo 發表於 18-10-17 01:23
我已經試過你咁樣答佢
佢就話車! 講幾錢人工都唔得?!
佢係一個野蠻冇禮貌嘅人

咪再答佢,就係唔得囉。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

最低工資

大宅

回覆樓主:

講起呢樣野
話說我上年岩岩搵到而家份工
個待遇係我做過甘多份工之中叫最好
我好開心脫離之前既地獄
甘當時男友知有幾錢人工
因為見工前有問佢意見
到真係收到offer 既時候用FaceTime 同男友講得左
甘岩佢阿媽入來聽到
男友口快講左有幾多人工
佢阿媽即刻講左句:
下 !乜得xx蚊架咋?
果下一盤冷水淋落黎
我心諗:食s啦你
自此我同男友講完咩都加多句唔好同你阿媽講
真係意難平

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AACheungCheung 發表於 18-10-17 08:49

就當我永遠係8千,所以我係冇零用比佢架

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SabrinaR 發表於 18-10-17 08:49

上次同親戚食飯,個親戚係咁吹自己大把錢,好x煩。仲教班 ...

實有呢d人

又話..幾日休息冇左成萬蚊收入
又話,揾到食豪d, 食餐飯幾多錢者...

首頁

尾頁

跳至