論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

亜仔八歲,就請了六個工人,第一個印傭完約,因為一直同佢溝通唔到,無同佢續。第二個菲,做了三年去加拿大,第三個菲,做了十個月,話老公包二奶要返去。第四個菲,做了半年,話佢仔無人湊要走。第五個菲,似足大小姐,完全唔做野,只做大約三個月同佢和平分手。

最後呢個海外菲,第一年來還好乖,第二年開始偷$,講大話,屈我個仔,將佢d底褲儲夠五日放入洗衣機洗,話佢,佢又唔認。或者呢頭say yes,轉頭話之你。九點前一定要入房,否則黑你面。對小朋友無愛心。原本諗住忍到完約。因為只差個幾月就完約。但佢夠膽死將我仔毛巾,我bra連清潔布放洗衣機洗。終於忍無可忍炒了佢。

一炒完佢,心情都輕松不少。

333s    發表於 18-10-17 08:40

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

恭喜脱苦海

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

象牙宮

breadhappyli 發表於 18-10-17 00:22
亜仔八歲,就請了六個工人,第一個印傭完約,因為一直同佢溝通唔到,無同佢續。第二個菲,做了三年去加拿大 ...

自動化家電可取代工人。年幼, 年長老人, 傷殘除外。

自動化家電, 廚房家電, 協助日常的家務, 煮食。

超市熟餸。
酒樓也有外賣熟餸。
凍肉鋪有腌好餸。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆樓主:

政府過份保障工人,有bb 唔做野仲要養佢俾佢住, 工人唔怕我地炒, 返完屋企又來過, 永遠不敗

大宅

breadhappyli 發表於 18-10-17 00:22
亜仔八歲,就請了六個工人,第一個印傭完約,因為一直同佢溝通唔到,無同佢續。第二個菲,做了三年去加拿大 ...

請開名,以免出現下一位受害

大宅

請問工人叫咩名?

伯爵府

我前後也請左六個工人

複式洋房

lawbaby 發表於 18-10-17 13:41
政府過份保障工人,有bb 唔做野仲要養佢俾佢住, 工人唔怕我地炒, 返完屋企又來過, 永遠不敗
...
冇法。港英政府是外來政權。當然對外人好。終於等到我們的政府了.....

男爵府

wen2wen 發表於 18-10-21 16:31
冇法。港英政府是外來政權。當然對外人好。終於等到我們的政府了.....

但是,我地華人政府,都唔做野保障本地僱主

大宅

我請了3個工人都是完約走,其實工人好唔好好睇僱主點教點監督佢!而家女大了,今年無請工人, 用晒全電器化,例如自動吸塵機、洗碗機、蒸烤爐、乾衣機⋯⋯

別墅

我十月十二炒工人,佢原本十一月二十五完約,但竟然這個月可以重新返工。因為今天係街上見到佢。入境處可以批咁快?

別墅

breadhappyli 發表於 18-11-25 20:23
我十月十二炒工人,佢原本十一月二十五完約,但竟然這個月可以重新返工。因為今天係街上見到佢。入境處可以 ...

合約end day前42日內離職當完約,不用返國,可以在港搵新顧主。
如有錯請糾正。

首頁

尾頁

跳至